Stávka pilotů SAS postihla 100 tisíc lidí, ruší se i lety do Prahy

Stockholm - Stávka švédských pilotů společnosti SAS postihla od pátku již tisícovku letů a 100 tisíc cestujících. Odboráři se již několik měsíců přou s vedení aerolinek o výši mezd, jednání bylo obnoveno dnes ráno.

V pátek odpoledne přerušilo práci asi 400 pilotů se základnou na stockholmském letišti Arlanda na výzvu svého odborového svazu SPF.

Odbory požadují zvýšení mezd o 3,5 procenta. Původní nabídku navýšení o 2,2 procenta odmítly, a stejně tak další, lepší nabídku, kterou jim v neděli předložili vyjednávači jmenovaní oběma stranami.

Kvůli stávce byla společnost SAS nucena čtvrtým dnem po sobě zrušit 230 až 240 domácích letů i letů do řady evropských měst, kvůli čemuž přichází o miliony dolarů. Mezi lety SAS, které byly dnes zrušeny, patří i let, který měl odstartovat z letiště Arlanda v 11:30 hodin do Prahy. Rovněž byl odvolán let SAS plánovaný ve 14:00 z Prahy do Stockholmu.

Na letišti Arlanda společnost SAS zajistila pro cestující velké obrazovky, aby na nich mohli sledovat zápasy fotbalového mistrovství Evropy ve Francii.

Související

Ilustrační foto

SAS ruší na čtvrtek další lety, cestující v Praze budou mít opět problém

Zástupci letecké společnosti Scandinavian Airlines (SAS) a pilotů dnes zahájili jednání, které má ukončit časově neomezenou stávku. Ta začala před šesti dny a měla už dopad na plány více než 300.000 cestujících. Zda se podaří uzavřít dohodu, ale není zatím jasné. Aerolinky oznámily, že ve čtvrtek zruší dalších 280 letů. Dnes bylo zrušeno více než 500 spojů, mezi nimi i ty s Prahou.

Více souvisejících

sas airlines Švédsko stávka

Aktuálně se děje

před 15 minutami

před 35 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy