Premier League 29. kolo: Chelsea s Manchesterem City ztratily body. Arsenal vstřelil tři branky West Hamu

Londýn – Již 29. kolo anglické fotbalové Premier League se odehrálo během posledního víkendu na tamních deseti ligových trávnících. Všichni samozřejmě sledují to, jak si vedou v boji o titul dva velcí rivalové a to Chelsea a Manchester City. A oba tyto kluby body v tomto kole ztratily. Zatímco první jmenovaný celek ztratil dva body a to kvůli remíze 1:1 se Southamptonem, Manchester City ztratil překvapivě všechny tři a to v souboji s nováčkem, s Burnley. Duel skončil 1:0 právě pro tohoto nováčka letošního ročníku Premier League. Komu se ale z favoritů dařilo, tak to byl celek Arsenalu. Tento londýnský klub hostil na svém stadionu tým West Hamu. Kladivářům nadělil hned tři branky a tak bral všechny tři body za vítězství 3:0.

Londýnská Chelsea hostila v neděli na svém Stamford Bridge Southampton a protože už v tu dobu věděla jak si vedl nebo spíše nevedl její největší sok v letošním boji o ligový titul Manchester City, mohl vstoupit do svého utkání bez bázně a hany a mohla hrát bez nějakých větších problémů na vítězství za tři body, které by mohly ještě více zvýšit náskok před bleděmodrým manchesterským rivalem. Od úvodního hvizdu uběhlo pouhých 11 minut a svěřenci kouče Josého Mourinha šli už tehdy do vedení. Všechno to začalo u Edena Hazarda, jenž dokázal udržet balon na svých kopačkách a pak ho přihrál svému kolegovi Branislavu Ivanovičovi. Ten pak nacentroval do šestnáctky, kde byl přítomen Diego Costa, jeden z aspirantů na korunu krále střelců letošního ročníku Premier League, kterého nikdo z obránců hostujícího celku nedokázal kvalitně ubránit a tak tento brazilský fotbalista otevřel skóre tohoto duelu, 1:0. Řeklo by se, že by poměrně rychle inkasovaná branka Southampton položila, nestalo se tak. Po pár minutách hry se do šance dostal Mané, ten ovšem na gólmana týmu Blues Thibauta Courtoise nestačil. V 19. minutě tu už bylo ale vytoužené vyrovnání týmu Southamptonu. To domácí obránce Nemanja Matič zfauloval svým skluzem v pokutovém území velmi aktivního hostujícího hráče Sadia Maného. Po tomto zákroku se kopala proti Thibautu Courtoisovi, konkrétně ji zahrál Dušan Tadič a úspěšně, 1:1. Ve druhé půli pak byli hostující hodně pod tlakem, neboť se Chelsea všelijak možně snažila dostávat se k brance a tím pádem tak urvat pro sebe všechny tři body. Chelsea se nakonec vytoužený vítězný gól nevstřelila a to přitom měla hromadu obrovských příležitostí. V jedné z těch, která se zařadila do kategorie nejvyšší, se ocitl Diego Costa, který hlavou trefil tyč Forsterovy branky. I gólman Forster svými výtečnými zákroky doháněl hráče Chelsea až k šílenství. Nejen Diego Costa ale i John Terry si na něm vylámal zuby. Josému Mourinhovi se po tomto utkání asi nelehce usínalo, neboť si opět stěžoval na rozhodčího. Ten totiž neodpískal několik sporných zákroků na hráče domácího celku, které zaváněly penaltou. Například Taiič přišlápl nohu Ivanovičovi, Costa pak v šestnáctce spadl díky ataku ze strany Fonteho, ale po jednom z těchto zákroků se píšťalka arbitra neozvala. Zápas tak skončil nerozhodně 1:1 a Chelsea tak ztratila celkem důležité body v cestě za titulem i tak ale má Chelsea o něco blíže k zisku této trofeje.

Jak bylo už výše zmíněno, v sobotu se odehrál duel mezi Burnley a Manchesterem City. Ten před duelem Ligy mistrů, kdy bude hrát o postup do čtvrtfinále na Nou Campu s Barcelonou, hrál tedy s nováčkem letošního ročníku Premier League. Svěřenci kouče Manuela Pellegriniho ale až naečekaně vyhořeli. Během první půle se dostal do největší příležitosti manchesterského klubu bývalý hráč Teplic Edin Džeko, ten však nepřekonal gólmana domácích Toma Heatona. Na druhé straně byla příležitost snad ještě větší. To se ke střele rozhodl Scott Arfield, jeho rána ale byla ještě tečovaná a tudíž nadělala obrovské problémy reprezentačnímu gólmanovi Joe Hartovi. Ten si ale s touto střelou poradil i kdy s ní měl dost práce. Většinu hry byli lepší hráči Burnley, možná i proto, že skalp tohoto věhlasného soupeře by se celkem i hodil v boji o záchranu. Po hodině hry tu byl za ne příliš povedený výkon, který není hoden obhájcovi titulu, trest. V 61. minutě se fantasticky trefil George Boyd. Stalo se tak po standardní situaci domácích, kdy byl ještě centrovaný balón odvráccen hlavou Kompanym, ovšem jen na hranici velkého vápna, kde byl přítomen právě Boyd a ten se krásně trefil ke vzdálenější tyči. Následně se kouč Pellegrini rozhodl ke střídání, když stáhl z hrací plochy Edina Džeka a na hřiště místo něj vyběhl Bony Wilfried. Jenže ani ten k obratu nepomohl. V šanci se pak ocitl ještě Yaya Touré, ten ale po centru z kopačky Sergia Aguera pouze hlavičkoval mimo. Hosté se v závěrečných minutách ještě snažili přesvědčit muže s píšťalkou, že zákrok na Zabaletu byl penaltový, ovšem sudí nevyslyšel tyto žádosti. Burnley tak senzačně vyhrálo nad Manchesterem City 1:0, což nováčka posunulo blíže k záchraně.

Duel Arsenal vs. West Ham United se uskutečnil poté, co během týdne zdolal ve čtvrtfinále FA Cupu Manchester United a tím pádem tak byli Kanonýři před tímto ligovým utkáním v pohodě. Bylo to znát hned od úvodu tohoto duelu, protože tým Arséna Wengera hrál velmi aktivně. Nicméně na první gól si museli domácí počkat hodně dlouho a to až na konec první půle. V jejím nastavení totiž poté, co míč měli u sebe Ramsey a Özil, střílel levou přesně do šibenice Giroud. Ještě před tím ale měl tři příležitosti ke vstřelení otevíracího gólu tohoto utkání Walcott. Na tomto utkání se potvrdila nepříznivá statistika z pohledu West Hamu, jenž posledních sedm duelů s Arsenalem nevyhrál. I ve druhém poločase byl vlastně pouze Arsenal u balonu, Kladiváře do ničeho nepouštěli. Druhý gól vstřelili Kanonýři v 81. minutě a to konkrétně Ramsey, který si před tím vyměnil míč s Giroudem. Tři minuty poté pak padl třetí gól, po němžž už bylo jasné, že si Aarsenal nechá doma všechny tři body. Velmi aktivní Giroud přihrál Cazorlovi, ten přihrál na zadní tyč, kde byl přítomen Flamini a ten tak vstřelil gól na konečných 3:0.

Konečné výsledky 29. kola anglické Premier League:

Burnley - Manchester City 1:0Branka: 61. Boyd

Arsenal - West Ham United 3:0Branky: 45.+1. Giroud, 81. Ramsey, 84. Flamini

Chelsea - Southampton 1:1Branky: 11. Costa - 19. Tadič (z pen.)

Manchester United - Tottenham Hotspur 3:0Branky: 9. Fellaini, 19. Carrick, 34. Rooney

Crystal Palace - Queens Park Rangers 3:1Branky: 21. Zaha, 40. McArthur, 42. Ward - 83. Phillips

Leicester - Hull City 0:0

Sunderland - Aston Villa 0:4Branky: 16. a 44. Benteke, 18. a 37. Agbonlahor

West Bromwich Albion - Stoke City 1:0Branka: 19. Brown

Everton - Newcastle 3:0Branky: 20. McCarthy, 56. Lukaku (z pen.), 90.+3. Barkley

Swansea - Liverpool 0:1Branka: 68. Henderson

POŘADÍ KLUB ZÁPASY SKÓRE BODY
1. Chelsea
28 58:23 64 2.
Manchester City 29
59:28 58
3. Arsenal 29 56:30
57
4.
Manchester Utd. 29 50:26 56
5. Liverpool
29 43:30
54 6. Southampton 29
40:21 50
7. Tottenham 29 46:42 50
8.
Stoke 29
33:35 42 9. Swansea
29 33:38
40
10. West Ham 29 39:37 39
11. Newcastle
29 32:46 35 12.
Crystal Palace 29
34:40 33
13. West Bromwich 29 27:36
33
14.
Everton 29 36:41 31
15. Hull
29 26:37
28 16. Aston Villa 29
19:38 28
17. Sunderland 29 23:43 26
18.
Burnley 29
26:47 25 19. QPR
29 30:52
22
20. Leicester 28 24:44 19

Související

Ronaldo, Cristiano

Chování Ronalda je na legendu Manchesteru United moc. Vyzvala ho k odchodu z klubu

Kolem hvězdného portugalského fotbalového útočníka Cristiana Ronalda je v posledních dnech živo a to především proto že před pár dny opustil předčasně lavičku a odešel tak do kabiny ještě před koncem ligového duelu s Tottenhamem. Kouč Rudých ďáblů Erik ten Hag na to reagoval tak, že ho nenominoval na další ligový duel s Chelsea, na čež se Ronaldo za své chování omluvil. Podle klubové legendy Garyho Nevilllea by pro United bylo nejlepší, kdyby s Ronaldem okamžitě ukončila spolupráci.
Chelsea FC

Prohra se Záhřebem byla poslední kapkou. Vedení Chelsea se rozloučilo s Tuchelem

Fotbalistům londýnské Chelsea se nevydařil vstup nejen do nové sezóny anglické Premier League, na jejímž začátku ze sedmi dosavadních kol Londýňané vyhráli jen třikrát a nachází se tak aktuálně na šestém místě ligové tabulky, ale i do nové sezóny Ligy mistrů. Hned v prvním zápase totiž na hřišti Dinama Záhřeb prohráli 0:1 a to už bylo na vedení Blues příliš a rozhodli se tak ukončit spolupráci s koučem Thomasem Tuchelem.

Více souvisejících

Premier league Chelsea FC Manchester City

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Jevgenij Prigožin

Zesnulý šéf Wagnerovců Prigožin má u hrobu novou sochu

Zesnulý zakladatel žoldnéřské Wagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin, který loni uspořádal vzpouru proti Putinovu režimu, se dočkal nové sochy. Odhalena byla v sobotu u jeho hrobu v Petrohradě, vojáci k ní položili květiny, informovala agentura AFP.

před 2 hodinami

Nou Camp, domácí hřiště klubu FC Barcelona. Byl dokončen v roce 1957 a nynější kapacita 98 600 diváků ho činí největším fotbalovým stadionem Evropy.

Změny na lavičkách fotbalových velkoklubů. Barcelonu bude trénovat Flick, Bayern zase Kompany

U Bayernu Mnichov bylo o něco jasnější, že se bude po skončení sezóny poroučet Thomas Tuchel, to u Barcelony byla fotbalová veřejnost svědky veletočů kolem působení trenéra Xaviho. Nejprve uvedl, že po sezóně skončí, ještě před pár týdny to však vypadalo, že bude nadále pokračovat. Nakonec to vše rozčíslo klubové vedení, které už se službami Xaviho pro příští ročník nepočítalo. Zatímco do Barcelony míří bývalý kouč německé fotbalové reprezentace Hansi Flick, do Bayernu Mnichov možná překvapivě přichází Vincent Kompany, jenž naposledy koučoval anglické Burnley, s nímž sestoupil z anglické Premier League.

před 2 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Dominik Feri

Trest pro Feriho je adekvátní, konstatoval odvolací soud v rozsudku

Tříletý trest odnětí svobody pro exposlance Dominika Feriho je adekvátní, konstatovali soudci odvolacího senátu pražského městského soudu v rozsudku podle informací České televize. Feri v uplynulých dnech nastoupil do vězení, kde si má odpykat trest za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění. Odvolací soud mu ho potvrdil na konci dubna.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Momentka z filmu Priscilla.

RECENZE: Priscilla je křehkým i svíravým protipólem rockové pohádky

Sofia Coppola se po Marii Antoinette z roku 2006 navrací k životopisu slavných osobností. Oproti extravagantně postmodernímu portrétu francouzské panovnice je Priscilla subtilní a intimní. Ani tady však pro režisérku nejsou faktografické údaje tolik důležité a přináší křehce vystavěný portrét manželky krále rocku, jenž zprostředkovává svírající atmosféru.

před 7 hodinami

Povodně, ilustrační fotografie.

Počasí: Meteorologové zmírnili výstrahu před povodněmi na západě

Povodňová hrozba na západě Česka způsobená vydatnými srážkami se snižuje. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v sobotu zmírnil výstrahu před povodňovými jevy. Na Radbuze, Úhlavě, Úslavě a jejich přítocích se přesto očekává překročení druhého stupně povodňové aktivity. 

před 8 hodinami

Yemi A.D.

Yemi A.D. do vesmíru nepoletí. Japonec zrušil "neuskutečnitelnou" misi

Japonský podnikatel Jusaku Maezawa zrušil misi dearMoon, v jejímž rámci měl s celebritami absolvovat první turistický let kolem Měsíce. Informovala o tom agentura Reuters. Let se měl původně uskutečnit do konce minulého roku, stanovený cíl se však stal podle organizátorů neuskutečnitelným. 

před 9 hodinami

Ursula von der Leyenová, předsedkyně Evropské komise

Izraelský návrh příměří získává podporu. Vítá ho EU i OSN

Izraelský plán pro palestinské Pásmo Gazy uvítali předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová i generální tajemník OSN António Guterres. Americký prezident Joe Biden v pátek oznámil, že Izrael předložil palestinskému teroristickému hnutí Hamás návrh na úplné příměří v Pásmu Gazy. 

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 12 hodinami

před 13 hodinami

Policie ČR

Sebevrah ve Zlíně nepřežil pád v obchodním centru

Tragédie se v pátek odpoledne stala v obchodním centru ve Zlíně, kde došlo k pádu člověka. Muž na místě podlehl zraněním, která utrpěl. Případem se zabývá policie. Vše zatím nasvědčuje tomu, že šlo o sebevraždu.

před 14 hodinami

Letní počasí se blíží. Příští týden teploty vyrostou k 30 stupňům

Teploty budou příští týden stoupat. O víkendu by se mohly dostat až k tropické třicítce, uvedl na svém webu ČHMÚ.cz.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy