Herečka Penelope Cruz odsoudila válku v Gaze: Horor a genocida

Jeruzalém - Španělská herečka Penélope Cruzová a její manžel Javier Bardem v otevřeném dopise odsoudili nynější izraelskou operaci v Pásmu Gazy a označili ji za genocidu. Herecký pár se tak přidal k režiséru Pedru Almodóvarovi a dalším desítkám španělských umělců, kteří výzvu podepsali, uvedl izraelský list Times of Israel.

Umělci, mezi nimiž je řada herců a hudebníků, v dopise vyzývají Evropskou unii, aby "odsoudila ostřelování ze země, moře i vzduchu namířené proti palestinským civilistům v Pásmu Gazy."

"Gaza v těchto dnech prožívá horor, je obléhána a napadána ze země, moře i vzduchu," stojí v dopise.

"Domy Palestinců jsou ničeny a oni nemají přístup k vodě ani k elektřině, nemohou se volně pohybovat ani jít do nemocnice, školy či na pole. Mezinárodní společenství přitom nic nedělá," napsali španělští umělci.

Cruzová se stala populární po účinkování ve videoklipu španělské popové skupiny Mecano. Pak se stala moderátorkou pořadu orientovaného na teenagery, objevila se také ve francouzském erotickém seriálu Série Rose, kde v jedné epizodě hrála slepou prostitutku, v další mladou bohatou ženu, která předstírala, že je mladý bohatý muž.

Jejími prvními filmy byly Šunka, šunka a snímek Belle Époque, který získal Oscara za nejlepší cizojazyčný film. Prvním anglicky mluveným filmem, ve kterém hrála, byl Hi-Lo Country v roce 1998. V témže roce také vystupovala společně s Miroslavem Táborským ve španělském snímku Dívka tvých snů, za který Táborský posléze obdržel Goyovu cenu.

V roce 2008 ztvárnila roli mentálně nestabilní exmanželky Javiera Bardema ve filmu Woodyho Allena Vicky Cristina Barcelona. Její výkon byl velmi vychvalován a získala za něj Oscara, Filmovou cenu Britské akademie a několik dalších ocenění.

Související

Penélope Cruz, španělská herečka. Stala se první španělskou herečkou, která byla nominována na Oscara, a to za film Volver Pedra Almodóvara v roce 2006. V roce 2008 tuto cenu získala za film Vicky Cristina Barcelona.

V Benátkách začal 74. ročník filmového festivalu

Benátky - Dnes začal v Benátkách 74. ročník nejstaršího filmového festivalu světa. Zahajovací a později i závěrečné ceremonie se ujal proti všem zvyklostem poprvé muž, italský herec Alessandro Borghi. V čele poroty zase po 11 letech zasedne žena, americká herečka Annette Beningová.

Více souvisejících

Penelope Cruzová Pásmo Gazy Izrael

Aktuálně se děje

před 41 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

Princezna Kate si prochází peklem, tvrdí osoba blízká manželce prince Williama

Princ William se již vrátil k povinnostem člena britské královské rodiny, ale jeho žena zůstává v ústraní. Princezna Kate bojuje s blíže nespecifikovaným typem rakoviny. Podle osoby blízké princi a princezně si pár prochází těžkým obdobím. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy