Slepá dívka, která oslnila svět. Představitelka legendární Esmeraldy se změnila k nepoznání

Každý muž ji miloval a každá žena toužila prožít takovou romanci, jakou prožila ona. Možná jste uhodli, že mluvíme o legendární zelené víle - Esmeraldě alias Leticii Calderón. I když se nám dnes tato telenovela může zdát přihlouplá, v 90. letech se z ní stal kult. Podívejte se spolu s námi, jak herečka, která pobláznila nejen Mexiko, ale i střední a východní Evropu, vypadá dnes.

Kdo by si ji nepamatoval – slepá dívka v zelených šatech se zasněným výrazem pobíhá po loukách a hledá svou lásku. Esmeralda byla jedna z prvních jihoamerických telenovel, které se objevily na českých obrazovkách. V 90 letech k obrazovkám lákala miliony lidí z celého světa, kteří čekali celých 137 dílů na happy-end - tedy na svatbu Esmeraldy a José Armanda.

Jedné noci se narodily dvě děti. Chudý, ale zdravý chlapeček a holčička, která se zdá být velice slabá. Vypadá jako mrtvá a tak porodní bába Dominga spolu s matkou holčičky děti prostě vyměnily. Chlapec dostal jméno José Armando Penarreal a vyrostl v bohatství a luxusu. A měl úplně jiný život než holčička. Když ji Dominga přinese k sobě domů, aby ji v klidu pohřbila, miminko otevře oči. Vyměnit novorozence zpět už prostě nejde – a tak si Dominga děvčátko nechá a pojmenuje ji Esmeralda, smaragd.

Esmeralda se nejen u nás stala synonymem pro přeslazenou telenovelu s mnohdy bizarními zvraty a zápletkami. Ale přiznejme si upřimně – řada z nás ji milovala a nemohla se dočkat dalšího dílu. Někteří si dokonce poslední díl nahrávali na VHS kazety, aby si mohli dlouho očekávanou svatbu pouštět znovu a znovu.

Esmeralda nebyla kultem jen u nás. Právě díky ní se herečka Leticia Calderón proslavila i za hranicemi Mexika. Od dětství snila o tom, že bude herečkou, dnes patří v Mexiku mezi ty nejpopulárnější. Leticia Calderón pochází z katolické rodiny, ve které vyrůstala se třemi bratry. Před kamerou stála poprvé v osmi letech. Její kariéra je spjata právě s telenovelami, na kontě jich má téměř třicet. 

Většina jejích postav jsou silné, temperamentní ženy, které si stojí za svým a hájí svá práva. Od narození slepá, nevinná a něžná Esmeralda z nich byla tou “nejslabší”. Zahrála si zde po boku Fernanda Colungy (José Armando) a o postavě, které dala nemálo ze svého půvabu, Leticia říká: “Byl to projekt, který pro mě ve světě otevřel dveře.” Nejdůležitější věcí na herectví je podle ní schopnost být někým jiným a je to vzájemný prospěch: v jejích postavách je hodně z Leticie a jejich prostřednictvím zase ona poznává samu sebe. Každá jí něco přinesla, a zejména pak lásku publika.

Těžké chvíle prožila Leticia nejen v telenovelách, ale i v osobním životě. V roce 1999 se vdala za zubaře Marcose Leona Lopeze, ale manželství nevydrželo dlouho a o rok později se rozvedla.

Zkrachovalo i její druhé manželství s advokátem Juanem Colladou, se kterým má dvě děti. Starší Luciano se narodil 19. února 2004 s Downovým syndromem. Měl 3,5 kg a měřil 50 cm. Výchova Luciana ji dovedla k vydání vlastní knihy s názvem „Luciano, un ángel de mi vida“, která je věnována Lucianovi. Mladší syn Carlo se narodil 21. září 2005. Po druhém rozvodu herečka mimo jiné randila s o 20 let mladším hercem Josém Ayalou.

Leticia nedávno oslavila padesátku a volné chvilky tráví se svými dvěma syny. Občas si ještě v nějaké telenovele zahraje, většinou jde ale o menší role. Kromě toho také ráda spí a vaří. Za své role získala v latinské Americe několik ocenění a dodnes je v tamním hereckém světě váženou dámou.

Esmeralda Leticia Calderón seriály

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Hackeři, ilustrační foto.

Britové řeší čínský hackerský útok, zatímco je Si Ťin-pching v Evropě

Čína je podle informací Sky News zodpovědná za hackerský útok, při němž došlo k nabourání počítačového systému britského ministerstva obrany a úniku personálních údajů zaměstnanců úřadu. Vláda má v úterý o incidentu informovat poslance. Věc vyšla najevo v době, kdy je čínský prezident Si Ťin-pching na návštěvě v Evropě. 

před 7 hodinami

Národní rada Slovenské republiky (Českou obdobou je Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky)

Moskva bližší než Praha. Mění se Slovensko na proruský satelit?

Slovenský premiér Robert Fico už mnohokrát deklaroval, že politika jeho vlády bude „nezávislá“, a že nebude loutkou Západu, ale ani Ruska. Z jeho posledních kroků se ale zdá, že je mu přece jen východní pozice bližší. Jeho reálné kroky totiž ukazují, že se zcela záměrně odklání od svých západních spojenců a nadbíhá zájmům Moskvy.  

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Marek Ženíšek (TOP 09)

TOP 09 našla nového kandidáta na ministra pro vědu

TOP 09 představí nového kandidáta na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Podle informací České televize jím má být poslanec Marek Ženíšek. Nominovalo ho předsednictvo strany, posvětit to však ještě musí výkonný výbor. 

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Vlak odjel bez strojvedoucího a vykolejil. (2.5.2024) Prohlédněte si galerii

ČD ve čtvrtek odklidí vykolejený vlak, který ujel strojvedoucímu. Na trati bude výluka

České dráhy začnou ve čtvrtek ráno s odstraňováním dvou vozů, které vykolejily minulý týden u středočeského Klínce, informoval dopravce. Vozy budou nakolejeny s pomocí jeřábu a v rámci možností transportovány z místa po kolejích. Na trati mezi Čisovicemi a Měchenicemi tak bude muset být přerušen provoz, zajištěna bude náhradní autobusová doprava. 

před 10 hodinami

Český tým bude na MS hrát v pražské O2 areně.

Bez Vrány, Noska či Chlapíka. Trenéři naopak ze zámoří povolali na domácí MS Kämpfa

Realizační tým české hokejové reprezentace v čele s koučem Radimem Rulíkem v neděli večer na tiskové konferenci oznámil, kteří hokejisté budou Česko reprezentovat na domácím světovém šampionátu, který v Praze a Ostravě odstartuje v pátek 10. května. Stalo se tak po odehrání generálky, tedy Českých hokejových her v Brně, v rámci nichž se Čechům výsledkově vůbec nedařilo, přičemž vstřelili jen dvě branky. Jinak všechny duely s Finskem (1:4), Švédskem (0:2) a Švýcarskem (1:2) prohráli. Z konečné nominace vyplývá, že se na domácím turnaji představí mimo jiné devět hokejistů ze zámoří, pět hráčů z evropských soutěží a 12 z české extraligy.

před 11 hodinami

Kerčský most spojuje pevninské Rusko s anektovaným poloostrovem Krym.

Kyjev by měl přehodnotit plány útoku na Krymský most, ukazují satelitní snímky

Případný ukrajinský útok na most spojující Rusko s anektovaným poloostrovem Krym už nemusí dávat takový smysl jako v minulosti. Britský deník The Independent upozornil, že Moskva přestala využívat Kerčský most k zásobování frontové linie. Odkazuje se na satelitní snímky společnosti Molfar. Rusové aktuálně využívají pozemní trasy na východě Ukrajiny. 

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Odboráři opustili jednání tripartity, potvrdil Středula. Podle vlády k tomu nebyl důvod

Odboráři předčasně opustili pondělní jednání tripartity, informovala ČT s odkazem na předsedu ČMKOS Josefa Středulu. Zástupci vlády, zaměstnavatelů a odborů řešili například aktuální situaci v zemědělství, ukotvení duálního systému vzdělávání do školského systému či vytvoření seznamu zemí, jejichž občané nebudou potřebovat k práci v Česku zvláštní povolení.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy