Námraza, ledovka, břečka. Zimní počasí komplikuje sjízdnost silnic, buďte opatrní

Celá ČR - Zimní počasí už třetím dnem trápí řidiče v celém Česku. Vozovky jsou namrzlé a na většině z nich leží sníh. Policie a silničáři nabádají ke zvýšené opatrnosti. Výjimečně se tvoří i ledovka, například na Praze-západ, Kolínsku, Jindřichohradecku nebo Táborsku.

Na zbytky rozbředlého či ujetého sněhu si po nočních sněhovým přeháňkách musí dát pozor řidiči v Olomouckém kraji. Všechny silnice v regionu jsou sjízdné se zvýšenou opatrností. Správci silnic upozornili, že řidiči by měli být opatrní také na rychlostních komunikacích, kde to ráno kvůli zbytkům rozbředlého sněhu místy klouže.

Vrstva rozbředlého sněhu je na většině silnic i na dálnici D5 v Plzeňském kraji. Ve vyšších polohách Šumavy je ujetá vrstva sněhu krytá posypem. Od pondělí se na celém území regionu střídají sněhové přeháňky, které situaci zhoršují. Ledovka, před kterou varovali meteorologové, se zatím netvoří. Řidiči by si měli uvědomit, že pluh nestáhne z komunikace všechnu sněhovou břečku. "Bere to tak od tří centimetrů, silnice jsou navíc nerovné, takže i po projetí pluhu na nich vždycky nějaká sněhová kaše zůstane," upozornil dispečer krajských silničářů Jiří Slapnička.

V Libereckém kraji sněží, i na hlavních tazích leží zbytky rozbředlého sněhu, které mohou klouzat. Silničáři proto doporučují zvýšenou opatrnost. Teploty v kraji klesly dnes ráno místy až k 11 stupňům pod nulou, vozovky mohou namrzat.

Silnice v Ústeckém kraji jsou s opatrností sjízdné, místy leží zbytky rozbředlého sněhu. Vyplývá to z informací silničářů. Teploty v kraji se pohybují od minus sedmi do minus čtyř stupňů Celsia.

Středočeské silnice jsou většinou sjízdné se zvýšenou opatrností. Většina hlavních tahů je chemicky ošetřená a mokrá, na silnicích nižších tříd mohou být zbytky sněhu a místy se také vyskytuje ledovka, například v okresech Praha-západ nebo Kolín. Podle mluvčího středočeských hasičů Jaroslava Gabriela zasahovali v pondělí jednotky hasičů kvůli déletrvajícímu sněžení u téměř šestinásobného množství dopravních nehod než ve stejný den v letech 2015 a 2014.

Velkou část silnic v Pardubickém kraji pokrývá sníh. Řidiči s ním musí počítat ve výše položených oblastech i v nížinách. Většinou je po posypu solí rozbředlý, uvádějí krajští silničáři.

Psali jsme:
Od západu přichází sněžení. Jak bude dál? Předpověď na týden
 

V Královéhradeckém kraji v noci sněžilo a na většině cest zůstává ujetá vrstva sněhu. Na hlavních silničních tazích jsou zbytky rozbředlého sněhu po chemickém ošetření.

Pro všechny jihočeské vozovky platí, že jsou stále sjízdné pouze se zvýšenou opatrností. V úseku dálnice D3 na Táborsku si musí řidiči dát pozor na sněhové přeháňky. Teploty se v Jihočeském kraji v ranních hodinách pohybovaly v rozmezí od nula do mínus sedmi stupňů Celsia.

Silnice v Karlovarském kraji jsou po pondělním intenzivním sněžení upravené a s opatrností sjízdné. Protože jsou ale teploty stále pod bodem mrazu, silničáři upozorňují na možnost vzniku námrazy nebo náledí, vyplývá z informací Ředitelství silnic a dálnic.

Na Vysočině napadlo během noci několik centimetrů sněhu. Na dálnici se staly ráno dvě nehody, a to na 83. a 146. kilometru ve směru na Brno. Řidiči při nich vlivem počasí nezvládli řízení a vozidla narazila do středových svodidel. Další podobné nehody vyšetřovali policisté také v Hodicích na Jihlavsku a Ledči nad Sázavou na Havlíčkobrodsku. Všechny skončily bez zranění lidí. Policie přijala také několik volání od řidičů, kteří si stěžovali na problémy se sjízdností na Jihlavsku a Třebíčsku. "Očekávaný déšť může na chladné vozovce namrzat, během dne se proto v dopravě mohou objevit problémy," řekla krajská policejní mluvčí Dana Čírtková.

Ve Zlínském kraji v noci na dnešek místy sněžilo, řidiči musí být opatrní, zejména na Vsetínsku. Také hlavní tahy jsou tam sjízdné s opatrností, jsou mokré po chemickém ošetření. Na silnicích nižších tříd leží vrstva sněhu, dohlednost místy snižují srážky. Rozbředlý sníh nebo ujetá vrstva sněhu je také na silnicích na Zlínsku, v kopci Petrůvka ve směru na Slavičín se tvoří námraza.

Silnice na jižní Moravě jsou dnes ráno po vydatném nočním sněžení sjízdné jen se zvýšenou opatrností. Na hlavních tazích leží po chemickém posypu rozbředlý sníh. Značně problémové jsou silnice ve výše položených místech. Leží na nich vrstva ujetého sněhu krytá posypem, řekli ČTK pracovníci jihomoravské správy a údržby silnic. Podle meteorologů bude chladné počasí s teplotami pod nulou a sněžením přetrvávat.

V noci napadlo na jižní Moravě od tří do pěti centimetrů sněhu. Ke špatně průjezdným patří trasy, které silničáři ošetřují kvůli ochraně přírody pouze pískem či štěrkem. V Moravském krasu na Blanensku, v Podyjí na Znojemsku nebo v Bílých Karpatech na Hodonínsku nemohou používat sůl. Na silnicích proto leží ujetá vrstva sněhu. V Brně jsou hlavní komunikace bez problémů sjízdné. O jejich údržbu se od pondělních 13:00 do dnešních 06:30 staralo všech 21 posypových vozů podniku Brněnské komunikace. Spotřebováno bylo 670 tun posypové soli a pluhy projely 2000 kilometrů silnic.

V noci na dnešek v Moravskoslezském kraji napadlo až sedm centimetrů sněhu. Všechny silnice jsou ale s opatrností sjízdné, v kopcích mohou mít problémy nákladní auta. "V Beskydech napadlo pět centimetrů sněhu. V Jeseníkách ještě o dva centimetry více. Teplota se pohybuje okolo sedmi stupňů Celsia. Během noci a rána jsme měli v terénu veškerou techniku, tedy víc jak 100 sypačů," řekla mluvčí silničářů Šárka Vlčková.

Meteorologové ráno odvolali smogovou situaci v Olomouckém kraji a Zlínském kraji a také na Třinecku. Průměrné denní koncentrace polétavého prachu tam klesly pod imisní limit 50 mikrogramů na metr krychlový. Dále však kvůli zhoršeným rozptylovým podmínkám platí smogová situace na Ostravsku, Karvinsku a části Frýdecko-Místecka, kde byla vyhlášena už na Nový rok.

Související

Zimní počasí v Česku, mráz trápí chodce i řidiče

Sníh a vítr opět komplikují dopravu, kamiony měly problémy i na D1

Sněžení a silný vítr dnes ráno dál komplikovaly silniční dopravu v Česku. Zejména v horských polohách a na Vysočině se tvořily sněhové jazyky. Silnice byly často sjízdné jen s nejvyšší opatrností, k dříve uzavřeným úsekům přibylo několik dalších. Po dvou dnech se ale otevře silnice první třídy z Tanvaldu na Harrachov. Problémy měly hlavně kamiony ve stoupáních, a to i na dálnici D1. Varování meteorologů před sněžením platí ve vyšších polohách zatím do dnešního večera, závěje čekají hlavně v Krkonoších, Jizerských a Krušných horách.
Zimní počasí v Česku, mráz trápí chodce i řidiče

Sníh a silný vítr i dnes komplikují dopravu, problémy mají hlavně kamiony

V Česku také dnes místy sněží a fouká silný vítr. Tvoří se sněhové jazyky. Silnice jsou ale většinou s opatrností sjízdné, v nižších polohách je na nich místy sníh rozbředlý po solení. V Libereckém kraji zůstává pro kamiony nad 3,5 tuny uzavřená silnice první třídy z Tanvaldu na Harrachov a dál do Polska a pro nákladní dopravu nad šest tun také silnice třetí třídy přes Oldřichovské sedlo. V Beskydech platí pro kamiony nad 12 tun zákaz vjezdu na silnici první třídy z Ostravice na Slovensko. Nehody kamionů někde blokují dopravu.

Více souvisejících

dálnice silnice Počasí Zima

Aktuálně se děje

před 37 minutami

před 47 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Izraelská armáda

Izraelská armáda zahájila evakuaci Rafahu

Izraelská armáda v pondělí vyzvala obyvatele ve východní části města Rafah ležícího na jihu Pásma Gazy, aby se dočasně přesunuli do "humanitární oblasti". Informuje o tom deník Times of Israel.

před 3 hodinami

Miroslav Imrich

Zemřel Miroslav Imrich, zpěvák skupin Tango a Abraxas

Českou hudební scénu zasáhla v neděli smutná zpráva. Ve věku 71 let zemřel zpěvák Miroslav Imrich, který se proslavil působením v kapelách Tango a Abraxas. Podle dostupných informací nepřežil srážku s vlakem. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu nehodlá akceptovat požadavky Hamásu, který chce konec války

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v neděli odmítl požadavek palestinského teroristického hnutí Hamás na ukončení války v Pásmu Gazy výměnou za propuštění rukojmí. Podle něj by to znamenalo, že Hamás zůstane u moci a bude nadále ohrožovat Izrael. Politický lídr Hamásu Ismáíl Haníja jej obvinil ze sabotování snah o zprostředkování dohody.

včera

Rusko, Kreml

Evropa se musí připravit na ruské sabotáže, varují tajné služby

Evropské tajné služby varují před ruskými sabotážemi napříč kontinentem, napsal prestižní deník Financial Times v neděli. Podle listu by mělo jít o žhářské útoky či akce namířené proti klíčové infrastruktuře. Moskva přitom nehodlá brát ohledy na případné oběti v řadách civilistů.

Aktualizováno včera

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

včera

Záchranáři v akci, ilustrační fotografie.

Na Nymbursku vjelo auto na chodník a srazilo několik chodců

V Kostelní Lhotě na Nymbursku došlo v neděli odpoledne k vážné nehodě. Řidič vjel se svým osobním autem na chodník, kde srazil čtyři osoby. Informace o charakteru zranění zatím nejsou známé, na místo však letěly dva záchranářské vrtulníky. 

včera

Bernard Hill jako Théoden v Pánovi prstenů.

Zemřel herec Bernard Hill, král Théoden z Pána prstenů

Velkou Británii dnes zasáhla smutná zpráva. Ve věku 79 let zemřel v neděli ráno herec Bernard Hill, který si zahrál ve dvou z těch vůbec nejúspěšnějších filmů světové kinematografie. O jeho úmrtí informovala stanice BBC.  

včera

Věra Jourová

EU se chystá sankcionovat Voice of Europe, prozradila Jourová

Evropská unie zahrne do připravovaného balíku sankcí i mediální platformu Voice of Europe, řekla eurokomisařka Věra Jourová v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce. Česko ji na svůj národní sankční seznam zařadilo již na konci března. 

včera

včera

včera

Josef Středula

Odbory budou ještě během května protestovat proti vládním krokům

Odbory svolaly na úterý 21. května protest v Praze, oznámila Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) na webu. Zástupci zaměstnanců se chtějí vymezit proti chystaným změnám v zákoníku práce či důchodech, například proti propuštění bez udání důvodu či prodlužování věku odchodu do penze.

Aktualizováno včera

včera

Události Petra Nutila: Slovenská vláda lůzy a TOPácká střelba do vlastní nohy

Milí čtenáři, je tu první květnový týden roku 2024 a spolu s ním se do naší země vrátilo jaro a teplo, takže nám letošní pálení čarodějnic nic nekazilo. Až na to, že skutečné čarodějnice nejen českého veřejného života zas na hranici neskončily. Jako obvykle. 

Zdroj: Petr Nutil

Další zprávy