Vichřice pustošila Česko: Padaly stromy, energetici řešili stovky poruch. Přehled po krajích

Silný vítr komplikoval v Praze provoz přívozů. Loď mezi Holešovicemi a Karlínem nejezdila více než dvě hodiny, plavba nebyla bezpečná. Provoz byl obnoven po 09:00. Přívoz mezi Trojou a Císařským ostrovem nefungoval asi 30 minut, jezdit začal v 07:20. Informuje o tom organizace Ropid, která organizuje MHD v hlavním městě. Výstraha meteorologů před silným větrem platí v celé republice do dnešních 15:00. Značné potíže na silnicích a železničních tratích hlásí i další kraje.

Přívoz mezi Karlínem a Holešovicemi v Praze v úterý doporučila Technická správa komunikací (TSK) jako náhradní dopravu k holešovické tržnici. Kvůli zhoršení stavu silničního mostu nad stanicí metra Vltavská je totiž od dnešní půlnoci nejméně na týden uzavřena část komunikace Bubenská navazující na magistrálu ve směru z centra na Výstaviště. Ke stanici metra nemohou kvůli uzavírce jezdit tramvaje.

Silný vítr přerušil v noci na dnešek dodávky elektřiny pro stovky domácností v Jihočeském kraji. "Na některých místech však dosud fouká velmi silný vítr a vydatně prší, což by mohlo opravy v terénu komplikovat. Při větrném počasí totiž často dochází k poškození drátů elektrického vedení kvůli spadlým stromům či větvím, které je třeba odstranit," uvedla mluvčí distribuční společnosti E.ON Martina Slavíková. Dodala, že nejvíc poruch energetici zaznamenali v Rychnově nad Malší na Českokrumlovsku, kde bylo ráno bez proudu 150 odběrných míst.

Silný vítr v noci na dnešek způsobil v Karlovarském kraji jen malé škody. Hasiči vyjížděli k několika událostem. Podle krajské policejní mluvčí Zuzany Týřové uzavřel spadlý strom ráno silnici 210 asi kilometr před Kraslicemi. Objízdná trasa vede přes Smolnou a Rotavu.

"Došlo tam k nehodě dvou aut, narazila do stromu. Nehoda se obešla bez vyprošťování," upřesnil mluvčí krajských hasičů Martin Kasal. Dodal, že hasiči vyjížděli v noci na dnešek jen ke třem událostem, šlo o polámané stromy na komunikacích.

Hasiči v Pardubickém kraji zasahovali od úterních 23:00 do dnešních 6:00 u 17 událostí v souvislosti se silným větrem. Odstraňovali zejména popadané stromy. Museli zajistit i střechu domu v Cholticích na Pardubicku, aby utržený plech neodlétl a někoho nezranil, uvedla mluvčí krajských hasičů Vendula Horáková. Energetici museli odstraňovat poruchy na vedeních vysokého i nízkého napětí.

Silně foukalo v celém regionu. Stromy přes vozovku hasiči odstraňovali v Ústí nad Orlicí, Bohuňovicích a Dolních Libchavách na Orlickoústecku, Jankovicích a Lázních Bohdaneč na Pardubicku, Žumberku na Chrudimsku nebo Jedlové a Rozstání na Svitavsku. V Poličce na Horním Předměstí vítr odnesl trampolínu, která zůstala na silnici.

Energetici museli v kraji odstraňovat čtyři poruchy na vedení vysokého napětí a desítky poruch na vedení nízkého napětí. Způsobily je stromy a větve spadlé do drátů. K nejvíce postiženým patřilo Ústí nad Orlicí směrem na Horní Houžovec, na Svitavsku například obce Trnávka a Vranová Lhota, na Chrudimsku území na Havlíčkův Brod s obcemi Dolany, Luže, Skuteč, Zhoř či Leština. Montážní čety odpoledne pracovaly na odstranění posledních poruch na vedeních vysokého napětí, což by se mělo do večera podařit.

"Poruchy na nízkém napětí se mohou ještě objevovat, hlavně po příjezdu chalupářů na svá víkendová sídla," uvedla mluvčí skupiny ČEZ pro východní Čechy Šárka Lapáčková Beránková.

Většinu poruch vedení energie v Královéhradeckém kraji způsobených v noci na dnešek větrem energetici odstranili do dnešního odpoledne. Poslední porucha na vedení vysokého napětí byla odpoledne ještě v Prkenném Dole u Žacléře na Trutnovsku. Energetici by ji chtěli odstranit ještě dnes. 

Hasiči v noci na dnešek kvůli silnému větru vyjížděli k několika popadaným stromům a k zajištění lešení v Hradci Králové. Spadlý strom ráno u Kuksu na Trutnovsku zastavil na dvě hodiny provoz na železniční trati mezi Jaroměří a Dvorem Králové nad Labem.

Hasičům ve středních Čechách v noci na dnešek stoupl počet výjezdů kvůli větrnému počasí. Od úterních 20:00 do dnešních 06:00 zaznamenali 34 událostí, z toho v 16 případech odstraňovali popadané stromy nebo větve, řekl mluvčí krajských hasičů Petr Svoboda. Některé domácnosti na Benešovsku a v okrese Praha-východ byly ráno bez proudu, problémy se objevily také na železnici.

Na Kolínsku hasiči likvidovali také požár 400 balíků slámy v silážní jámě. Kvůli silnému větru hrozilo, že se oheň rozšíří do nedalekého kravína s 50 býky. "Museli jsme vyhlásit druhý stupeň požárního poplachu. Nakonec vše dobře dopadlo, škoda byla jen 250.000 korun," dodal mluvčí.

Hasiči v Libereckém kraji od půlnoci do dnešního odpoledne odstranili desítky popadaných stromů. Na Jablonecku silný vítr vytrhl ze země i autobusovou zastávku. Kvůli větru měli hasiči skoro 50 výjezdů. ČTK to dnes řekla krajská mluvčí hasičů Pavlína Bílková. Podle mluvčí ČEZ Soni Holingerové v kraji bez proudu bylo kolem 15:00 ještě asi 1000 domácností, ráno jich bylo skoro 3000.

Kvůli spadaným stromům hasiči zasahovali hlavně ráno. "Nyní za hodinu vyjedeme tak dvakrát třikrát. Většinou to už nejsou popadané celé stromy, ale větve spadlé do drátů elektrického vedení," uvedla Bílková. V České Lípě podle ní hasiči navíc zajišťovali uvolněnou oplechovanou střechu panelového domu.

Problémy dnes působil silný vítr hlavně v okolí Jablonce nad Nisou, na Semilsku, Českolipsku i části Liberecka. "Pád stromu uzavřel několik komunikací přímo v Jablonci nad Nisou, Tanvaldu, ve Svoru, Kamenickém Šenově, Semilech i v Liberci," uvedla Bílková. Autobusovou zastávku vytrhl silný vítr v Lučanech nad Nisou. 

Problémy byly ráno i na několika železničních tratích. Popadané stromy byly mezi Křižany a Karlovem pod Ještědem na Liberecku, před spadlým stromem zastavil i ranní vlak na vjezdu do České Lípy. Ráno nejezdily vlaky ani v úseku Martinice v Krkonoších - Roztoky u Jilemnice na Semilsku. Provoz na všech tratích se už podařilo obnovit. Mimo provoz ale bude zřejmě až do večera kabinová lanovka na Ještěd v Liberci.

"Sice nahoře až tak moc nefouká, ale na trati dostává kabina tak silné nárazy, že máme problém projet kolem podpěry. Vítr kabinu rozhoupává," uvedl přednosta lanovky Vladimír Štěpán. Pro provoz lanovky je přípustná síla větru do 57 kilometrů v hodině, podle Štěpána má v nárazech přes 72 kilometrů v hodině.

Hasiči v Ústeckém kraji vyjížděli na 25 míst kvůli silnému větru. Nejčastěji odstraňovali spadlé stromy a větve ze silnic a popadané dráty elektrického vedení, řekl mluvčí krajských hasičů Lukáš Marvan. V okresu Děčín vyjely jednotky na třináct míst ke spadlým stromům na silnici a v jednom případě k drátům vedení. Požárníci rozřezávali spadlé stromy například v Horním Jindřichově, Rynarticích, Kerharticích, České Kamenici, Chřibské či Varnsdorfu,

Hasiči v Jihomoravském kraji měli v noci na dnešek 23 výjezdů kvůli silnému větru. Odstraňovali především popadané stromy na silnicích, řekl ČTK jejich mluvčí Jaroslav Mikoška. 

Asi 2500 domácností v Jihomoravském kraji bylo dnes dopoledne bez elektrického proudu. Po poledni se podařilo službu obnovit. Výpadek způsobený silným větrem byl na Blanensku v oblasti Šošůvky a Holštejna a také mezi Znojmem a Vranovem nad Dyjí.

Související

Více souvisejících

Praha Vichřice MHD Praha Česká republika

Aktuálně se děje

před 12 minutami

Bohumil Hrabal. Foto: Hana Haplová

Legendární spisovatel Bohumil Hrabal se narodil před 110 lety

Kdo by neznal krásnou Maryšku a ukřičeného Pepina z Postřižin nebo díla jako Ostře sledované vlaky, Slavnosti sněženek či Obsluhoval jsem anglického krále. Filmovou podobu jim dal režisér Jiří Menzel, autorem knižních předloh je Bohumil Hrabal, od jehož narození uplynulo přesně 110 let. Ten pro psaní povídek a novel čerpal inspiraci ve svém vlastním životě.

před 43 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

FK Dukla Praha

Rada se na lavičce Dukly může objevovat ještě minimálně tři týdny. Osmiměsíční trest je nepravomocný

Hojně diskutovaný rekordní trest za rasismus pro trenéra fotbalové pražské Dukly není definitivní, protože odvolací komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) si vyžádala od disciplinární komise písemné odůvodnění toho, proč právě k tomuto trestu přistoupila. Protože se o Radově případu bude jednat až za tři týdny, do té doby se bude moct Petr Rada nadále objevovat na lavičce během druholigových zápasů.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Vladimir Putin

Putin konečně řekl pravdu. Rusko by proti NATO nemělo velkou šanci

Souhlasit se slovy ruského prezidenta Vladimira Putina se dá jen zřídka. Platí to především v posledních letech, kdy jeho vnitřní politika dramaticky prohlubuje autoritářství a stále více spoléhá na represivní nástroje, zatímco politika zahraniční přerostla v otevřenou vojenskou agresi vůči sousednímu státu a ignorování mezinárodních smluv, kterých je Moskva signatářem. Ve světle tradičního chvástání nad silou Ruska a jeho armády pak včerejší Putinův výrok, že Rusko je ve srovnání se Západem víceméně vojenským trpaslíkem, a proto válka s NATO nedává z jeho pohledu smysl, působí jako výjimečný záblesk smyslu pro realitu.

před 3 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Hokejisty Karlových Varů budou trénovat zlatí hoši z přelomu tisíciletí Patera a Moravec

Krátce po nedávném vyřazení Karlových Varů z předkola letošního extraligového play-off, v němž nestačily na České Budějovice, se potvrdila jména nových trenérů. Dosavadního kouče Energetiků Václava Eismanna, jenž působil na tamní lavičce od února, nahradí olympijský vítěz z Nagana Pavel Patera. Jeho asistentem pak bude další olympijský vítěz z roku 1998 a taktéž mistr světa z roku 2001 David Moravec. Dvouletou smlouvu s karlovarským klubovým vedením podepsal kromě nich i nový trenér brankářů Lukáš Mensator.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 9 hodinami

I kdybychom zastavili změny počasí, některé ledovce už nezachráníme, varují vědci v nové zprávě

Vědci z novozélandského Národního institutu pro výzkum vody a atmosféry (NIWA) varují, že novozélandské ledovce tají stále rychleji. Odkazují se na nedávný letecký průzkum nazvaný "sněžná čára", který se konal v novozélandských horách.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy