Peklo na silnicích začíná. Evropa "migruje" na jih na prázdniny

Praha - Kolony, zácpy, dopravní kolaps. To čeká dnes a o víkendu na všechny řidiče. A nejen tuzemské. Česko je křižovatkou Evropy a ta právě vyrazila na tradiční letní "migraci" na jih za sluníčkem a mořem.

Dva státní svátky, které nás čekají v úterý a ve středu plus konec školního roku rovná se skvěle načasovaná dovolená začínající tento víkend. Začalo to ale už včera - na začátku dálnice D1 na okraji Prahy, kde se auta "zhustila" už brzy odpoledne.

Ústřední automotoklub (ÚAMK) odhaduje, že největší nápor dovolenkářů bude v pátek odpoledne a také celou sobotu. Před kolapsem dopravy varují i ostatní evropské automotokluby.

Nejproblémovější by měla být tato místa: dálnice D1 u modernizovaných úseků a mezi Brnem a Vyškovem, dálnice D5 u Berouna, hlavní tah na České Budějovice u Benešova a průtah jihočeskou metropolí.

Silnice po celé republice budou tento víkend hustě posety i policejními hlídkami. Posílené budou i hlídky policistů z oddělení dopravních nehod, kteří budou připraveni co nejrychleji řešit případné kolize.

Dopravní experti očekávají komplikace i na silnici mezi Jihlavou a Želetavou, na výjezdu z Brna na Bratislavu nebo na Svitavy. Na dopravní komplikace se připravte a zvažte, ve kterou hodinu na silnici vyrazíte.

Stejně jako u nás začínají začátkem července prázdniny i v dalších částech Evropy. V pátek a sobotu se tradičně očekává kolaps zejména v místech, kde se platí mýtné - v Rakousku, Itálii, Slovinsku i Chorvatsku.

Související

Zimní počasí v Česku, mráz trápí chodce i řidiče

Sníh a vítr opět komplikují dopravu, kamiony měly problémy i na D1

Sněžení a silný vítr dnes ráno dál komplikovaly silniční dopravu v Česku. Zejména v horských polohách a na Vysočině se tvořily sněhové jazyky. Silnice byly často sjízdné jen s nejvyšší opatrností, k dříve uzavřeným úsekům přibylo několik dalších. Po dvou dnech se ale otevře silnice první třídy z Tanvaldu na Harrachov. Problémy měly hlavně kamiony ve stoupáních, a to i na dálnici D1. Varování meteorologů před sněžením platí ve vyšších polohách zatím do dnešního večera, závěje čekají hlavně v Krkonoších, Jizerských a Krušných horách.
Zimní počasí v Česku, mráz trápí chodce i řidiče

Sníh a silný vítr i dnes komplikují dopravu, problémy mají hlavně kamiony

V Česku také dnes místy sněží a fouká silný vítr. Tvoří se sněhové jazyky. Silnice jsou ale většinou s opatrností sjízdné, v nižších polohách je na nich místy sníh rozbředlý po solení. V Libereckém kraji zůstává pro kamiony nad 3,5 tuny uzavřená silnice první třídy z Tanvaldu na Harrachov a dál do Polska a pro nákladní dopravu nad šest tun také silnice třetí třídy přes Oldřichovské sedlo. V Beskydech platí pro kamiony nad 12 tun zákaz vjezdu na silnici první třídy z Ostravice na Slovensko. Nehody kamionů někde blokují dopravu.

Více souvisejících

dálnice silnice dovolená

Aktuálně se děje

před 10 minutami

před 15 minutami

před 40 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

NATO cvičí poblíž ruských hranic. Připravují se na válku, soptí Kreml

Mluvčí ruského ministerstva zahraničních věcí, Marija Zacharovová, v sobotu označila čtyřměsíční vojenská cvičení NATO, známá jako Steadfast Defender, za důkaz toho, že Severoatlantická aliance se připravuje na potenciální konflikt s Ruskem.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy