Jakubisková srazila chodce, na místě zemřel. Soud vynesl trest

Praha - Obvodní soud pro Prahu 2 dnes udělil herečce Deaně Horváthové-Jakubiskové, obžalované z usmrcení chodce z nedbalosti, třicetiměsíční podmíněný trest a zákaz řízení na čtyři roky. Pozůstalým má navíc zaplatit přes milion korun. Verdikt je nepravomocný. Jakubisková vinu odmítá. Podle státního zástupce ale dvaašedesátiletému muži na přechodu nedala přednost a sražený svým zraněním na místě podlehl.

Herečka přijela na jednání sama a před soudem se sešla se svým právníkem Viktorem Pavlíkem, který ji doprovodil do síně. Jakubisková byla celá v černém a vypadala velmi smutně. Pozdravila číhající fotografy a sklíčeně zašla dovnitř. Jednání se účastní i vdova po mrtvém muži, kterou tato tragédie nepochybně nejvíc zasáhla, píše iprima.cz.

Kauza se k soudu dostala až téměř po dvou letech. Důvodem bylo zejména zpracovávání tří znaleckých posudků - kromě posudků obžaloby a obhajoby nechal soud vypracovat Ústavem soudního inženýrství VUT v Brně také revizní znalecký posudek. Policejní posudek tvrdí, že řidička zareagovala pozdě, naopak podle posudku obhajoby na sebe chodec a herečka reagovat nemohli. Z ústavního pak podle obhájce Viktora Pavlíka vyplývá, že možné jsou obě varianty v závislosti na tom, zda znalec počítal s přítomností protijedoucího odbočujícího auta či nikoli. Znalci se naopak shodují v tom, že Horváthové-Jakubiskové svítilo do očí ostré slunce.

"Když jsem se míjela s tím autem (protijedoucím), tak tam ten člověk vběhl," prohlásila dnes u soudu Horváthová-Jakubisková. Místo nehody prý velice dobře zná, jela pomalu. "Přechod je na nešťastném místě. Já si myslím, že neštěstí bylo, že tam bylo to auto. Já jsem nemohla vůbec nic udělat, hned jsem začala brzdit," uvedla téměř vzlykající herečka.

"Slyšel jsem ránu a viděl jsem, jak ten chodec letí k zemi," popsal situaci jeden ze svědků Marek Láska. Muž prý pouze ležel na zemi a chroptěl. Podle Lásky se ale v okolí střetu žádná další auta nevyskytovala. "Viděl jsem let chodce, ale jinak nikde nic," odpověděl na dotaz soudce.

„Přes rychlý příjezd posádek a okamžitě zahájenou resuscitaci se životně důležité funkce vážně zraněného muže záchranářům nepodařilo obnovit. Pacient zemřel na následky svých vícečetných vážných zranění," uvedla po nehodě mluvčí záchranky Jiřina Ernestová. 

„Litovala jsem Daru Rolins, které se stalo to samé, teď to prožívám já..." řekla Jakubisková po nehodě. Jasné je pouze to, že dle výsledku dechové zkoušky nepila alkohol. 

„Neznám všechny souvislosti, ale ono je to v podstatě jedno. Na konci toho všeho je obrovské neštěstí pro všechny strany," vyjádřila se k případu zpěvačka Dara Rollins, která v roce 2010 zavinila dopravní nehodu, při níž zahynul motocyklista.

Související

Deana Horváthová-Jakubisková

Jakubisková si stěžovala marně, trest za usmrcení chodce platí

Brno - Deana Horváthová-Jakubisková neuspěla se stížností u Ústavního soudu. Herečce a producentce se nelíbil trest za usmrcení chodce na přechodu. Podle verdiktu Obvodního soudu pro Prahu 2 dostala čtyřletou podmínku, čtyřletý zákaz řízení a pozůstalým má vyplatit téměř milion korun.

Více souvisejících

Deana Jakubisková soudy

Aktuálně se děje

před 19 minutami

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno před 45 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Z posil z NHL už reprezentaci opustil Zadina, následoval ho i Kodýtek. Týmu bude pomáhat kouč Gross

Týden před startem světového šampionátu v Praze a Ostravě se český národní tým ukazuje fanouškům v Brně, kde se konají České hokejové hry. Jedná se o závěrečnou přípravu na hokejový vrchol této sezóny v domácím prostředí, a proto není divu, že je o tuto akci mezi hokejisty ohromný zájem a na závěrečnou přípravu tak přijelo ze zámoří až deset hokejistů. Národní tým už ale stihli po úvodním zápase v Brně s Finy (1:4) opustit Filip Zadina ze San Jose a Petr Kodýtek z Ilvesu Tampere. Posilu si pak do realizačního týmu přivedl i ze Sparty, a to trenéra Pražanů Pavla Grosse, jenž bude pomáhat se skautingem. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Anthony Blinken a Yoav Gallant

USA nadále odrazují Izrael od postupu do Rafáhu. Z OSN zní hlasy o hladomoru

Washington nadále odrazuje Izrael od útoku na Rafáh na jihu Pásma Gazy. Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by způsobil nepřijatelné škody, uvedly světové agentury. Izrael podle USA zatím nepředstavil plán ochrany obyvatel, přičemž je známo, že ve městě se tísní až půldruhého milionu lidí, včetně uprchlíků z jiných částí Pásma Gazy. 

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 9 hodinami

včera

včera

včera

Hamás dostal od Izraele ultimátum: Máte týden, jinak jdeme do Rafahu

Izrael dává palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na přijetí dohody o příměří a propuštění rukojmích, jinak hrozí zahájením pozemní operace v Rafáhu na jihu Pásma Gazy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy