Jak se zrodilo UFO? Mimozemská hlášení i Roswell vyšetřovala FBI

Představa, že jsme ve vesmíru sami, je děsivá. Podle některých odborníků existují civilizace mnohem vyspělejší, než je v současné době lidstvo, jiní tvrdí, že mimozemské formy života existují například v podobě bakterií a prvoků. Od padesátých let minulého století je ale řada lidí, především Američanů, přesvědčena, že mimozemšťané neboli "ufouni" jsou zelení mužíčkové brázdící galaxii v létajících talířích. Situace v minulosti zašla až tak daleko, že hlášení pozorování údajných mimozemšťanů prověřovala americká vláda i federální služba.

Mimozemské civilizace jsou pozorovány odnepaměti a v dávné minulosti byli údajní mimozemšťané považováni hlavně za bohy či jejich posly. Novodobá historie pozorování neidentifikovaných létajících objektů známých pod zkratkou UFO (Unidentified Flying Objects) se začala psát ve 40. letech minulého století.

24. června 1947, spatřil americký pilot Kenneth Arnold nad Kaskádovým pohořím devět podivných letících objektů, jež popsal jako "talířky, které hodíte přes vodní hladinu". Ani Arnold tehdy netušil, že se právě zrodil výraz létající talíř.

Příběh létajícího talíře začal při pátrání po zmizelém vojenském nákladním letounu, za jehož nalezení byla vypsána odměna 5000 dolarů. Zkušený dvaatřicetiletý pilot Arnold, který byl v té době šéfem firmy prodávající hasicí přístroje a systémy, odstartoval v osudný den z Chehalisu ve státě Washington.

Byl jasný a slunečný den a v blízkosti hory Mount Rainier ve výšce asi tři kilometry nad zemí Arnold spatřil devět zářivých objektů, které směřovaly obrovskou rychlostí, kterou odhadl na minimálně 1700 kilometrů za hodinu, k hoře Mount Adams. Pozorování trvalo přibližně tři a půl minuty.

Arnoldův nákres podivných objektů připomínal něco mezi srpem a bumerangem s jakousi kabinkou uprostřed a výraz 'talíř' Arnold použil hlavně pro popis způsobu pohybu těles. Tisk se však hned chopil označení "létající talíř" a zpráva se stala senzací.

V následujících měsících byla pozorována celá řada dalších obdobných exemplářů a po Arnoldově objevu vyvolala největší rozruch zpráva leteckého personálu společnosti United Airlines, který údajně spatřil 4. července téhož roku rovněž devět podivných předmětů ve státě Idaho. Nejznámějším "setkáním" s UFO z té doby bylo údajné přistání mimozemšťanů v Roswellu. Všechny tyto události, které se udály v rozmezí několika dní, se staly počátkem kultu UFO.

Počátkem července zahájila zpravodajská služba vojenského letectva ve spolupráci s FBI vyšetřování Arnoldovy zprávy a současně se také začala zabývat svědectvím zaměstnanců United Airlines. Ve svých závěrech občas úřady připustily, že na úkazech by mohlo být něco skutečného, nakonec ale údajné létající talíře označily za přelud.

Jako reakce na množící se hlášení o UFO však státní orgány postupně spustily několik programů jejich vyhodnocování, z nichž nejznámější a nejrozsáhlejší byl Project Blue Book (Projekt Modrá kniha), jehož první ředitel Edward J. Ruppelt použil v roce 1952 poprvé výraz Unidentified Flying Objects, tedy UFO.

Výzkum zahrnul v letech 1952-1970 celkem 12.618 případů výskytu domnělých UFO. Velitelství leteckých sil zastavilo rozsáhlou operaci s tím, že vyšetřování neprokázalo přítomnost techniky, která by převyšovala úroveň pozemských znalostí.

Přestože odborníci vysvětlili většinu případů klimatickými poruchami nebo přítomností letadel, bylo asi sedm stovek případů zařazeno do kategorie neidentifikovaná pozorování. Internetová stránka www.ufoevidence.org takových případů eviduje 565, včetně případů z dávné minulosti.

Také úřady dalších zemí se problematikou UFO zabývaly. Například první výskyt "létajícího talíře" na francouzském území byl zaznamenán již v roce 1937. Francie je také jedinou zemí v Evropě, která udržuje na plný úvazek pracující státní úřad pro výzkum UFO. Jeden takový býval v Británii a další v Dánsku, ale už před lety byly zrušené kvůli rozpočtovým škrtům.

Francouzský tým průměrně dostává dvě zprávy o zahlédnutí UFO denně a o každém případu se vyplní jedenáctistránkový dotazník. Jeho cílem je jednak zaznamenat co nejvíc dostupných informací, ale také odradit případné vtipálky.

Související

Donald Trump

Trump opět vystoupí na zasedání NRA, asociace držitelů zbraní v USA

Republikánský prezidentský kandidát Donald Trump v sobotu vystoupí na výročním zasedání vedení Národní asociace držitelů zbraní (NRA). Půjde o jeho deváté vystoupení na akci vlivné lobbistické skupiny, informovala agentura Reuters. Od Trumpa se v USA čeká, že bude ostře vystupovat proti novým omezením vlastnictví střelných zbraní. 
Vesmírná loď CST-100 Starliner

Problémy lodi Starliner pokračují. Start k ISS se znovu odkládá

NASA znovu odložila první start vesmírné lodi Boeing Starliner s posádkou. Důvodem jsou technické potíže. Loď měla vzlétnout k Mezinárodní vesmírné stanici ISS v úterý 21. května, kvůli úniku hélia se start posouvá na 25. května, informovala agentura AFP. 

Více souvisejících

USA (Spojené státy americké) FBI mimozemšťané / ufo

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

MS v hokeji

Fiala tentokrát Švýcarům proti Kanadě nepomohl, Rakušané nadále drží naději. Lotyši udolali Slováky v nájezdech

Čtyřmi zápasy pokračoval v neděli domácí hokejový světový šampionát. Odpoledne se představilo opět překvapení z Rakouska, které je po nečekaných výsledcích s Kanadou a Finskem stále ve hře o senzační postup do čtvrtfinále. A můžou na něj nadále myslet i po nedělním zápase s Norskem, se kterým si poradilo 4:1. Ve večerním pražském duelu dvou největších favoritů skupiny A mezi Švýcarskem a Kanadou se hrál vyrovnaný a ostrý hokej, který ovlivnil výrazně Kevin Fiala svým zbytečným vyloučením do konce zápasu. I díky tomu Kanaďané došli k výhře 3:2. Důležitý zápas se večer hrál v Ostravě mezi Slovenskem a Lotyšskem. Ten nakonec dospěl za stavu 2:2 až do samostatných nájezdů, kde se stal hrdinou gólman Gudlevskis, jenž vychytal výhru a lotyšskou naději a postup. To Slováci si na jistotu čtvrtfinále musí ještě počkat. USA pak rozstřílely Kazachstán. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu se poprvé vyjádřil k zatykači na svou osobu

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondělí odsoudil rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykače proti jeho osobě. Podle Netanjahua jde o absurdní krok a útok na izraelskou armádu a celý Izrael. Uvedla to agentura AP.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Izrael: Neslýchané. Zatykač na Netanjahua povzbudí teroristy po celém světě

Rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykačů na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a ministra obrany Joava Galanta je neslýchané a povzbudí teroristy po celém světě. Prohlásil to v pondělí izraelský prezident Jicchak Herzog. Rozhodnutí odsoudil i izraelský ministr zahraničí Jisrael Kac, uvedla agentura Reuters.

před 7 hodinami

Martin Exner

V Česku se dvacet let o euru lže. Odpůrci v čele s Klausem s ním veřejnost straší, říká poslanec Exner

Přijetí či nepřijeti eura je v Česku velmi ožehavé téma, které rozděluje společnost. Na začátku roku rozvířil všeobecnou debatu o přijetí sám prezident ČR Petr Pavel, díky tomu, se toto téma opět stalo diskutovatelným. Část ekonomů se stále euru brání, politická populace není jednotná, opozice je zásadně proti a ve vládní koalici nepanuje jednotný názor. Kdo však má jasno, jsou české firmy, těm by jednotná evropská měna prospěla. Tam, kde se platí eurem, tam je s touto měnou spokojenost, na Slovensku panuje obrovská podpora společné měně, avšak Česká republika je jako tradičně opatrná, společnost je proti a politici nemají odvahu a chuť jím proti jejich názoru. O euru jsme si povídali s poslancem za STAN Martinem Exnerem, místopředsedou výboru pro bezpečnost. 

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Petr Pavel

Pavel tlačí na přijetí eura. Stejně podle něj nemáme na výběr

Prezident Petr Pavel na konferenci ReVize Česka zdůraznil klíčový argument pro přijetí eura – charakter české ekonomiky, která je výrazně exportní a většinu své produkce uplatňuje v eurozóně. Podle Pavla je ekonomická budoucnost a prosperita České republiky výrazně provázána s eurozónou.

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 12 hodinami

Kdo povede Írán po smrti Raísího? Země se chystá na předčasné volby

Íránský nejvyšší duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí vzdal hold prezidentu Ebráhimu Raísímu, který v neděli zahynul při havárii vrtulníku v provincii Východní Ázerbájdžán na severozápadě Íránu. Na svém webu o tom informovala televize Al-Džazíra, která dodala, že Raísího pozůstatky převážejí do města Tabríz - metropole provincie Východní Ázerbájdžán. Zatím není jasné, kdy a kde bude Raísí pohřben.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy