Český fotbal má šanci na dva kluby v Lize mistrů. Sparta i Slavia uspěly v odvetách 3. předkola

Český fotbal může zažít velmi zajímavý podzim. Sparta i Slavia totiž i po 3. předkole nadále zůstávají ve hře o účast v hlavní fázi prestižní milionářské soutěže Ligy mistrů. Úřadující český mistr z Letné si poradil s nelehkou atmosférou na stadionu v Bukurešti, když po poločase až neuvěřitelně snadno vedl 3:0, aby pak ale přišel na řadu nervózní druhý poločas, jenž ustanovil konečný výsledek 3:2 pro Pražany. Slavia měla o dost klidnější odvetu v Belgii proti tamnímu Unionu St.Gilloise, se kterým nejenže udržela dvoubrankový náskok po domácí výhře 3:1, ale ještě jednu branku k němu přidala.

Sparťanští fanoušci mohli mít oprávněné obavy po domácí remíze 1:1, že může být odveta v Bukurešti hodně těžká, o to víc je jistě překvapilo, s jakou lehkostí Pražané propluli první pětačtyřicetiminutovkou. Prakticky od úvodních minut byli svěřenci kouče Larse Friise daleko lepším a aktivnějším mužstvem než obávaný soupeř. Vyvrcholením toho byla gólová akce ze 13. minuty, kdy sice nejprve hlavičkoval kapitán Sörensen po Haraslínově rohovém kopu, aby se pak po zabránění od Lixandrua v závaru v předbrankovém prostoru nejlépe zorientoval Birmančevič a právě on tak tedy otevřel skóre, 1:0.

Příjemné překvapení pro sparťanské fanoušky, kteří ale ještě nevěděli, jaký první poločas je ještě čeká. O vyrovnání se za chvíli pokoušel na druhé straně Ngezana, který ale mířil pouze do rukavic brankáře Vindahla. Ten následně předvedl daleký přesný výhoz na nabíhajícího Olatunjiho, proti němuž ale výtečně zabránil brance gólman Tarnovanu.

Třináct minut po prvním gólu přišel na řadu ten druhý, který Pražané vstřelili díky nařízené penaltě. Ta byla odpískána po zákroku Dawa na Olatunjiho při vzájemném hlavičkovém souboji. K rozehrávce z puntíku se postavil střelec první branky Birmančevič, pro kterého nebyl problém přidat druhou, 2:0.

Když se psala 37. minuta, kanonýr Birmančevič se tentokrát převtělil do role nahrávače, aby svým centrem adresoval balon na Haraslína ve vápně a ten pak parádním zakončením ke vzdálenější tyči zvýšil na pro sparťanské fanoušky neuvěřitelných 3:0. A nemuselo zůstat jen u toho. Záhy mohl klidně čtvrtou branku přidat Olatunji, ovšem hlavičkou přestřelil. Poté předvedli Pražané kombinaci, na jejímž konci byl opět Haraslín, jenž tentokrát vypálil do boční sítě.

Druhý poločas už ale tak snový pro sparťany nebyl. Postupem času přebíral rumunský celek iniciativu, z čehož nakonec vyplynul snižující gól po hodině hry, o který se postaral domácí kapitán Olaru. Přestože měli v této části hry domácí častěji míč na kopačkách, dlouho se jim vstřelit další branku nepodařilo. Až pět minut před koncem Olaru poslal centr do vápna, kde přesně hlavičkoval Edjouma, jenž tak ještě zadělal na drama, 3:2.

Závěrečná pasáž zápasu ale naštěstí kýženou branku pro FCSB, která by duel poslala do prodloužení, nepřinesl a sparťanská radost z postupu mohla propuknout.

To Slavia drama nepřipustila. V odvetě v Belgii navíc přidala ještě jednu branku

Po úvodních třinácti minutách hry se mohlo měnit skóre i v duelu Unionu St. Gilloise s dalším českým pohárovým zástupcem - pražskou Slavií. To se tehdy zpoza šestnáctky rozhodl ke střele z levé strany Diouf, na gólmana Morise si ale nepřišel, jelikož svým zákrokem tuto střelu vyrazil nad branku na roh. Formálně domácí tým, který ovšem musí své domácí pohárové zápasy hrát na stadionu Anderlechtu Brusel, se ukázal výrazně poprvé až po devětatřiceti minutách hry, kdy hlavičkoval David tak nebezpečně, že se jeho zakončení otřelo o vrchní část břevna. 

Fotbalisté St.Gilloise doháněli dvoubrankové manko z prvního zápasu, kdy prohráli 1:3, a tak není divu, že předváděli aktivní hru. O změnu bezbrankového skóre se již ve druhém poločase proto snažil Puertas, proti němuž ale zakročil gólman Kinský. Následně byl blízko ke skórování David, ale naštěstí pro slávisty se nedokázal zorientovat a Pražané tak odehráli na rohový kop.

Čas se tak rychle krátil a bylo tak jasné čím dál více, že se domácím nepodaří obrat v celkovém skóre tohoto dvojzápasu. Pražanům se dařilo v závěru držet míč na kopačkách a navíc v 84. minutě přišlo definitivní rozhodnutí. Tehdy se po Chorého překažení domácí rozehrávky dostal míč k Provodovi, aby ten předal balon na hranici malého vápna Jurečkovi a pro něj už nebyla žádná velká práce se skórováním, 1:0 pro Slavii. Mimochodem, Jurečka byl na hřišti teprve dvě minuty.

Jakkoli se domácí v závěru snažili, bylo to marné počínání, a to i proto, že podržel Pražany opět gólman Kinský. Proto tak nadále pokračují ve svém tažení o účast v hlavní fázi Ligy mistrů k radosti českého fotbalu oba čeští zástupci.

Konečné výsledky odvetných zápasů 3. předkola Ligy mistrů UEFA (13.8.2024):

FCSB – Sparta Praha 2:3 (0:3)
Branky:
60. Olaru, 85. Edjouma – 13. a 28. z pen. Birmančevič, 37. Haraslín. Rozhodčí: Krogh – Rasmussen, Bramsen (všichni Dán.) – van Boekel (video, Niz.). ŽK: Olaru, Baluta, Charalambus (trenér), Lixandru, Tarnovanu – Preciado, Sörensen, Birmančevič, Kuchta, Friis (trenér). Diváci: 28 875. První zápas: 1:1, postoupila Sparta

FCSB: Tarnovanu – Cretu, Dawa, Ngezana, Radunovič – Sut (46. Edjouma), Lixandru (71. Alhassan) – Stefanescu (46. Baeten), Olaru, Baluta (46. Popa) – Miculescu. Trenér: Charalambus

Sparta: Vindahl – Vitík, Sörensen, Zelený – Preciado (53. Wiesner), Laci (84. Sadílek), Kairinen, Ryneš – Birmančevič (83. Solbakken), Haraslín (68. Daněk) – Olatunji (68. Kuchta). Trenér: Friis

Union Saint-Gilloise – Slavia Praha 0:1 (0:0)
Branka:
84. Jurečka. Rozhodčí: Jovanovič – Stojkovič, Mihajlovič - Markovič (video, všichni Srb.). ŽK: Vanhoutte, David – Zima, Diouf. Diváci: 7249. První zápas: 1:3, postoupila Slavia

Saint-Gillloise: Moris – Mac Allister, Vanhoutte, Machida – Castro-Montes, Sadiki, Ait El Hadj (65. Rasmussen), Puertas, Teklab (69. Terho) – Rodríguez (69. Kabangu), David (81. Eckert Ayensa). Trenér: Pocognoli

Slavia: Kinský – Holeš, Ogbu, Zima - Masopust (64. Douděra), Zafeiris (64. Prebsl), Oscar, Diouf (82. Bořil) – Schranz (82. Jurečka), Provod (90. Jurásek) – Chorý. Trenér: Trpišovský

Související

Manchester City

Komise si posvítí na Manchester City. Velkoklub podezřívá z porušení finančních pravidel

Možná je to začátek konce úspěšného období anglického velkoklubu Manchesteru City pod majiteli ze Spojených arabských emirátů. Ten je totiž podezřelý z porušení hned 115 finančních pravidel, a pokud se po prošetření nezávislé komise některá či dokonce všechna prokážou, hrozí manchesterskému celku nejen odpočet bodů, ale vše může klidně skončit vyloučením z Premier League.
Fotbal, ilustrační fotografie.

Víkend bez fotbalu a částečně i hokeje. Co všechno neproběhne kvůli povodním?

Extrémní deště a z nich vyplývající extrémní povodně zrušily celou řadu plánovaných víkendových sportovních akcí v tuzemsku. Mezi nimi je nejviditelnější odložení celého ligového kola nejvyšší i druhé nejvyšší fotbalové soutěže. V sobotu pak dle původního programu má startovat druhá nejvyšší hokejová soutěž Maxa liga. O víkendu se ale neodehrají její zápasy konající se především na Moravě. Kromě toho se zrušila poslední kvalifikace na Velkou pardubickou a také zápasy baseballové extraligy.

Více souvisejících

Fotbal Liga mistrů AC Sparta Praha sk slavia praha

Aktuálně se děje

před 14 minutami

před 23 minutami

před 41 minutami

před 1 hodinou

Donald Trump

Trump: Pokud prohraju volby, bude to vina i Židů

Republikánský prezidentský kandidát Donald Trump dnes prohlásil, že za jeho případnou prohru s demokratickou kandidátkou Kamalou Harrisovou ve volbách budou částečně zodpovědní američtí voliči židovského původu. Informoval o tom server CNN.

před 2 hodinami

Vodu se lidé snažili zastavit pytlem s pískem

Jak v nájmu řešit škody, které napáchaly rozsáhlé deště?

Letošní rozsáhlé deště nezasáhly formou povodně jenom domy, nevyhnuly se ani bytům, z nichž byla část i v nájmu. Jaké byly nejčastější škody v bytech a jak by měli nájemníci správně reagovat, aby získali náhradu vybavení z pojištění majitele, potažmo od své pojišťovny?

před 2 hodinami

před 4 hodinami

Válka na Ukrajině od dvojice fotografů.

Kdo pomůže zařídit mír na Ukrajině? Seznam zprostředkovatelů není dlouhý, ale existuje

Jméno mediátora mírových jednání mezi Ukrajinou a Ruskem je stále velkou neznámou. Zatímco země v čele s Indií a Čínou jsou vnímány jako přirození kandidáti, existují i jiné varianty. Summitu se může ujmout tradičně neutrální Švýcarsko nebo některé ze sídelních měst Organizace spojených národů. Úplně vyloučit nelze ani arabské či latinskoamerické země.  

před 4 hodinami

včera

včera

včera

Manchester City

Komise si posvítí na Manchester City. Velkoklub podezřívá z porušení finančních pravidel

Možná je to začátek konce úspěšného období anglického velkoklubu Manchesteru City pod majiteli ze Spojených arabských emirátů. Ten je totiž podezřelý z porušení hned 115 finančních pravidel, a pokud se po prošetření nezávislé komise některá či dokonce všechna prokážou, hrozí manchesterskému celku nejen odpočet bodů, ale vše může klidně skončit vyloučením z Premier League.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Izrael nám vyhlásil válku, řekl šéf Hizballáhu. V Bejrútu mezitím útočily stíhačky

Šéf teroristického hnutí Hizballáh Hassan Nassraláh v projevu po smrtících útocích v Libanonu tvrdě odsoudil Izrael, který je za ně podle všeho zodpovědný. Mezitím izraelská armáda potvrdila, že je připravená k rozšíření vojenských akcí na hranici s Libanonem. Stíhačky z Izraele v Bejrútu při jeho projevu shodily světlice.

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy