Syn si vymyslel báchorku o dědictví. Od rodičů a známých vylákal 27 milionů

Hradec Králové - Čtyřiadvacetiletý Marek Stříteský svým rodičům namluvil, že zdědí obrovský majetek ve Španělsku. Aby dědické řízení proběhlo, potřeboval od nich údajně půjčit peníze. Nakonec se roztočil kolotoč půjček, po nichž zbylo 27 milionů dluhů a několik obviněných před královéhradeckým soudem. Informuje o tom iDNES.cz.

Mladík svým rodičům vybájenou historku namluvil již na jaře 2008. "Syn přišel, že pomohl nějaké dívce při autonehodě a její otec mu za to slíbil dědictví ve Španělsku. Na jeho vyřízení syn potřeboval peníze," cituje iDNES.cz výpověď jeho otce Josefa.Otec mu uvěřil. Ve vidině dědictví, které mělo mít hodnotu kolem miliardy korun, mu půjčil asi milion korun - z části svých, z části půjčených. Tím to však neskončilo. Gambler Marek Stříteský se začal vracet pro další peníze.Rodiče už finance neměli, a tak se roztočil kolotoč půjček. Od celkem 25 známých a přátel si napůjčovali zhruba 6 milionů korun, které dali synovi. V létě 2008 už rodiče nevěděli, od koho si půjčit, a tak do případu zapletli i kolegyni Josefa Stříteského. Z firemních peněz si postupně půjčovali víc a víc a účetní Lenka Pražáková jim z peněz firmy Optima půjčovala dál, i když dluhy nespláceli."Poprvé jsem mu z firemní kasy půjčila asi deset tisíc s tím, že je co nejdříve vrátí. Chtěla jsem mu pomoci, znala jsem ho několik let jako spolehlivého člověka," hájila se u soudu obžalovaná Pražáková.Jenže Stříteští peníze nevraceli a ona se prý bála, aby dědické řízení dopadlo dobře. Proto půjčovala dál. Dluh se nakonec vyšplhal na neuvěřitelných 21 milionů korun. Teprve poté o něm účetní řekla jednateli firmy.Miliony prohrál v kasinechSyn přitom žádné dědictví dostat neměl. Veškeré peníze naházel do automatů a utrácel je za zábavu. "Marek Stříteský peníze užil pro svoji potřebu a potřebu svých přátel, zejména k úhradě hazardních her a dluhů z nich vzniklých, k úhradám za ubytování a stravování a další služby v hotelích, restauracích a nočních klubech pro sebe a přátele. Dále za úhradu nákladů zahraničních cest, k nákupu motorového vozidla Škoda Octavia RS za částku 516 tisíc korun, čtyřkolky za 80 tisíc korun a dalších movitých věcí určených k jeho osobní spotřebě," cituje iDNES.cz ze soudního spisu.Otec, který je mezi hlavními obžalovanými, prý dlouho netušil, že dědictví neexistuje. Jeho syn neměl žádné dlouhodobé zaměstnání a otec mu finance vozil tu do Rozvadova, tu do Liberce. Až koncem roku 2009 zjistil, že žádné dědictví není a syn utrácí v kasinech. I přesto mu ale půjčoval dál, a to údajně až do začátku roku 2011.Marek Stříteský se nyní kaje a říká, že toho lituje. Prý se rodičům bál říct o dluzích a peníze chtěl vyhrát zpátky. Veškeré dluhy by prý chtěl splatit. Za to, co společně s rodiči a účetní spáchali, však podle státní zástupkyně všem hrozí až desetileté tresty.

Související

Harzard, ilustrační fotografie

Výbušná situace kvůli COVID-19: Španělé v karanténě se dali na online hazard

Se zrušením většiny sportovních soutěží zmizela i možnost sportovních sázek. Španělé, kteří jsou kvůli pandemii způsobené koronavirem již přes dva týdny v karanténě, se proto ve stále větším počtu přesouvají k hraní pokeru na internetu a dalším potenciálně návykovým hrám. Vláda zareagovala tím, že zakázala provozovatelům online hazardních her téměř veškerou reklamu, informovala agentura AFP.

Více souvisejících

gamblérství

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 29 minutami

před 29 minutami

před 1 hodinou

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 10 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

Vstup Česka do Evropské unie byl výhrou, i když EU není bezchybná, řekl Pavel

Při zahájení festivalu United Islands of Prague prezident Petr Pavel zdůraznil, že vstup České republiky do Evropské unie byl výhrou, i když EU není bezchybná. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy