Tipy, jak obrnit dům při hurikánu: Zaměřte se na nejslabší místa

Tampa – Když se vaším směrem řítí hurikán kategorie 5, jako je současná Irma, pak musíte utíkat, abyste si zachránili vlastní život. Vaše bezpečnost je důležitější, než nějaký hmotný majetek. Jenže co když jste na dům dřeli celý život, teď ho máte nechat napospas bouři? Může se stát, že se vrátíte domů a budete mít střechu nad hlavou, nebo naleznete třeba jen trosky. Příroda je silná a nepředvídatelná, nevybírá, zda při svém pustošení ohrozí bohaté či chudé. Svému štěstí však můžete jít naproti tak, že připravíte svoje obydlí na spoušť.

Tato opatření vám pomůže obelstít zuřící bouři menší síly, ale pokud chcete vzdorovat Irmě, pak toho není moc, co by s jistotou zabralo. Mějte na mysli, že dům je nejvíc ohrožený ve třech nejslabších místech – dveře, okna a střecha. Zděný dům toho vydrží taky mnohem více. Jenže právě v případě amerického pobřeží se spíše setkáváme s domy postavenými narychlo, ze dřeva nebo lehčích a levnějších materiálů. Paradoxně je to právě kvůli hurikánům. Lidi jsou zde zvyklí na extrémní počasí, opravit nebo postavit znovu tyto domy je časově i finančně méně nákladné, než opravovat obydlí z cihel.

Okna jsou absolutně nejvíc zranitelným místem – skla vydrží jen málo, a pokud se vítr dostane do domu, vyvine to obrovský tlak na půdu a střechu. Z toho důvodu, jestliže podceníte zabezpečení svých oken, můžete se vrátit k domu beze střechy. Nejjednodušším způsobem je otvoru zabednit prkny. Nebojte se toho, že to bude vypadat nevzhledně. Radši pokazit estetiku domu, než potom nemít žádný dům.

Pokud žijete v oblasti, kde hurikány neznáte, ale i zde občas silně zafouká, pak si můžete pořídit speciální průhlednou folii na skla. Tato pomůcka zabrání tomu, aby se sklo při rozbití rozletělo na milion kousků všemi strany, ovšem nezabrání to pronikání větru dovnitř, pokud se objeví trhlina. Stejnou péči věnujte dveřím včetně těch garážových, a to i v případě, že máte speciální bezpečností dveře schopné ustát silný tlak. Jistota je jistota.

Dalším slabým místem domu je podkroví a střecha. Pokud se domníváte, že půda potřebuje rekonstrukci, pak to rozhodně neodkládejte na později. Ujistěte se, že trámy jsou pevně přišroubované. Během bouře se všechny uvolněné věci stávají nebezpečnými projektily, tím méně uvolněných věcí máte, tím líp pro vás. To samozřejmě platí i na zahradu a auta. Nic nenechávejte neukryté, protože až se vrátíte, už to tam nenajdete. V neposlední řadě byste si měli dát pozor na stromy. Příliš vysoký strom blízko domu způsobí katastrofu, když už se ho nemůžete zbavit, ořízněte alespoň přebytečné větve.

Tohle všechno jsou jednoduché tipy, které zvládne sám každý. Nic však není zaručené, proto byste v krizových oblastech měli zvážit kvalitní pojištění. Nebo se do těchto míst nestěhujte vůbec. Lidstvo je pořád daleko od toho, aby spolehlivě poručilo dešti a větru.

Související

Více souvisejících

hurikán Irma (září 2017) evakuace majetek

Aktuálně se děje

před 27 minutami

před 32 minutami

před 57 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

NATO cvičí poblíž ruských hranic. Připravují se na válku, soptí Kreml

Mluvčí ruského ministerstva zahraničních věcí, Marija Zacharovová, v sobotu označila čtyřměsíční vojenská cvičení NATO, známá jako Steadfast Defender, za důkaz toho, že Severoatlantická aliance se připravuje na potenciální konflikt s Ruskem.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy