Do Česka přišlo další vydatné sněžení, silničáři vyrazili do terénu

Celá ČR - Česko se opět potýká se zimním počasím. Vydatné sněžení zasáhlo v noci na dnešek Čechy a Vysočinu, ráno se rozšířilo i dál na Moravu. Hlavní tahy jsou sjízdné se zvýšenou opatrností, pozor na silnicích nižších tříd. Problémy mají hlavně kamiony, je hlášeno několik nehod.

V Libereckém kraji v noci na dnešek připadlo kolem pěti centimetrů mokrého sněhu a silnice jsou sjízdné se zvýšenou opatrností, řekl krajský dispečer zimní údržby Pavel Pospíšil. Zbytky rozbředlého sněhu jsou i na rychlostní silnici z Liberce na Prahu. Pro nákladní auta nad 3,5 tuny je od pondělního večera uzavřena silnice 10 z Tanvaldu na Jablonecku směrem na Harrachov a dál až na česko-polskou státní hranici. Pospíšil nepředpokládá, že by se silnici povedlo pro kamiony otevřít v 10:00, jak se původně předpokládalo. "Pokud bude nadále takto sněžit, tak to není reálné," konnstatoval.

Problémy ale mají kamiony i jinde, podle dopravního webu je pro nákladní dopravu uzavřena silnice mezi Jabloncem a Libercem přes Kunratice. Jeden kamion uvízl také na rychlostní silnici na Jeřmanickém kopci u Liberce. "Pro kamiony je to špatné. Na chemicky udržovaných úsecích je vrstva rozbředlého nebo nového sněhu a potíže mají hlavně ve stoupáních. Stojí i v Jablonci, Tatobitech nebo Rovensku pod Troskami," vypočetl Pospíšil.

Silnice v Ústeckém kraji jsou dnes s opatrností sjízdné, řidiči musí počítat s novým sněhem. Vyplývá to z informací silničářů. Žádná vážnější nehoda ale dopravu v kraji podle policejního webu nekomplikuje. Teploty v kraji se pohybují od minus dvou do plus dvou stupňů Celsia.

Na silnicích prvních tříd leží místy zbytky rozbředlého sněhu kryté chemickým posypem. Především v Krušných horách je na silnicích druhých a třetích tříd ujetá vrstva nového sněhu. Ledovka se tvoří na silnici mezi obcemi Slavošov a Javory na Ústecku. Všechny silnice jsou však s opatrností sjízdné.

V Královéhradeckém kraji v noci na dnešek napadlo přibližně do pěti až deseti centimetrů sněhu. Na chemicky ošetřovaných hlavních silnicích leží rozbředlý sníh, na silnicích nižších tříd je ujetá sněhová vrstva. Řidiči by jízdě měli věnovat zvýšenou pozornost.

V Potštějně na Rychnovsku v kopci směrem na Ústí nad Orlicí na kluzké silnici ráno uvázly kamiony. V Hronově v ulici Studénka nemohl ve stoupání vyjet kamion na zledovatělé silnici. U Trutnova na silnici směrem na Hradec Králové havaroval kamion a zůstal v příkopu. V Dobrušce na Rychnovsku narazil autobus do dopravní značky, v Týništi se srazila dvě osobní auta. V Novém Hrádku na Náchodsku se srazila dodávka s autobusem.

Na většině silnic v Pardubickém kraji dnes ráno ležel sníh. Na státních silnicích je většinou po solení rozbředlý, na cestách nižších tříd uježděný, uvádí Správa a údržba silnic Pardubického kraje.

Velmi opatrní by měli být motoristé zvláště ve výše položených oblastech. Zasněžené vozovky je čekají například v okolí Ústí nad Orlicí, Hlinska, Lanškrounu, Moravské Třebové, Poličky, Svitav či Žamberku. Několikacentimetrová vrstva sněhu pokrývá silnice v Železných horách.

Také Ve středních Čechách by řidiči dnes měli být opatrní. Zatímco dálnice jsou podle silničářů bez omezení sjízdné, na některých rychlostních silnicích leží rozbředlý sníh po chemickém ošetření. Při jízdě po menších silnicích museli řidiči ráno počítat se zbytky sněhu po pluhování. Cestování komplikovala i špatná viditelnost.

Dispečer benešovských silničářů ČTK dopoledne řekl, že posypové vozy byly v terénu od 02:00 a část se jich vrátila kolem 08:00 a zbytek mezi 10:00 a 11:00. Všechny silnice jsou podle něj s opatrností sjízdné. "Chemické úseky by měly být holé a mokré, samozřejmě někde jsou ještě zbytky břečky," dodal. Problémy v dopravě byly například u Věšína na Příbramsku, kde kamiony kvůli namrzlé silnici nemohly vyjet do kopce.

Na silnicích v Plzeňském kraji zůstávají po nočním sněžení zbytky rozježděného a rozbředlého sněhu. Silničáři jsou v terénu od pondělního večera a prohrnují a solí silnice. Úseky, kde se vozovky nesolí, pokrývá vrstva ujetého sněhu krytá drtí, řekl dnes ČTK dispečer plzeňských krajských silničářů Jiří Slapnička.

"Sněžení kolem zhruba 5:00 většinou ustalo. V nejvyšších polohách na Šumavě, na Tachovsku a kolem Bezvěrova na Plzni - severu napadlo do deseti centimetrů, v nižších polohách do pěti centimetrů," řekl. Cestáři úseky silnic projeli za noc dvakrát až třikrát, v době nejhustšího sněžení se přechodně na některých místech tvořily sněhové jazyky, které komplikovaly sjízdnost především nákladním autům.

Silnice v Jihočeském kraji jsou dnes kvůli sněžení sjízdné pouze se zvýšenou opatrností. Na některých vozovkách nižších tříd leží vrstva ujetého sněhu. Teplota v regionu se v ranních hodinách pohybovala kolem nuly stupňů Celsia.

Na Táborsku, Prachaticku, Strakonicku a Písecku stále intenzivně sněží. Srážky se vyskytují také v oblasti, kudy vede D3 spojující České Budějovice a Prahu. Na řadě vozovek leží zbytky rozbředlého sněhu.

Silnice v Olomouckém kraji dnes opět pokryl sníh. Na mnoha místech vznikly dopravní komplikace, hasiči zasahovali od rána u pěti nehod.

Na Přerovsku začalo hustě sněžit před 06:00. Do 10:00 napadaly další tři centimetry. "Silnice první třídy jsou ošetřeny, leží však na nich zbytky sněhu. Vedlejší cesty jsou horší, jsou místa, kam se ještě sypače nedostaly. Vyjíždět by měl jen ten, kdo musí. Zvýšená opatrnost je na místě," řekl dnes ČTK dispečer přerovské správy silnic. Podotkl, že v poledne by mělo přestat sněžit.

Sníh na silnicích zkomplikoval řidičům jízdu z Olomouce do Přerova, kde v kopci nad Kokorami uvízl kamion a tvořily se dlouhé kolony. Naopak silnice z Kojetína na Chropyň, kde se ráno čelně srazila dvě osobní auta, je již podle krajské policejní mluvčí Ireny Urbánkové průjezdná.

Na Olomoucku napadlo pět až deset centimetrů sněhu a sněžit již přestalo. "Dočišťujeme silnice, místy leží na cestách ještě sněhová břečka," řekl dnes dopoledne ČTK dispečer olomoucké správy silnic. S vrstvou nového sněhu na vozovkách musejí počítat řidiči také na Prostějovsku. I tam správci cest nabádají řidiče k opatrnosti. Upozorňují navíc, že viditelnost je kvůli sněžení na silnicích snížena.

Ve Zlínském kraji sněží, silnice jsou tak sjízdné jen se zvýšenou opatrností.  "Večer to prudce přimrzlo, tak jsme silnice nasolili. Nad ránem pak teplota klesla na minus jeden či dva stupně a začalo sněžit. Technika opět vyjela, deset sypačů je znovu v terénu. Silnice mohou klouzat, ale hlášení o tom, že by někde byla krizovka, nemám," řekl ČTK jednatel Správy a údržby silnic Valašska Jaromír Kořistka.

Podle mluvčího Petra Jaroše policisté evidují v kraji do deseti dopravních nehod. "Jednalo se o drobné ťukance bez zranění," uvedl Jaroš. Podle webu dopravniinfo.cz se například tři osobní auta srazila v Bystřici pod Hostýnem, dvě na silnici u Holešova, u Morkovic a Troubek-Zdislavic na Kroměřížsku a u Napajedel havarovala nákladní vozidla. U Zašové na Vsetínsku se zase srazil nákladní vůz s osobním autem.

Na jižní Moravě sněží a silnice jsou sjízdné jen se zvýšenou opatrností. Většinu z nich dnes ráno pokrýval po chemickém posypu tající sníh. Nebezpečné jsou hlavně výše položené úseky. Kluzké jsou také cesty, které nelze kvůli ochraně přírody solit a jsou udržovány jen pluhováním a štěrkem.

Související

Více souvisejících

Počasí dálnice silnice Silničáři

Aktuálně se děje

před 37 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

Češi především díky čtyřem bodům kapitána Červenky jasně přehráli Brity 4:1

Z pohledu českého národního týmu to byl v sobotu pohodový večer. Proti Britům, kteří nikterak výrazně českým hráčům duel nezkomplikovali a umožnili jim bezstarostnou cestu za dalšími třemi body, tak svěřenci kouče Radima Rulíka v klidu došli k výhře 4:1. Tu navíc režíroval ten nejzkušenější z Čechů, samotný kapitán Roman Červenka, jenž zaznamenal čtyři asistence. Do utkání pak nastoupil i Martin Nečas, který teprve kolem sobotního poledne přiletěl ze zámoří, ovšem na své první body na turnaji si bude muset ještě počkat.

včera

Král Charles III.

Karel III. vezme do Francie další dva zástupce monarchie. Kate zůstane doma

Za zlověstné signály mohou někteří Britové považovat poslední informace zevnitř monarchie. Zatímco král Karel III. se vrátil k povinnostem a chystá se dokonce do ciziny, princezna Kate, která si vyslechla stejnou diagnózu, se nadále drží v ústraní. Nebude ani součástí královské delegace do zahraničí. 

včera

včera

včera

Donald Trump

Trump opět vystoupí na zasedání NRA, asociace držitelů zbraní v USA

Republikánský prezidentský kandidát Donald Trump v sobotu vystoupí na výročním zasedání vedení Národní asociace držitelů zbraní (NRA). Půjde o jeho deváté vystoupení na akci vlivné lobbistické skupiny, informovala agentura Reuters. Od Trumpa se v USA čeká, že bude ostře vystupovat proti novým omezením vlastnictví střelných zbraní. 

včera

Medvěd hnědý, ilustrační foto

Medvěd Wojtek. Zvíře, které před 80 lety pomohlo vybojovat vítězství v bitvě o Monte Cassino

V poslední době k nám ze sousedního Slovenska přicházejí zprávy o napadení lidí medvědem. Soužití člověka a medvěda je doloženo již z dob pravěku, postupem času si toto zvíře lidé dokázali i ochočit. Toho je důkazem například medvěd Wojtek, který se uplatnil v armádě za druhé světové války. Přesně před 80 lety pomohl porazit nacistická vojska v bitvě o Monte Cassino.

včera

včera

včera

Hokej, ilustrační fotografie.

Dosud neporažené Švýcarsko si smlslo na neškodném Dánsku, Švédové rozhodli třemi góly během 26 vteřin

Jasnými výsledky skončily sobotní polední zápasy. Zatímco ve skupině A potvrdili Dánové, že se jim na tomto MS i přesto, že se zřejmě vyhnou sestupu, jinak herně nedaří a s favorizovanými Švýcary nakonec prohráli jasně 0:8, v ostravském duelu proti sobě nastoupili suverénně působící Švédové proti obhájcům bronzu z Lotyšska. Ani tento pobaltský účastník přes počáteční vyrovnaný hokej nenašel recept na švédskou reprezentaci, která v tomto utkání přečkala pětiminutové oslabení a po něm rozhodla třemi brankami v rekordním rozmezí 26 sekund. Švédové nakonec vyhráli 7:2 a stejně jako Švýcaři ve skupině A i oni se můžou zatím těšit z neporazitelnosti.

včera

Jakub Záhora (použito se svolením Jakuba Záhory)

Předání Gazy palestinské samosprávě paradoxně zhoršilo kvalitu života Palestinců, uvádí Záhora

Před třiceti lety, 18. května 1994, byla v Pásmu Gazy formálně nastolena palestinská samospráva a Izrael zde omezil svou vojenskou přítomnost. Byť to může tuzemské veřejnosti připadat paradoxní, kvalita života Palestinců se tím zhoršila, konstatuje Jakub Záhora z Pražského centra pro výzkum míru na Institutu mezinárodních studií Fakulty sociálních studií Univerzity Karlovy. V rozhovoru pro EuroZprávy.cz připomíná, že Izrael se z Pásma Gazy definitivně stáhl s více než desetiletým odstupem, přičemž interpretace motivů tehdejší vlády premiéra Ariela Šarona se velmi různí. Odborník na současný Izrael také nastínil základní argumenty sporu o to, zda Izrael skutečně přestal Pásmo Gazy okupovat, stejně jako důvody, proč v izraelské společnosti nyní sílí hlasy označující předání Gazy Palestincům za základní strategickou chybu.

včera

Český národní tým, ilustrační fotografie.

Nečas myslel na přílet do Prahy hned po skončení v play-off NHL. Pohmožděná žebra vyloučil

Pětadvacetiletý útočník Martin Nečas i přes zpoždění letu z Ameriky do Česka je již v Praze a krátce po připojení k národnímu mužstvu se vyjádřil pro česká média. Uvedl, že prakticky hned po konci v play-off NHL s Carolinou nepřemýšlel nad ničím jiným než nad tím, jak se co nejrychleji přesunout do dějiště světového šampionátu, tedy do Prahy. Jak sám také řekl, nejraději by už nastoupil večer proti Británii a zároveň vyvrátil, že by snad měl něco se žebry.

včera

včera

Polský premiér Donald Tusk na tiskové konferenci v kancléřství předsedy vlády ve Varšavě (Polsko, 14. května 2024).

Po Ficovi je v ohrožení další evropský premiér. Tuskovi vyhrožovali smrtí

Záběry z Handlové, kde došlo k atentátu na slovenského premiéra Roberta Fica, otřásly ve středu 15. května celým světem. Premiér je nyní stabilizován po náročné operaci, avšak jeho stav zůstává nadále kritický. Tento útok zasáhl nejdůležitějšího člena slovenské vlády, což vyvolalo obavy o bezpečnost v celé Evropě, když se již objevily výhrůžky proti vládám i v jiných zemích kontinentu jen několik dní po události.

Aktualizováno včera

Juraj Cintula

Na Slovensku se začalo rozhodovat o osudu atentátníka na Fica

Specializovaný trestní soud v Pezinku v sobotu poslal do vazby Juraje C., který je obviněn z pokusu o vraždu slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD). Obviněného dnes k soudu eskortovala policie, na místě panovala přísná bezpečnostní opatření. K atentátu na politika došlo ve středu, zdravotní stav premiéra zůstává vážný, nicméně je stabilizovaný. 

včera

Vesmírná loď CST-100 Starliner

Problémy lodi Starliner pokračují. Start k ISS se znovu odkládá

NASA znovu odložila první start vesmírné lodi Boeing Starliner s posádkou. Důvodem jsou technické potíže. Loď měla vzlétnout k Mezinárodní vesmírné stanici ISS v úterý 21. května, kvůli úniku hélia se start posouvá na 25. května, informovala agentura AFP. 

včera

Příjezd Pastrňáka se Zachou by národní tým přivítal. Chystá se telefonát

Podobně jako u Davida Kämpfa a Martina Nečase, kdy těmto hráčům volali Petr Nedvěd s Martinem Havlátem téměř hned po vypadnutí jejich týmů z play-off kanadsko-americké NHL, budou nyní tito členové realizačního týmu národního mužstva během soboty kontaktovat oba hráče Bostonu Davida Pastrňáka a Pavla Zachu za účelem jejich posílení reprezentace na domácím MS.

Zdroj: David Holub

Další zprávy