Barák podal první vysvětlení, proč nenastupuje za reprezentaci. Šilhavému se omluvil a chce se vrátit

V úvodu kvalifikace na mistrovství Evropy se fotbalista Antonín Barák ještě v nominaci objevil. Právě během duelu s Polskem v Edenu ale přišel důvod toho, proč už nebyl nominovaný koučem Jaroslavem Šilhavým na další reprezentační srazy. Za své chování se měl v říjnu samotnému trenérovi a manažerovi národního týmu Tomáši Pešírovi telefonicky omluvit, přičemž ale, jak sám Barák říká, si není vědom, že by došlo z jeho strany k porušení interních pravidel. Chuť reprezentovat má dál. 

Připomeňme, že v domácím zápase s Polskem (3:1) hrál Barák až od 71. minuty, což se mu nemělo líbit. V následujícím nevydařeném zápase v Moldavsku (0:0) už v základu hrál a stažen byl až v 73. minutě. To se stalo letos v březnu. Od té doby se Barák už v národním dresu neobjevil, přičemž kouč Šilhavý to odůvodnil nevhodným chováním v týmu.

"Před říjnovým srazem pan Šilhavý přes média uvedl, že je řada na mně, že já bych se měl ozvat. Já ten krok udělal, hned druhý den jsem panu Šilhavému volal. U telefonátu byl přítomen i manažer týmu Tomáš Pešír. Telefonát trval asi 20 minut, třikrát po sobě jsem se pana Šilhavého zeptal, jaká interní pravidla jsem porušil. Řekl, že už mi bylo vše řečeno na předchozích srazech. Pár pohovorů jsme spolu vedli, ale nebyl jsem si vědom porušení pravidel. Vždy jsem se choval jako profesionál, ať už v tréninkovém procesu, na mítinky jsem chodil včas, žádný konflikt jsem neměl," vysvětluje nyní Barák, jak probíhal říjnový telefonát. "Pak do toho vstoupil pan Pešír a odůvodnil to tak, že jsme měli pohovor v Moldavsku po zápase s Polskem. Byl to druhý pohovor na tom srazu. První jsme měli před zápasem s Polskem, kde mi trenéři řekli, že nebudu hrát. Přiznávám a přiznal jsem to do telefonátu i panu Šilhavému, že je to jediný moment, za který mi mohou něco říct. Že nebudu proti Polsku hrát, jsem v tu chvíli nějak emočně nezvládl, byl jsem naštvaný. Start kvalifikace, cítil jsem se skvěle a cítil jsem, že v tu chvíli mám týmu co dát. Za to jsem se panu Šilhavému v tom telefonátu omluvil.“

Právě zmiňovaný pohovor má být podle Baráka tím hlavním důvodem, proč už následně nebyl nominován. "Pan Pešír mi v tom telefonátu říkal, že jsem po pohovoru v Moldavsku vypadal, že si o nich myslím, že jsou úplní debilové. Já mu řekl: Vy máte veřejné výstupy založené na domněnkách? Telefonát pak vyústil v to, že mi pan Šilhavý řekl, že je rád, že jsem se ozval, a ukončili jsme telefonát. Přišlo mi, že situace nabrala nějaký směr. Ještě jsem je v tom telefonátu poprosil, ať jakoukoli komunikaci řešíme jako chlapi, ne přes média," prozradil dále Barák.

Proč tak tedy nyní záložník Fiorentiny přišel s tímto vysvětlováním? "Čekal jsem na listopadovou nominaci, protože si přejete reprezentovat. Nebyl jsem v ní, nemám s tím žádný problém. Na otázku směrem ke mně ale pan Šilhavý řekl, že se situace nijak neposunula. V tu chvíli jsem dostal impulz k tomu, že se musím vyjádřit. Byl bych hrozně rád, aby tenhle výstup uzavřel ten kruh, ve kterém se delší dobu plácáme. Chci, aby to dnešním dnem celé skončilo a byl klid, aby se v médiích neřešilo, že Tonda Barák je rebel. Osobně vám říkám, že Tonda Barák je naprosto v pohodě, nic si nebere osobně, má čistý stůl, čisté svědomí a chuť reprezentovat," ujišťoval osmadvacetiletý rodák z Příbrami.

Ten se pak ještě ohradil proti tomu, že by snad měl problém se spoluhráči v národním týmu. "Před finále (Evropské konferenční ligy) s West Hamem se mluvilo o tom, že bych měl mít problém s některými hráči, jmenoval se Vláďa Coufal, Tomáš Souček i další jména. Čistě za sebe můžu říct, že jsem s nikým žádný problém neměl, fyzický ani verbální. Dokonce si troufnu říct, že skoro se všemi, možná úplně se všemi v týmu, mám nadstandardní vztahy," zakončil Barák.

Související

Fotbal, ilustrační fotografie

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.
Petr Rada, trenér

Radovi se snížil trest za rasismus z osmi na tři měsíce. I tak je ale trenér pražské Dukly zklamaný

Původně vyslovený trest ze strany disciplinární komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) pro kouče druholigové pražské Dukly Petra Rady za rasistickou urážku vůči již bývalému kouči Brna Tomáši Poláchovi vyvolal velké debaty ve veřejném prostoru. Byl totiž rekordní, konkrétně osmiměsíční. Po verdiktu odvolací komise se ale bude moci pětašedesátiletý kouč vrátit na lavičku již po třech měsících. Zkrácení trestu i pro Duklu znamená, že se bude muset obejít bez Rady až do konce právě probíhající sezóny, jelikož zákaz činnosti mu nově vyprší až začátkem sezóny příští.

Více souvisejících

Fotbal

Aktuálně se děje

před 11 minutami

před 20 minutami

před 43 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Evropou prošly prvomájové demonstrace. V Německu a Francii zasahovala policie

Prvomájové demonstrace v Paříži a německých městech byly provázeny napětím a incidenty. V Paříži došlo k rozbíjení nejméně dvou výloh obchodů radikály, zatímco ve Stuttgartu se střetly protestující s policií, jak informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy