Západ a jih Čech ochromila ledovka. Je to katastrofa, hlásí záchranka

Plzeň/Karlovy Vary/České Budějovice - Silnice v západních Čechách dnes pokryla ledovka, situace ja nejhorší na Tachovsku. Policie hlásí mnoho nehod, na hlavním tahu z Plzně na Domažlice mezi Plzní a Stodem se tvoří kolona. Sanitky vyjížděly také k desítkám pádů lidí na ledu.

"Oproti tomu, co bylo ráno, je to už mnohem lepší. Silnice druhé třídy by měly být všechny v pořádku. Sjízdné jsou většinou i silnice třetí třídy. Teď doděláváme menší silnice, kam jsme se dřív nedostali třeba kvůli nehodám," řekl ČTK v 11:30," uvedl dispečer krajských silničářů Jiří Slapnička.

Podle něj je dnes nejhorší sjízdnost na silnicích v kraji za poslední nejméně čtyři roky. "Před dvěma týdny jsme na šest hodin zavřeli kvůli sněhovým jazykům hlavní silnici z Plzně na Karlovy Vary - to bylo nepříjemné, ale dnes to bylo vyloženě nebezpečné," řekl.

Krajská policejní mluvčí Markéta Fialová vyzvala řidiče, aby vyjížděli jen v nezbytných případech. Je stále uzavřená silnice u Chodové Plané na Tachovsku, kde se ráno srazil autobus s osobním autem a zranilo se šest lidí. Nesjízdné jsou také silnice mezi Chválenicemi a Želčany a mezi Žákavou a Štítovem na jižním Plzeňsku.

"Zažíváme obrovský nápor, je to katastrofa, náš dispečink musel v několika případech volat silničáře, protože jsme se nedostali do místa zásahu. Museli jsme čekat na příjezd silničářů, až silnici posolí a my budeme moci pokračovat. Mně osobně se to stalo na výjezdu k pádu člověka na ledu na silnici mezi Chotěšovem a Dobřany," popsal mluvčí záchranné služby Martin Brejcha.

"Mrznoucí déšť na silnicích komplikuje dopravu v celém Karlovarském kraji. Nejhorší je situace na Chebsku. V Havlíčkově ulici se například srazilo pět osobních aut. Šlo ale spíše o lehké nehody, všechny se obešly bez vážnějších zranění," řekla policejní mluvčí Věra Hnátková. Na silnici I/6 na hranici s Ústeckým krajem musí řidiči počítat se zdržením, kvůli nehodě dvou nákladních aut se tam tvoří kolony.

Dopravu v Jihočeském kraji komplikuje na řadě míst mrznoucí déšť nebo mlha. Zcela neprůjezdná je po nehodě kamionu silnice I/29 u obce Temešvár na Písecku, spojnice mezi Pískem a Táborem. "Zřejmě byla kluzká silnice, řidič - cizinec sjel do příkopu, mělo by tam být i zranění. Urazil si nápravu, vytekly i provozní kapaliny," řekla písecká policejní mluvčí Kamila Ingrišová.

"Na Táborsku a Písecku se teď přehnaly dešťové přeháňky, hrozí tvorba náledí. Všichni řidiči by měli vyjíždět, jenom pokud je to nutné a určitě se zvýšenou opatrností. Jsou úseky, kde se tvoří náledí, my máme všechny posypové vozy v terénu, ale dodržují harmonogram a jsou místa, kam se teprve dostanou," řekl ČTK Martin Šulista, dispečer Správy a údržby silnic Jihočeského kraje, která má dohromady kolem 120 sypačů.

Související

Více souvisejících

Zima Silnice Plzeňský kraj

Aktuálně se děje

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

včera

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy