Sněhová kalamita: V Libereckém kraji se uzavřely další silnice, desítky nehod na Vysočině

Liberec - Pro dopravu nad 3,5 tuny byl na Liberecku po 11:00 obnoven provoz na silnici I/13 z Mníšku přes Frýdlant k hraničnímu přechodu do Polska v Habarticích. Silnice je pro kamiony sjízdná. Potíže jsou na Vysočině, region hlásí desítky nehod.

Silnice byla pro nákladní vozy uzavřená od středečního večera. Nadále uzavřený zůstává pro kamiony úsek silnice číslo 10 z Tanvaldu k hraničnímu přechodu v Harrachově.

Komplikace jsou i na dalších místech v Libereckém kraji, zejména na Jablonecku a Semilsku. Problémem je těžký mokrý sníh, který na hlavních tazích tvoří klouzavou břečku. Od středečního večera místy připadlo až 15 centimetrů sněhu. "Všechna problematická stoupání blokují kamiony. Ač jsou vypluhovaná, stačí centimetrová vrstva a nevyjedou," uvedl Pavel Pospíšil z Krajské správy silnic Libereckého kraje.

Velké problémy jsou se sjízdností v Jablonci nad Nisou. "Od rána napadlo více než deset centimetrů mokrého sněhu. Technické služby jsou v terénu, zajišťují průjezdnost města," řekla ČTK mluvčí radnice Markéta Hozová. Problematická je podle ní situace na příjezdu od Prahy, v ulicích Turnovská a Pražská.

Několikacentimetrová břečka sněhu je také na vozovkách v Turnově, kde stále sněží. V krajském Liberci, kde obvykle bývá chladněji, ale už od rána prší. "Co se týká Liberecka a Českolipska, tak tam je provoz relativně bezproblémový," uvedl Pospíšil. Podle něj je průjezdná i druhá přístupová cesta do Frýdlantského výběžku přes Oldřichovské sedlo.

Silničáři předpokládají, že hraniční přechod v Harrachově pro nákladní dopravu bude průjezdný až v pátek. Doporučená alternativní trasa pro kamiony mířící do Polska je přes hraniční přechod v Hrádku nad Nisou.

Psali jsme:
Do Česka vtrhlo zimní počasí. Sníh komplikuje dopravu, vyjely sypače a pluhy  

Dopravu na Vysočině ztěžuje sněžení, silnice jsou kluzké v celém kraji. Policie přijala jen dopoledne oznámení o 50 dopravních nehodách, zraněni při nich byli dva lidé. Nejhorší situace je na hlavní tahu I/38 od křižovatky na Markvartice směrem na Moravské Budějovce na Třebíčsku, již na dvou místech blokují havarovaná nákladní auta.

První nehoda na I/38 se stala u Želetavy kolem 07:00, šlo o střet dvou kamionů. Jeden z řidičů byl zraněn. Další nákladní auto havarovalo na silnici číslo 38 po 08:30 dva kilometry před Želetavou ve směru od Jihlavy. "Tam se převrátilo nákladní vozidlo, které převáželo řepkový šrot," uvedla mluvčí policie Dana Čírtková. U obou nehod stanovila policie objízdné trasy pro osobní auta. Kamiony se ale vzhledem ke špatným klimatickým podmínkám snaží udržet na hlavní silnici.

Kamiony dopoledne uvízly v kopcích na řadě míst Vysočina, kupříkladu i u obce Stáj mezi Jihlavou a Žďárem nad Sázavou nebo u Obrataně. Policisté od 07:00 zaznamenali 90 volání od řidičů, kteří si stěžovali na špatně sjízdné nebo neošetřené komunikace. Silničáři mají stále venku kolem 150 kusů techniky; kromě sypačů čistí silnice také 50 traktorů s radličkami. Podle upozornění meteorologů se místy mohou tvořit sněhové jazyky.

Během čtvrtka a v noci na pátek bude sněžení na severovýchodě pokračovat, ale s ohledem na mírné oteplení ustoupí sněhové vločky jen do hor a výšek nad 600 metrů, píše meteocentrum.cz. V nižších polohách bude pršet. Horské oblasti v pásu od Jizerských hor až po Beskydy se dočkají dalších 10 i více centimetrů sněhu, takže dohromady se může na horách do pátku objevit přes 20 cm, možná místy i 30 cm nové pokrývky. To zní jako skvělá pozvánka do hor hlavně pro běžkaře. Zvlášť na víkend, který bude následně slunečný.

V pátek ráno se sněžení přesune na jihozápad republiky, takže se dočká i Šumava. Zde ale čekáme jen kolem 5 maximálně 10 cm.

Související

Přestavba dvou křižovatek u Úval u Prahy

Přestavba dvou křižovatek u Úval u Prahy

Byla zahájena přestavba stávající křižovatky silnic I/12 a II/101 u Úval. Vedle toho ŘSD přestaví i křižovatku silnic II/101 a III/1214 (ul. Pražská) vedoucí do Úval. Obě křižovatky leží blízko sebe a vzájemně se ovlivňují, proto budou přebudovány na jeden celek. Informaci redakci serveru EuroZprávy.cz poskytlo ŘSD.

Více souvisejících

Silnice Liberecký kraj Kraj Vysočina

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 27 minutami

před 27 minutami

před 1 hodinou

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

před 10 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

Vstup Česka do Evropské unie byl výhrou, i když EU není bezchybná, řekl Pavel

Při zahájení festivalu United Islands of Prague prezident Petr Pavel zdůraznil, že vstup České republiky do Evropské unie byl výhrou, i když EU není bezchybná. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy