Muž se zabarikádoval v hořícím bytě. Je podezřelý z obecného ohrožení

Havířov - Policie podezřívá z obecného ohrožení muže, který podle ní ve čtvrtek v Havířově na Karvinsku zapálil svůj byt a pak se v něm zabarikádoval. ČTK to řekla mluvčí karvinské policie Zlatuše Viačková. Zda bude nakonec obviněn, bude záležet na jeho psychickém stavu a výsledku práce soudních psychiatrů. Jednatřicetiletý muž se při požáru nadýchal kouře, stejně jako pět policistů, původní informace hovořily o třech.

Zraněného muže sanitka z místa požáru převezla do nemocnice, kde zadržený muž zůstal. Po propuštění poputuje do opavské psychiatrické léčebny, kde se podrobí psychiatrickému zkoumání. Pokud se potvrdí podezření, že trpí duševní nemocí, nemusel by být vůbec obviněn. V opačném případě mu hrozí obvinění z obecného ohrožení a v případě odsouzení až osmiletý pobyt ve vězení.

"Muž ze svého bytu na ulici Jožky Jabůrkové v Havířově nejprve vyhazoval různé předměty z okna. Pak uvnitř zapálil vybavení bytu. Po příjezdu policistů na místo byl byt už v plamenech. Muž na výzvy nereagoval, naopak vstupní dveře zastavěl věcmi a odmítal otevřít. Policisté je proto museli vyrazit. Muže ve velmi hustém a štiplavém dýmu v bytě našli, a přes jeho odpor ho z bytu vytáhli," uvedla mluvčí.

Mluvčí zdravotnické záchranné služby Lukáš Humpl uvedl, že záchranáři na místě ošetřovali osm lidí, kteří se většinou nadýchali zplodin hoření. Jednalo se o dvě ženy a pět mužů ve věku od 23 do 43 let a šestiměsíční dítě. "Pacienti byli při vědomí a se záchranáři komunikovali. Jejich postižení se jevila jako středně závažná nebo lehká. Po poskytnutí přednemocniční neodkladné péče byli transportováni do havířovské nemocnice," uvedl Humpl.

Hořelo v bytě o velikosti 2+1 ve druhém patře. Mluvčí moravskoslezských hasičů Petr Kůdela řekl, že hasiči dostali oheň pod kontrolu za hodinu a 20 minut a pak pokračovali v dohašování. "Požárem byl zasažen i byt o patro výš. Bezpečnost domu zkoumal hasiči přivolaný statik. Potvrdil, že se obyvatelé mohou vracet do svých bytů," uvedl Kůdela. Škoda způsobena požárem se podle něj odhaduje na 400.000 korun.

Související

Více souvisejících

krimi žhářství havířov Požáry

Aktuálně se děje

před 14 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

před 5 hodinami

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

před 6 hodinami

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

před 6 hodinami

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Ukrajinská armáda ve válce s Ruskem

Ukrajina dá stovky milionů eur na nákup dronů

Ukrajinská vláda se rozhodla zvýšit finanční částku vyčleněnou na nákup dronů, a to o dalších 15,5 miliardy hřiven (přibližně 367 milionů eur). Oznámil to v úterý ukrajinský premiér Denys Šmyhal.

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Zemřel slavný americký spisovatel Paul Auster

Ve věku 77 let zemřel v noci na středu ve svém bytě v newyorské čtvrti Brooklyn americký spisovatel a scenárista Paul Auster. Příčinou smrti byly komplikace spojené s rakovinou plic. Austerovo úmrtí pro deník The New York Times potvrdila Jacki Lyndenová, která se s ním přátelila.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy