Hříšník Limberský si v říjnu nezahraje, Vrba však jeho absenci komentovat odmítl a hrozil svým odchodem

Praha - V úterý zveřejnil na tiskové konferenci kouč české fotbalové reprezentace nominaci na poslední dva zápasy evropské kvalifikace, které se odehrají 10.10. a 13.10. Češi se postupně střetnou doma s Tureckem a venku s Nizozemskem. Podle očekávání se do nominace nevešel obránce David Limberský, který tak dostal další trest za svůj prohřešek, tedy nedávnou autonehodu v opilosti a i za nevhodnou "řidičovu" oslavu gólu v Příbrami. Na tiskové konferenci však došlo k nečekané aférce, když jinak klidný kouč Pavel Vrba odmítl odpovídat novinářům na otázky ohledně Davida Limberského a hrozil pak dokonce odchodem. V nominaci jsou volná ještě poslední dvě místa, ty Vrba zaplní po čtvrtečních duelech českých klubů v Evropské lize.

Před zmíněnými závěrečnými dvěma má česká reprezentace postup na mistrovství Evropy, které se bude příští rok konat ve Francii, díky předchozím výsledkům již zajištěný, i tak to nebudou tyto duely o ničem. Jak Turecko, tak Nizozemsko budou nadálku bojovat o třetí místo zaručující baráž, ze které by ještě mohly týmy na vysněný závěrečný turnaj postoupit. Kromě toho bude taktéž na dálku bojovat Česko s Islandem o první místo v tabulce. Jak už bylo výše zmíněno, oba závěrečné duely této kvalifikace si však nezahraje od těch předchozích obránce David Limberský. Přitom právě on zařídil díky svému gólu v Lotyšsku na začátku září postup do Francie.

Za jeho nynější neúčast v reprezentaci může jeho nedávná autonehoda a i kontroverzní oslava branky, kterou vstřelil krátce po tomto incidentu v Příbrami. Když se zástupci médií ptali Vrby na "nenominaci" plzeňského hřišníka, reagoval na dotazy tohoto typu jinak klidný kouč až nečekaně podrážděně. "Není nominovaný, protože jsem se tak rozhodl. Myslím, že o Davidovi bylo napsáno dost. Budu se bavit pouze o zápasech s Tureckem a v Nizozemsku a pouze o nominovaných hráčích. Když napíšete, jaká je nominace, veřejnost to jistě pochopí," řekl na jednu z otázek o Limberském Vrba, který pak pokračoval v takřka v Mourinhových manýrech a novináře odkázal na mluvčího reprezentace Ondřeje Lípu, aby si právě s ním domluvili speciální tiskovku na téma "Limberský". Nechtěl ani okomentovat tvrzení šéfa českého fotbalu Mirtoslava Pelty, že se s Vrbou ohledně Limberského a jeho reprezentování shodli. "To se zeptejte pana předsedy, já nebudu komentovat pana předsedu," řekl konkrétně.

Pokud se Limberský ani dodatečně skutečně nedostane do této nominace, znamenalo by to pro něj jednak ztrátu 40 000 korun, které dostává jednotlivý hráč jako startovné a jednak o prémie v případě, že by v nadcházejících dvou duelech reprezentace bodovala. Může také klidně získat nižší odměnu za postup mužstva dlo Francie, než ostatní jeho spoluhráči.

Kdo ale je rozhodně v této nominaci, tak to je duo lfotbalistů hrající v Synot lize Jiří Skalák (Mladá Boleslav) a David Pavelka (Liberec). Oba hráči se už představili v září a o další nominaci si tak hlasitě řekli nejen díky svým výkonům v lize. Díky ligovým výkonům v poslední době si však o nominaci řekl plzeňský Milan Petržela, jenž se ve skvělém světle ukázal především v posledním duelu s Libercem. "Patřil k nejlepším hráčům na hřišti. V poslední době se chytnul a hrál velmi dobře i zápasy předtím. Milan si o nominaci řekl," uvedl k tomu kouč. Ten se zase musí smířit s tím, že opět nemůže nasadit dlouhodobě zraněného Tomáše Rosického. "Tomáš ještě netrénuje úplně naplno, trénuje individuálně. Pořád je tam tréninkový deficit. V momentě, kdy odehraje nějaké minuty za Arsenal, počítáme s tím, že se v nominaci objeví," ujišťuje veřejnost Vrba. Co se týče gólmanů, tak jeden z duelů bude chytat Petr Čech, druhý duel by měl být zase brance Tomáš Vaclík. Ještě ale není jasno v jakém.

Duel s Tureckem je na programu v sobotu 10. října od 20:45 na pražské Letné, 13. října pak nastoupí reprezentace v Amsterdamu. "Myslím, že je to úplně ideální dvojzápas. Zápasy s Tureckem a v Nizozemsku jsou přesně ty zápasy, kdy hráče nemusíte motivovat. Je to optimální i tím, že někteří hráči mohou dostat víc prostoru, než dostávali v minulých utkáních," zakončil Vrba.

Nominace A-týmu na duely s Turky a Nizozemci:

Brankáři: Petr Čech (Arsenal), Tomáš Vaclík (Basilej), Tomáš Koubek (Liberec)

Obránci: Theodor Gebre Selassie (Werder Brémy), Mario Holek (Sparta), Pavel Kadeřábek (Hoffenheim), Michal Kadlec (Fenerbahce), Filip Novák (Midtjylland), Václav Procházka (Plzeň), Marek Suchý (Basilej)Záložníci: Vladimír Darida (Hertha Berlín), Bořek Dočkal (Sparta), Ladislav Krejčí (Sparta), David Pavelka (Liberec), Milan Petržela (Plzeň), Jaroslav Plašil (Bordeaux), Jiří Skalák (Mladá Boleslav), Josef Šural (Liberec)

Útočníci: David Lafata (Sparta), Tomáš Necid (Bursaspor), Milan Škoda (Slavia).

Související

Fotbal, ilustrační fotografie

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.
Petr Rada, trenér

Radovi se snížil trest za rasismus z osmi na tři měsíce. I tak je ale trenér pražské Dukly zklamaný

Původně vyslovený trest ze strany disciplinární komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) pro kouče druholigové pražské Dukly Petra Rady za rasistickou urážku vůči již bývalému kouči Brna Tomáši Poláchovi vyvolal velké debaty ve veřejném prostoru. Byl totiž rekordní, konkrétně osmiměsíční. Po verdiktu odvolací komise se ale bude moci pětašedesátiletý kouč vrátit na lavičku již po třech měsících. Zkrácení trestu i pro Duklu znamená, že se bude muset obejít bez Rady až do konce právě probíhající sezóny, jelikož zákaz činnosti mu nově vyprší až začátkem sezóny příští.

Více souvisejících

Fotbal Pavel Vrba (fotbalový trenér) David Limberský (fotbalista)

Aktuálně se děje

před 2 minutami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 27 minutami

před 35 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.

včera

RECENZE: Papežův zákon o prohnilé církvi stojí i padá na velikášském akademismu

Poté, co byl u nás snímek Papežův zákon uveden v rámci nesoutěžní sekce karlovarského festivalu, se dostává i do široké distribuce. Italský film se noří do temné historie církve a skrze příběh na základě skutečných událostí reflektuje krutost lidské manipulace, společenskou rozštěpenost i individuální osudy na pozadí velkých dějin.

Zdroj: Martin Pleštil

Další zprávy