EURO 2024: Anglie opět svým fotbalem nenadchla, poprvé od roku 1996 ale uspěla v penaltovém rozstřelu a postoupila

Stejně jako v předešlých zápasech na tomto evropském šampionátu tak ani tentokrát ve čtvrtfinále fotbalisté Anglie nikterak fotbalovou veřejnost svým výkonem neoslnili. Po většinu duelu se Švýcarskem se jednalo z obou stran o statické taktické šachy, přičemž se na první gól čekalo až do 75. minuty. To otevřeli skóre Švýcaři zásluhou Embola, ovšem jen pět minut na to se Angličanům podařilo srovnat díky Sakovi. I třetí čtvrtfinále tak šlo do prodloužení a stejně jako páteční duel Portugalska s Francií, tak i tentokrát nakonec o postupujícím musely rozhodnout penalty. Ty i díky Akanjiho neúspěchu zvládli Angličané, kteří se tak radovali z prvního postupu přes penalty na velkém turnaji od roku 1996. 

První poločas tohoto čtvrtfinále toho opravdu mnoho nenabídl a snad nestojí ani za zmínku. Není se čemu divit, vždyť ani jedno mužstvo v této části hry nevystřelilo na branku soupeře. Proto až v 51. minutě se postaral o první zaznamenáníhodnou akci Embolo, jenž se tehdy uvolnil od Konsi a rozhodl se z otočky zakončit. Jenže tento pokus postrádal potřebný důraz a tak se pro gólmana Pickforda nejednalo o žádný těžký zákrok. 

Daleko úspěšnější byl tento švýcarský forvard v 77. minutě, kdy se k němu dostal míč na zadní tyč po centru zleva po spolupráci Schära s Ndoyem a následnou tečí bránícího Stonese. Pro Embola už bylo jednoduché zakončit do poloodkryté klece, 1:0 pro Švýcarsko. V tu chvíli vznikla na anglické menší panika, což dokumentovalo následné hned trojí (poněkud zmatečné) střídání, kdy nakonec kouč Southgate trénující svůj 100. zápas u anglického národního týmu vyslal za Konsu, Trippiera a Mainooa Palmera, Ezeho a Shawa, pro nějž to byl mimochodem první start za národní tým od jeho dlouhodobého zranění. 

Angličany však přesto sice šokující, ale zasloužené vedení Švýcarů nikterak nezaskočilo a už za pět minut na to srovnali stav. To se napřáhl ke střele zpoza vápna Saka, který tak využil toho, že gólman Sommer toho před sebou mnoho neviděl a svou střelou ke vzdálenější tyči tak tedy změnil skóre, 1:1. 

Tento stav tak znamenal, že i třetí čtvrtfinále se nerozhodne v základní hrací době a že se tak bude muset jít do prodloužení. V něm se pokoušel o druhou anglickou branku Rice, ale jeho nebezpečné zakončení neuspělo. Na druhé straně pro změnu byli v závěru prodloužení velice blízko k rozhodnutí Widmer a střídající Shaqiri, jenž to zkoušel nečekaně přímo z rohu, nakonec však trefil jen břevno.  

Následoval tak penaltový rozstřel, tolik prokletý pro Angličany. Tentokrát ale začal pro ně dobře, jelikož hned svůj první pokus Švýcaři neproměnili, když Pickford mající tahák týkající se penaltových střelců na své lahvi vychytal Akanjiho. Když tak Angličané postupně proměnili všechny své penalty, padlo jedno dlouhé prokletí. Poprvé od roku 1996 totiž Ostrované dokázali na velkém turnaji postoupit právě přes penaltový rozstřel. 

Konečný výsledek zápasu fotbalového Eura v Německu (6.7.2024): 

Čtvrtfinále (Düsseldorf): 

Anglie – Švýcarsko 1:1 (0:0) po prodl., na pen. 5:3 
Branky: 80. Saka – 75. Embolo. Penalty proměnili: Palmer, Bellingham, Saka, Toney, Alexander-Arnold – Schär, Shaqiri, Amdouni. Neproměnil: Akanji (Švýc.). Rozhodčí: Orsato – Carbone, Giallatini – Irrati (video, všichni It.). ŽK: Kane – Schär, Widmer. Düsseldorf. Diváci: 46 907 

Anglie: Pickford – Walker, Stones, Konsa (78. Palmer) – Trippier (78. Eze), Mainoo (78. Shaw), Rice, Saka – Foden (115. Alexander-Arnold), Bellingham – Kane (109. Toney). Trenér: Southgate 

Švýcarsko: Sommer – Schär, Akanji, Rodriguez – Rieder (64. Zuber), Freuler (118. Sierro), Xhaka, Aebischer (118. Amdouni) – Ndoye (98. Zakaria), Embolo (109. Shaqiri), Vargas (64. Widmer). Trenér: Yakin 

Související

Fotbal, ilustrační fotografie

Plzeň dvakrát v zápase s Frankfurtem prohrávala. V závěru dvěma brankami šokovala soupeře

Zdálo se, že po delší době budou čeští fotbaloví fanoušci po zápasu nějakého českého zástupce v pohárové Evropě zklamaní. Ovšem i když to s fotbalisty Plzně na zaplněném stadionu ve Frankfurtu vypadalo bledě, nakonec i oni ve svém úvodním zápase v rámci hlavní fáze Evropské ligy přispěli do českého koeficientu. Ještě v 85. minutě sice Západočeši prohrávali 1:3, v závěru se jim ale dvěma slepenými brankami, o které se postupně postarali Adu a Jemelka, podařilo duel zremizovat na konečných 3:3 a připsat si tak za tento zápas bod.
SK Slavia Praha

Fotbalisté Slavie si na úvod hlavní fáze Evropské ligy poradili s Ludogorcem

Poté, co minulý týden úspěšně do pohárové Evropy vstoupila pražská Sparta, která po 19 letech hrála první zápas v Lize mistrů a doma si poradila se Salcburkem 3:0, se nyní ve středu poprvé v hlavní fázi Evropské ligy představila pražská Slavia. Jejím prvním soupeřem byl pro změnu bulharský Ludogorec Razgrad. Na jeho hřišti sice nejprve Pražané hráli opatrně, postupem času ale přebírali iniciativu a dospěli tak k celkem kontrolované výhře 2:0, přičemž se o góly postupně postarali Jurásek a Chytil.

Více souvisejících

Fotbal Euro 2024

Aktuálně se děje

před 16 minutami

Předávání cen Thálie

Vondráčková, Strejček i herci Divadla Na zábradlí. Předávaly se Ceny Thálie

Letošní Ceny Thálie za nejlepší herecké výkony v činohře zamířily do pražského Divadla Na zábradlí. Ocenění získali Kateřina Císařová za roli Káti ve hře Vzkříšení a Miloslav König za ztvárnění francouzského spisovatele Michela Houellebecqa ve hře Veřejní nepřátelé. V oboru muzikálu cenu dostala za celoživotní mistrovství Helena Vondráčková.

před 52 minutami

před 2 hodinami

Konvoj OSN

OSN Izrael neposlechne. Libanon neopustí

Mírové jednotky OSN v Libanonu v sobotu prohlásily, že neplánují opustit své pozice na jihu země, navzdory izraelským požadavkům na jejich přemístění. Informovala o tom agentura TASR na základě zprávy AFP.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Hans Petter Midttun

EXKLUZIVNĚ: Hrozí světu jaderná válka? Světoví experti pro EZ zodpověděli ožehavou otázku

Rusko nedávno upravilo svou jadernou doktrínu, která nyní umožňuje jadernou reakci na útok nejaderného státu podporovaného jadernou mocností nebo při použití vzdušných a kosmických zbraní proti jeho území. Podle několika expertů oslovených serverem EuroZprávy.cz tyto změny neovlivní podporu Ukrajiny ze strany Západu, a varování o jaderném útoku Kremlu postupně ztrácí svou účinnost.

před 6 hodinami

Jana Maláčová

Maláčová byla zvolena předsedkyní SOCDEM

Novou předsedkyní Sociální demokracie (SOCDEM) se stala bývalá ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Byla zvolena na sjezdu strany v Hradci Králové, kde získala podporu zhruba 66 % delegátů. 

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Aktualizováno před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 12 hodinami

Joe Biden

Biden má obavy o průběh prezidentských voleb

Americký prezident Joe Biden si není jistý, zda nadcházející volby prezidenta USA proběhnou v klidu, a to kvůli kontroverzním vyjádřením republikánského kandidáta Donalda Trumpa. Uvedla to televize ABC News.

před 14 hodinami

před 15 hodinami

Povodně způsobilo rekordně deštivé počasí, zjistili meteorologové

Počasí nám v září připravilo nejedno překvapení. Tím největším byla čtyřdenní srážková epizoda, která vyvolala povodně. Není se čemu divit, když dokonce padl nový rekord denního úhrnu srážek. V pátek to potvrdil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy