Praha začne prodlužovat platnost opencard, hrozí další výpadek

Praha - Praha začne prodlužovat platnost držitelům opencard s kuponem MHD, jejichž platnost končí po 7. říjnu. S vydáváním karet má metropole potíže kvůli bezpečnostním certifikátům, kterým průběžně končila platnost.

"Na dnešním jednání rady bylo odhlasováno, aby mohla být prodlužována platnost karet. Důvodem je právě platnost certifikátů," řekl dnes náměstek primátorky Petr Dolínek (ČSSD). Prodlužovány budou karty, kterým končí platnost po 7. říjnu a je na nich nahrán platný kupon. Kdy přesně začne Praha karty prodlužovat, zatím není jasné.

V minulosti Praha již přistoupila k prodlužování platnosti jednotlivých karet. Tehdy byl důvodem nízký počet licencí, které Praha vlastnila a které nakupovala od vlastníka karty, firmy eMoneyServices (EMS).

Praha, která nemá s EMS uzavřenou smlouvu na podporu systému, má potíže s vydáváním karet. V uplynulých týdnech právě kvůli končící platnosti certifikátů, jejichž majitelem je EMS, bylo vydávání karet několikrát přerušeno.

Další výpadek vydávání karet hrozí ve čtvrtek 15. října, kdy končí platnost dalšího z certifikátů. Zda se Praha a EMS domluvily na dalším postupu, ani jedna ze stran neřekla.

Vlastník karty se už s Prahou a dopravním podnikem soudí kvůli údajným nezaplaceným dluhům a penězům za použití licencí. Firma podala žaloby o celkem 60 milionů korun.

Související

Bohuslav Svoboda (ODS)

Bývalého pražského primátora Svobodu osvobodil soud v kauze opencard

Soud dnes pravomocně zprostil viny poslance a někdejšího pražského primátora Bohuslava Svobodu (ODS) v kauze městské karty opencard. Svoboda byl posledním neosvobozeným obžalovaným v tomto případu, a to kvůli poslanecké imunitě. Sněmovna ho na jeho vlastní žádost vydala k přerušenému trestnímu stíhání letos v březnu.
Nejvyšší správní soud

Sotolář z kauzy opencard může dál soudit, nebude předsedou senátu

Pražský soudce Alexander Sotolář může dál soudit. Kárný senát Nejvyššího správního soudu (NSS) jej dnes odvolal z funkce předsedy senátu Městského soudu v Praze, talár mu však ponechal. Bude řadovým členem senátu. Sotolář upravoval protokoly v kauze opencard. Lišily se tak oproti zvukovým záznamům z jednání.

Více souvisejících

Opencard Praha MHD Praha

Aktuálně se děje

před 12 minutami

před 31 minutami

před 43 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Princezna Kate způsobila šok i lidem ze svého okolí, zní z Británie

Zítra uplyne týden od chvíle, kdy princezna Kate po mnoha spekulacích odhalila, že lékaři u ní diagnostikovali rakovinu. Pro spoustu lidí z jejího okolí to byl šok, zní z Velké Británie. Kdo všechno věděl o nemoci s předstihem? 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy