Premier League 30. kolo: Chelsea zvládla duel s Hull City, Bony Wilfried vstřelil první gól za Manchester City. V duelu Liverpoolu s Manchesterem United byl už po 38 vteřinách vyloučen Gerrard

Londýn – O víkendu bylo na programu na britských ostrovech již 30. kolo tamní fotbalové Premier League. Poslední dobou se dvěma hlavním adeptům na anglický titul, tedy Chelsea a Manchesteru City, moc výsledkově nedařilo, v tomto kole se ale dařilo oběma těmto klubům. Zatímco londýnská Chelsea na stadionu týmu Hull City dokázala urvat tři body díky výhře 2:3, tak bleděmodrý manchesterský celek naopak vyhrál na svém stadionu, na kterém hostil West Bromwich Albion. K vítězství přispěl gólově poprvé po příchodu na Etihad Stadium bývalý sparťanský fotbalista Bony Wilfried. Další ostře sledovaný duel se v tomto kole odehrál na Anfield Road, kde domácí Liverpool hostil Manchester United. Tento zápas se hlavně zapíše do dějin červenou kartou pro liverpoolskou legendu Stevena Gerrarda, ten ji dostal už 38 vteřin poté, co přišel během druhého poločasu na hřiště. Duel nakonec vyhráli Rudí ďáblové výsledkem 1:2.

Před duelem Hull City vs. Chelsea měl západolondýnský celek následující bilanci. Za posledních šest zápasů ve všech soutěžích, tedy včetně i anglického poháru, vyhrál dvakrát, to domácí tým Hull City za stejnou porci zápasů se z vítězství radoval pouze jednou odcházel s prázdnou. I tyto statistiky slibovaly to, že vzájemný duel mezi těmito soupeři bude zajímavý. Jenže po devíti minutách už Chelsea vedla o dvě branky. Už ve 2. minutě to bylo 0:1 pro hosty, neboť 40 metrů před domácí branky získal balon Eden Hazard, ten se rozhodl podniknout samostatnou akci, na jejíž konci pak bylo nechytatelné zakončení, na které zkrátka gólman Allan McGregor neměl. Jednobrankové vedení ale Londýňanům nemusel dlouho vydržet. Gólman Thibaut Courtois ale střelu Abela Hernándeze dokázal vychytat. V 9. minutě to tak tedy bylo 0:2 pro Chelsea. To Fábregas poslal míč svému spoluhráči Diegu Costovi, jenž byl přítomen na levém kraji šestnáctky. Tam se Španěl rozhodl ke střele, která nakonec byla gólová. Tým Hullu však potvrdil svou výrtečnou – již zmíněnou – bilanci z posledních zápasů a ještě před tím než uběhla první půlhodina hry dokázal domácí celek vyrovnat. Psala se 26. minuta zápasu, když se míč dostal na zadní tyč, kde číhal Ahmed Elmohamady, ten pak ze šesti metrů poslal míč za záda belgického brankáře ve službách klubu ze Stamford Bridge, 1:2. Následně se s ne úplně výtečnou malou domů předvedl obránce týmu Blues Branislav Ivanovič a právě proto se k míči dostal Hernández, jenž dokázal vypíchnout kulatý nesmysl Thibautu Courtoisovi a tak to bylo ve 28. minutě opět vyrovnané, tentokrát 2:2. Poté se domácí jakoby uvědomili, že i oni můžou hrát i s takovým klubem, jako je Chelsea, vyrovnanou partii. V první půli vůbec byli domácí lepší. O tom vypovídá i fakt, že tým Chelsea vyslal během toho, kdy na světelné tabuli svítil stav 2:2, na domácí svatyni 16 střel, ovšem ani jednou se jim nepodařil duel zvrátit na svou stranu. Ve druhé poločase to už ale byla ze strany hostů jiná písnička. Londýňané byli o mnoho aktivnější. V 77. minutě pak vstřelili rozhodující gól. V tu dobu byl na hřišti pouhé dvě minuty forvard Chelsea Rémy, jenž vystřídal Diega Costu, a právě Rémy dostal v této minutě míč od Williana. Útočník pak dokázal překonat domácího gólmana a tak Chelsea vyhrála duelna stadionu Hullu výsledkem 2:3.

Poté, co Manchester City prohrál předchozí dva duely, tedy duely s Burnley a Barcelonou, se kouč tohoto celku Manuel Pellegrini rozhodl hned k šesti změnám v základní sestavě. Kromě jiných poslal na hřiště od samého začátku do zápasu s West Bromwich Albion i bývalého hráče pražské Sparty Bonyho Wilfrieda. A ten se ve skvělém světle ukázal na Etihad Stadium už po osmnácti vteřinách. Tehdy se totiž dostala posila ze Swansea do rychlé brejkové příležitosti a hostující obránce Dawson musel fotbalistu z Pobřeží slonoviny faulovat. Následně ale rozruch na stadionu vytvořil hlavní rozhodčí. Ten totiž vyloučil nepochopitelně úplně jiného hráče hostů a to McAuleyho. Stalo se tak mimochodem podruhé v jednom měsíci, kdy byl vyloučen za faul nesprávný hráč. Výhodu o jednoho hráče navíc tak domácí snadno bez problémů využili. Běžela 27. minuta utkání, když se Fernando rozhodl ke střele, ta však byla tečovaná a pak si míč zpracoval Bony Wilfried. Ten pak svým nechytatelným zakončením do levého horního rohu hostující svatyně otevřel skóre tohoto duelu, 1:0. Závěr prvního dějství byl v podstatě v režii domácích, neboť hned několik domácích šancí se do konce první pětačtyřicetiminutovky uskutečnilo. Ve 41. minutě se udál ta, která nakonec skončil gólem. To Jesus Navas zahrával rohový kop, míč se po nedrozumění obránce Olssona a gólmana Myhilla dostal k Fernandovi, který už věděl jak tuto příležitost zakončit, 2:0. I druhé dějství byli u míče v podstatě jenom domácí fotbalisté. V jedné obrovské šanci se ocitl Sergio Aguero, jenž se rozhodl zakončit ze tří metrů, jeho střelu ovšem dokázal zneškodnit gólman Myhill. Postupem času se do dalších šancí jak Aguero a Wilfried, jenže oba nastřelili pouze brankovou konstrukci. Ta rozezněla i na druhé straně a to poté, co se do jedné z mála příležitostí hostujících dostal Berahino. Ten totiž poslal míč na břevno. A tak přišla 77. minuta, ve které se ke střele rozhodl Jovetič, ta byla tečovaná a tak zmátla gólmana Myhilla. Manchester City tak vyhrál 3:0.

O víkendu se také odehrál tradiční duel Premier League mezi Liverpoolem a Manchesterem United. Už ve 14. minutě se v tomto zápase měnil stav. To Juana Matu poslal svou přihrávkou Herrera do brejku. Bývalý hráč Chelsea pak vyslal z úhlu střelu, která zamířila ke vzdálenější tyči a tak po čtvrthodině hry vedli hosté 0:1. Jinak ale toho první dějství na věhlasném Anfield Road moc nepřineslo. Do poločasové pauzy chybělo deset minut a Liverpool se dostal do obrovské příležitosti. Tehdy našel svou přesnou příhrou Daniel Sturridge svého kolegu Adama Lallanu, jenž se pohyboval na hranici velkého vápna, Lallana ovšem branku netrefil. I proto se už o poločase kouč týmu Reds Brendan Rodgers rozhodl ke střídání a poslal tak na hrhací plochu místo Lallany Stevena Gerrarda. Liverpoolská legenda ale na hřišti příliš dlouho nepobyla. Konkrétně 38 vteřin. Právě za takovou dobu od úvodu druhé půle Gerrarda vyloučil za ostrý zákrok na Herreru sudí tohoto duelu. Tímto momentem se tak snížila šance Liverpoolu na otočení skóre, neboť jinak toho moc celek z města skupiny Beatles pořádného nepředvedl. Po odehraných šedesáti minutách hry tu pak byl druhý gól Rudých ďáblů. To krásným lobem našel Ángel di María svého spoluhráče Matu a ten svým zakončením z voleje vstřelil svůj druhý gól v tomto utkání, 0:2. I když nehrál Liverpool zrovna ten nejlepší fotbal, podařilo se mu přeci jenom snížit. V 69. minutě se ve středu hřiště dostal k míči Coutinho. Ten pak našel svou přesnou přihrávkou Sturridge a tento forvard pak z ostrého úhlu překonal gólmana De Geu. Domácí celek se tak pokoušel až do úplného konce o vyrovnání tohoto utkání. Protože ale domácí spíše útočili, tak zapomínali přistavět nějakou závoru tak, aby se žádný útok Manchesteru United nedostal do bezprostřední blízkosti branky Liverpoolu. Do jednoho z takových brejků se tak dostal i Daley Blind, který pak v pokutovém území po kontaktu s Emrem Canem spadl a sudí tak odpískal pokutový kop. K tomu se postavil Wayne Rooney, ovšem gólman Mignolet byl v tomto souboji úspěšnější. Jak se blížil konec zápasu, tak byly u některých hráčů domácích čím dál více nervy na pochodu. Tak například Škrtel šlápl na nohu gólmana De Gei, ale žádnou kartu slovenský obránce za tento zákrok neuviděl. Duel nakonec skončil výsledkem 1:2 pro Manchester United.

Konečné výsledky 30. kola anglické Premier League:

Manchester City - West Bromwich Albion 3:0Branky: 27. Wilfried, 40. Fernando, 77. Silva

Aston Villa - Swansea 0:1Branka: 87. Gomis

Newcastle - Arsenal 1:2Branky: 48. Sissoko - 24. a 28. Giroud

Southampton - Burnley 2:0Branky: 37. Long, 58. Shackell (vl.)

Stoke City - Crystal Palace 1:2Branky: 14. Diouf - 41. Murray (z pen.), 45+2. Zaha

Tottenham Hotspur - Leicester 4:3Branky: 6., 13. a 64. (z pen.) Kane - 38. Vardy, 50. Morgan, 90. Nugent

West Ham United - Sunderland 1:0Branka: 88. Sakho

Liverpool - Manchester United 1:2Branky: 69. Sturridge - 14. a 59. Mata

Queens Park Rangers - Everton 1:2Branky: 65. Vargas - 18. Coleman, 77. Lennon

Hull City - Chelsea 2:3Branky: 26. Elmohamady, 28. Hernández - 2. Hazard, 9. Costa, 77. Rémy

POŘADÍ
KLUB ZÁPASY SKÓRE BODY
1. Chelsea
29 61:25
67 2.
Manchester City 30
62:28 61
3. Arsenal 30 58:31
60
4.
Manchester Utd. 30
52:27 59
5. Liverpool
30 44:32
54
6. Southampton 30
42:21 53
7. Tottenham
30 50:45 53
8.
Swansea 30
34:38 43
9. West Ham
30 40:37
42
10.
Stoke 30 34:37 42
11. Crystal Palace
30 36:41
36 12.
Newcastle 30
33:48 35
13. Everton 30 38:42
34
14.
West Bromwich 30
27:39 33
15. Hull
30 28:40
28
16. Aston Villa 30
19:39 28
17. Sunderland
30 23:44 26
18.
Burnley 30
26:49 25
19. QPR
30 31:54
22
20.
Leicester 29 27:48 19

Související

Ronaldo, Cristiano

Chování Ronalda je na legendu Manchesteru United moc. Vyzvala ho k odchodu z klubu

Kolem hvězdného portugalského fotbalového útočníka Cristiana Ronalda je v posledních dnech živo a to především proto že před pár dny opustil předčasně lavičku a odešel tak do kabiny ještě před koncem ligového duelu s Tottenhamem. Kouč Rudých ďáblů Erik ten Hag na to reagoval tak, že ho nenominoval na další ligový duel s Chelsea, na čež se Ronaldo za své chování omluvil. Podle klubové legendy Garyho Nevilllea by pro United bylo nejlepší, kdyby s Ronaldem okamžitě ukončila spolupráci.
Chelsea FC

Prohra se Záhřebem byla poslední kapkou. Vedení Chelsea se rozloučilo s Tuchelem

Fotbalistům londýnské Chelsea se nevydařil vstup nejen do nové sezóny anglické Premier League, na jejímž začátku ze sedmi dosavadních kol Londýňané vyhráli jen třikrát a nachází se tak aktuálně na šestém místě ligové tabulky, ale i do nové sezóny Ligy mistrů. Hned v prvním zápase totiž na hřišti Dinama Záhřeb prohráli 0:1 a to už bylo na vedení Blues příliš a rozhodli se tak ukončit spolupráci s koučem Thomasem Tuchelem.

Více souvisejících

Premier league Chelsea FC Bony Wilfried

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Josef Středula

Odbory budou ještě během května protestovat proti vládním krokům

Odbory svolaly na úterý 21. května protest v Praze, oznámila Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) na webu. Zástupci zaměstnanců se chtějí vymezit proti chystaným změnám v zákoníku práce či důchodech, například proti propuštění bez udání důvodu či prodlužování věku odchodu do penze.

Aktualizováno před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Jan Lipavský

Lipavský potvrdil, že Česko odvolalo velvyslance z Ruska

Vláda odvolala velvyslance Vítězslava Pivoňku z Ruska, uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v nedělním vydání diskuzního pořadu Za pět minut dvanáct na televizi Nova. Šéf diplomacie zdůraznil, že Česko tak nebude nikdo reprezentovat na úterní inauguraci ruského prezidenta Vladimira Putina. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Zdroj: Petr Nutil

Další zprávy