Češi v Polsku vybojovali bod za remízu 1:1. V pondělí musí pro postup na Euro neprohrát s Moldavskem

O tomto víkendu probíhá poslední reprezentační okno v rámci kvalifikace na fotbalové mistrovství Evropy v roce 2024, během něhož se svěřenci kouče Jaroslava Šilhavého se budou chtít postarat o postup na zmiňovaný závěrečný turnaj v Německu. V pátek k tomu udělali čeští fotbalisté první dílčí krok, když v Polsku remizovali 1:1, což tak znamená, že o postup z druhého místa své kvalifikační skupiny bude v přímém souboji v pondělí bojovat s Moldavskem. S ním totiž zbývá neprohrát. 

V základní sestavě byl v obranné linii čítající tři hráče nasazen mimo jiné dodatečně nominovaný Zima, dalším překvapením pak byl na levém kraji Douděra. O útok se zpočátku měli starat Kuchta a Chytil, které z podhrotu podporoval Provod. 

Za chladného večera se snažil rozproudit diváky už po dvou minutách Douděra, jenž využil Provodova centru, který prolétl celý polským pokutovým územím. Douděrova střela šla ale nakonec těsně mimo. Poláci využívali spíše levé strany, odkud například v 18. minutě odcentroval Zalewski, ovšem Holeš balon okázal včas odehrát na rohový kop. O dvacet minut později už ale po centru zleva Češi, od začátku vypadající na to, že hrají na remízu, kapitulovali. Stalo se tak po dalším Zelewského centru, který tentokrát Holeš nedokázal odvrátit, naopak nešťastně trefil gólmana Staňka, od nějž se míč odrazil k Piotrowskému a právě ten tak svou první reprezentační trefou otevřel skóre, 1:0 pro Polsko. 

Ve snaze zlepšit hru českého týmu poslal český realizační tým na hřiště jinou dvojici útočníků a to Čvančaru s Hložkem. Jakoby tato změna českému mužstvu rázem pomohla k aktivnějšímu přístupu, který vyvrcholil hned ve 49. Minutě, kdy Coufal nacentroval zprava, nejprve na Bochniewiczovu hlavu, od nějž se ale míč odrazil k volnému Součkovi na vzdálenější tyči, odkud se nemýlil, 1:1. 

Vedení si mohli vzít domácí zanedlouho zpátky, konkrétně v 55. minutě, kdy Holeše obrala o míč polská hvězda Lewandowski, který ale naštěstí přestřelil a míč tak rozvlnil síť jen z vrchu branky. Ani v šestém zápase tak útočník Barcelony neskóroval v dresu polského národního týmu. Když uběhla půlhodina hry, mohl na druhé straně zahrozit Zima, který však po závaru v malém vápně zamířil mimo. 

Běžela 65. minuta zápasu, kdy se udál další z důležitých momentů utkání. Těsně před polskou šestnáctkou se do trmy vrmy o míč dostal kapitán Souček a objevil se v nešťastné pozici ležící na zemi, když se snažil odhlavičkovat míč pryč a když se do kulatého nesmyslu ve stejnou chvíli snažil kopnout Bednarek. Ten spolu s míčem ale kopnul zároveň do hlavy Součka, jenž tak byl následně ošetřován. Zbytek zápasu tak odehrál s ofáčovánou hlavou a na jeho čele se objevily celkem čtyři stehy. 

V 78. minutě se pokoušel opět o vítěznou branku Lewandowski z volného přímého kopu zpoza vápna, ale ani tentokrát neuspěl, když až nadvakrát ho vychytal Staněk. Záhy na druhé straně předvedl dalekonosnou střelu Douděra.  Jak se blížil závěr zápasu, hrálo se ze strany na stranu, a to proto, že Poláci z tohoto utkání by nebrali nic jiného než výhru, která by je ještě udržela ve hře o postup. Češi se jen v nastavení dostali ke třem šancím, v první z nich Královo zakončení ztečovali Poláci mimo, následně byl blízko ke skórování Kuchta, Lingrův pokus pak vyrazil gólman Szczesny. Na druhé straně pak po rohu nebezpečně hlavičkoval Bednarek. 

Víc už se ale toho nestalo, a zatímco Poláci se po tomto zápase mohli definitivně rozloučit s postupem na Euro, Češi musí v pondělí neprohrát s Moldavskem. 

S bodem z Varšavy byl nakonec kouč Šilhavý spokojen, stejně tak s postupně zlepšující se hrou v zápase. "S tak silným soupeřem, jako je Polsko, jsme uhráli dobrý výsledek a hlavně v druhém poločase předvedli dobrou hru. Myslím, že jsme udělali velký krok (k postupu). Věřím, že v pondělí to dotáhneme do zdárného konce a postoupíme na Euro,“ nechal se slyšet český stratég. 

"Mrzí mě, že jsme nedali druhý gól. Měli jsme několik šancí, dokonce z posledního rohu jsme zakončili, ale bohužel mimo. Musíme se omluvit fanouškům, že jsme se přímo nekvalifikovali na Euro. Čeká nás play-off, máme ještě další šanci," okomentoval duel daleko více zklamaný od září nový polský kouč Michal Probierz. 

Konečný výsledek zápasu kvalifikace na Euro 2024 (17.11.2023): 

Polsko – Česko 1:1 (1:0) 
Branky: 38. Piotrowski – 49. Souček. Rozhodčí: Orsato – Carbone, Giallatini – Irrati (video, všichni It.). ŽK: Bochniewicz – Brabec. Diváci: 56 310 

Polsko: Szczesny - Bednarek, Bochniewicz (58. Peda, 85. S. Szymaňski), Kiwior - Frankowski, D. Szymaňski (73. Grosicki), Piotrowski, Slisz, Zalewski - Lewandowski, Šwiderski (46. Buksa). Trenér: Probierz 

Česko: Staněk - Zima, Brabec, Holeš - Coufal, Souček, M. Sadílek (90.+1 Král), Douděra - Provod (75. Lingr) - Chytil (46. Čvančara), Kuchta (46. Hložek). Trenér: Šilhavý 

Související

Fotbal, ilustrační fotografie

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.
Petr Rada, trenér

Radovi se snížil trest za rasismus z osmi na tři měsíce. I tak je ale trenér pražské Dukly zklamaný

Původně vyslovený trest ze strany disciplinární komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) pro kouče druholigové pražské Dukly Petra Rady za rasistickou urážku vůči již bývalému kouči Brna Tomáši Poláchovi vyvolal velké debaty ve veřejném prostoru. Byl totiž rekordní, konkrétně osmiměsíční. Po verdiktu odvolací komise se ale bude moci pětašedesátiletý kouč vrátit na lavičku již po třech měsících. Zkrácení trestu i pro Duklu znamená, že se bude muset obejít bez Rady až do konce právě probíhající sezóny, jelikož zákaz činnosti mu nově vyprší až začátkem sezóny příští.

Více souvisejících

Fotbal

Aktuálně se děje

před 21 minutami

před 31 minutami

před 1 hodinou

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 8 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Většina Američanů věří, že Čína využívá TikTok k ovládání občanů v USA

Podle průzkumu agentury Reuters/Ipsos věří většina Američanů, že Čína využívá sociální síť TikTok k formování veřejného mínění v USA. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy