Máte mobil plný selfíček? Koledujete si o velké problémy

Příliš časté focení „selfíček“ vám může přinést zdravotní komplikace. Namáhání ruky v nepřirozené poloze může způsobit syndrom karpálního tunelu, který je provázen brněním nebo naopak necitlivostí ruky. Vedle tenisového loktu se tak pomalu do povědomí dostává pojem „selfie zápěstí“.

Článek Dailymail cituje kalifornského doktora, podle kterého se stále častěji setkává s poruchami zápěstí, které jsou způsobeny příliš častým focením „selfíček“.

„Je to vlastně určitý druh syndromu karpálního tunelu,“ řekl pro KABC News Levi Harisson, který pracuje jako ortopedický chirurg. „Děje se to, že se nervy podráždí a zanítí,“ dodal.

Syndrom karpálního tunelu je způsoben útlakem středního nervu (nervus medianus) ve vaší ruce. K tomu může dojít při úrazu nebo přílišným namáháním zápěstí. Projevuje se brněním rukou a necitlivostí prstů. Těžké případy si mohou vyžádat i chirurgický zákrok.

Podle Harrisona přicházejí do jeho ordinaci stále častěji lidé, u kterých se potíže objevily v důsledku příliš častého focení selfie fotek.

Zápěstí je podle něj v některých případech intenzivně namáháno, když ho lidé vytáčejí ve snaze zachytit ty nejlepší fotky.

V roce 2017 vyšla v odborném časopise Irish Medical Journal studie, ve které doktoři použily termín „selfie zápěstí“ poprvé. Zabývala se čtyřmi případy pacientů, kteří si při této aktivitě zápěstí nějakým způsobem poranili.

Podle Dailymail na tuto komplikaci trpí i Kim Kardashian. Její doktor jí prý kvůli této diagnóze doporučil s focením selfie přestat. Podle něj si však syndrom karpálního tunelu způsobila příliš dlouhým držením telefonu., spíše než vytáčením zápěstí při této aktivitě.

Harrison doporučuje uživatelům, aby zápěstí občas procvičovali. Jedním z vhodných způsobů je kroutit rukou v zápěstí, přitom je možné mít dlaň otevřenou nebo zaťatou v pěst.

Posedlost dokonalými „selfíčky“ však může přinést i vážnější následky. Podle studie Celo-indického institutu zdravotních věd, zemřelo při jejich pořizování mezi lety 2011 a 2017 přinejmenším 250 lidí. Nejvíce takových případů zaznamenali v Rusku a USA.

Související

selfie

Selfie jsou s námi přes 100 let. Experti poradili triky, jak ho vyfotit správně

Mnozí se domnívají, že selfie je trendem poslední doby. Minulost ukazuje, že hvězdy jako Kurt Cobain nebo Madonna zvládli selfie pomocí zrcadla a obyčejného foťáku ukázkově, a dokonce anglický fotograf Joseph Byron vyfotil selfie už kolem roku 1910. K mezinárodnímu dni selfie 21.6. vydal známý selfie master Lee Thompson průvodce, jak nejlépe vyfotit autoportrét tak, aby byl naprosto ohromující.

Více souvisejících

selfie USA (Spojené státy americké) Kim Kardashian fotografie celebrity

Aktuálně se děje

před 21 minutami

před 21 minutami

před 23 minutami

před 33 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 6 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

Střelec, který loni zabíjel u FF UK v Praze, nebyl duševně nemocný

Podle státní zástupkyně Jany Murínové, která vystoupila na dnešním jednání sněmovního bezpečnostního výboru, není motiv pachatele loňské tragické střelby na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy způsoben duševní poruchou. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy