Fotbalistou roku se stal gólman Petr Čech, Vrba již pošesté triumfoval v trenérské kategorii

Praha - V pražském Obecním domě se v pondělí večer vyhlašovaly výsledky ankety Fotbalista roku za rok 2015. Tím se stal český gólman ve službách londýnského Arsenalu Petr Čech, jenž je v současnosti mezi zraněnými a tudíž přijde i o nadcházející dva přípravné duely národního týmu, do Prahy však přijel a to pro toto ocenění. Rodák z Plzně se stal mimochodem Fotbalistou roku už poosmé ve své kariéře, což znamená, že je v tomto ohledu nejúspěšnějním v historii této ankety, jejíž jednapadesátiletý ročník se letos uskutečil. Vždyť Ivo Viktor v minulosti triumfoval pětkrát, Pavel Nedvěd, jenž letos společně s týmem, který vyhrál mistrovství Evropy v roce 1976, vstoupil do Síně slávy, vyhrál tuto anketu čtyřikrát.

Reprezentační gólman dostal hlasy tradičně od Fotbalové akademie, kterou tvoří trenéři, fotbaloví internacionálové, kapitáni ligových týmů i novináři. Triumf v této anketě si Čech vychutnává po roční pauze, jelikož loni byl Fotbalistou roku vyhlášenn kapitán pražské Sparty David Lafata. Jde o zasloužené vítězství, neboť poté, co před touto sezónou přestoupil do Arsenalu, se stal nezpochybnitelnou jedničkou tohoto londýnského celku a i díky němu může tým, jenž koučuje Arséne Wenger, pomýšlet i na ligový titul. I když v současné době ztrácí na vedoucí Leicester. Nicméně po příchodu českého gólmana se šance na zisk titulu, který už Arsenalu několik ročníků uniká, o několik procent zvýšily. Ro 2015 byl navíc pro něj úspěšný i co se týče české reprezentace, neboť ta se poté, co vyhrála svou kvalifikační skupinu, dostala na letošní evropský šampionát ve Francii.

„Fotbal je v první řadě kolektivním sportem, ale je pochopitelné, že si každého individuálního ocenění nesmírně cením," řekl Petr Čech poté, co si došel pro cenu. V současnosti se tedy chystá na návrat mezi tři tyče po zranění. Jak už bylo výše zmíněno, loni získal toto oceněnív David Lafata, ten nyní skončil v anketě na druhém místě, na třetím místě pak nalezneme Vladimíra Daridu, jenž v současnosti předvádí výtečné výkony v Hertě Berlín a i díky nim se o něj v posledních dnech zajímá například Real Madrid či Bayern Mnichov.

I v trenérské kategorii se schyluje k tomu, aby byl rekord, co týče v triumfech v této kategorii, překonán, při nejmenším vyrovnán. Připomeňme, že rekordmanem je v této kategorii Karel Brückner, jenž v minulosti zvítězil hned sedmkrát. Nyní ho dohání současný kouče národního týmu Pavel Vrba, který si letos pro cenu došel již pošesté. Mimochodem, poradcem Pavla Vrby v reprezentaci je právě Karel Brückner. I pro Vrbu se jedná o zasloužené vítězství, neboť dokázal s národním týmem postoupit na zmíněné EURO ve Francii.

Na slavnostním večeru, který byl pod taktovkou moderátora Marka Ebena a na ketrém vystoupila mimo jiné i operní pěvkyně Magdalena Kožená, byl přítomen i prezident republiky Miloš Zeman. Byly samozřejmě vyhlášeny i další kategorie jako například vyhlášení nejtalentovanějšího mladého fotbalisty Václav Černý, současný hráč Ajaxu Amsterdam. Poprvé se vyhlašovala i kategorie Nejlepší fotbalistka. Tou se stala Kateřina Svitkova hrající za pražskou Slavii.

FOTBALISTA ROKU 2015:

1. Petr Čech (Chelsea/Arsenal) 649 bodů2. David Lafata (Sparta Praha) 3663. Vladimír Darida (Freiburg/Hertha Berlín) 3004. Jaroslav Plašil (Girondins Bordeaux) 1325. Milan Škoda (Slavia Praha) 1256. Pavel Kadeřábek (Sparta / Hoffenheim) 1087. Jiří Skalák (Mladá Boleslav) 1058. Josef Šural (Slovan Liberec) 669. Tomáš Sivok (Besiktas Istanbul/Bursaspor) 6010. Bořek Dočkal (Sparta Praha) 4011. David Limberský (Viktoria Plzeň) 39FOTBALISTA ROKU 20151. Petr Čech Chelsea/Arsenal 6492. David Lafata Sparta Praha 3663. Vladimír Darida Freiburg/Hertha Berlín 3004. Jaroslav Plašil Girondins Bordeaux 1325. Milan Škoda Slavia Praha 1256. Pavel Kadeřábek Sparta / Hoffenheim 1087. Jiří Skalák Mladá Boleslav 1058. Josef Šural Slovan Liberec 669. Tomáš Sivok Besiktas Istanbul/Bursaspor 6010. Bořek Dočkal Sparta Praha 4011. David Limberský Viktoria Plzeň 39

Další pořadí: 12. David Pavelka (Liberec) 37, 13. Daniel Kolář (Plzeň) 25,14. Marek Suchý 23, 15. Tomáš Vaclík (oba Basilej) 21, 16. Tomáš Rosický (Arsenal) 18, 17. Theodor Gebre Selassie (Brémy) 9, 18. Milan Petržela (Plzeň) 7, 19. Martin Frýdek (Liberec/ Sparta) 6, 20. – 21. Libor Došek (Slovácko), Roman Hubník (Plzeň/Olomouc) po 5, 22. – 23. Tomáš Koubek (Hradec Králové/ Liberec), Tomáš Necid (Zwolle/Bursaspor) po 4, 24. – 31. Jan Baránek (Plzeň), David Bičík (Sparta), Jan Kovařík (Plzeň), Lukáš Magera (Mladá Boleslav), Marek Matějovský (Sparta), Václav Procházka ( Plzeň), Ondřej Zahustel (Mladá Boleslav), Martin Zeman (Příbram/ Sion) po 3, 32. Tomáš Hübschman (Jablonec) 2, 33. – 35. Tomáš Hořava (Plzeň), Kamil Vacek (Mladá Boleslav/Gliwice), Ondřej Vaněk ( Plzeň) po 1 bodu

TRENÉR ROKU:

1. Pavel Vrba (reprezentace ČR) 5412. Jindřich Trpišovský (Viktoria Žižkov/ Slovan Liberec) 1733. Bohumil Páník (Zlín) 93

Další pořadí: 4. Karel Jarolím (Mladá Boleslav) 81, 5. Zdeněk Ščasný (Sparta) 37, 6. Karel Krejčí (Plzeň) 31, 7. Vítězslav Lavička (Sparta /reprezentace ČR 21) 26, 8. Luboš Kozel (Dukla) 22, 9. Radoslav Látal (Piast Gliwice) 21, 10. Jakub Dovalil (reprezentace ČR 21) 15, 11. Miroslav Koubek (Plzeň) 11, 12. Dušan Uhrin (Slavia) 7, 13. David Vavruška ( Liberec/Teplice) 5, 14. Jaroslav Šilhavý (Jablonec) 4, 15. – 16. Svatopluk Habanec (Slovácko), Václav Kotal (Brno) 3, 17. – 18. Stanislav Hejkal (Sparta Praha asistent), Pavel Tobiáš (Příbram) 2, 19. Roman Pivarník (Bohemians) 1 bod

FOTBALISTKA ROKU:

1. Kateřina Svitková (Slavia Praha) 1522. Lucie Martínková (Sparta Praha) 1383. Petra Divišová (Slavia Praha) 134

TALENT ROKU:

1. Václav Černý (Ajax Amsterodam) 5032. Patrik Schick (Sparta /Bohemians) 1893. Aleš Čermák (Hradec Králové/ Mladá Boleslav) 182

Související

FC Liverpool hraje své domácí zápasy na stadionu Anfield Road.

Liverpool už má náhradu za Kloppa. Nový kouč si z Feyenoordu může přivést i slovenského fotbalistu

Fanoušci fotbalového Liverpoolu už vědí, kdo bude od sezóny 2024/25 novým kormidelníkem jejich miláčků a tudíž nástupcem Jürgena Kloppa, německého kouče, který už předem avizoval, že tato sezóna bude jeho poslední na pozici trenéra anglického celku. Podle BBC se jím stane nizozemský stratég Arne Slot, jenž v současnosti působí jako kouč Feyenoordu Rotterdam. Právě s tímto klubem se měl Liverpool domluvit na uvolnění Slota za 9 milionů eur (v přepočtu přes 226 milionů korun) s tím, že si nizozemský klub přijde na další dva miliony eur (přes 50 milionů korun) v rámci dodatečných bonusů.
Ilustrační fotografie.

Koubek se rozhodl. I v příští sezóně bude nadále trénovat Viktorii Plzeň

Po vyřazení Viktorie Plzeň z Evropské konferenční ligy, kde zaznamenala poprvé v historii klubu postup až do čtvrtfinále evropského poháru, přičemž v této fázi nakonec nestačila na Fiorentinu, se trenér Miroslav Koubek nechtěl nikterak vyjadřovat ke své budoucnosti. Nyní už je ale jasno v tom, že nejstaršího fotbalového trenéra na scéně tuzemské Fortuna ligy, která bude nosit od příštího ročníku název Chance liga, uvidí fotbaloví fanoušci právě i v následující sezóně. Dvaasedmdesátiletý stratég se totiž dohodl s plzeňským vedením na prodloužení smlouvy o další rok.

Více souvisejících

Fotbal Petr Čech

Aktuálně se děje

před 51 minutami

Rusko, Kreml

Duma potvrdila personální změny v ruské vládě

Ruští zákonodárci v úterý formálně schválili změny ve vládě. Poslanci dolní komory parlamentu Státní dumy posvětili jména patnácti ministrů, které jim v minulém týdnu předložil staronový premiér Michail Mišustin. Informovala o tom agentura RIA Novosti.

před 1 hodinou

Petr Fiala

Fiala byl v Římě a jednal s Meloniovou. Hlavním tématem byla migrace

Premiér Petr Fiala (ODS) se v pondělí setkal v Římě s italskou premiérkou Giorgiou Meloniovou. Jednali o řešení nelegální migrace, rozvoji obranné spolupráce, posílení ekonomických vztahů a strategické agendě Evropské unie. Poté se český předseda vlády sešel i s italským prezidentem Sergiem Mattarellou.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Evropská Unie

EU schválila nový desetibodový pakt o migraci a azylu

Ministři členských zemí Evropské unie (Rada EU) v úterý v Bruselu definitivně schválili nový pakt o migraci a azylu, tedy masivní přepracování dosavadních migračních a azylových zákonů eurobloku. Uvedla to agentura Reuters.

před 6 hodinami

Marek Ženíšek (TOP 09)

Ženíšek bude od čtvrtka novým ministrem pro vědu

Česko bude mít nového ministra pro vědu, výzkum a inovace, který nahradí poslankyni Helenu Langšádlovou (TOP 09). Prezident Petr Pavel se chystá jmenovat Marka Ženíška (TOP 09) ve čtvrtek dopoledne, informoval Pražský hrad na webu. 

Aktualizováno před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Válka v Izraeli

USA nepovažují zabíjení Palestinců v Pásmu Gazy za genocidu

Administrativa amerického prezidenta Joea Bidena nepovažuje zabíjení Palestinců v Pásmu Gazy izraelskou armádou, která vede válku proti militantnímu hnutí Hamás, za genocidu. V pondělí to uvedl poradce Bílého domu pro národní bezpečnost Jake Sullivan, informuje agentura Reuters.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Ondřej Zajíc

Autoři absurdního dramatu cítí, že naše civilizace je v koncích, říká režisér Ondřej Zajíc

Divadelní hra "Koza aneb Kdo je Sylvie", kterou před 22 lety napsal Edward Albee je provokativním dramatickým dílem, které zkoumá hluboké lidské emoce a konflikty. Režisér Ondřej Zajíc přináší svůj unikátní pohled na Albeeho text, prostřednictvím inovativního a emotivního ztvárnění. Inscenace Koza aneb Kdo je Sylvie, nabízí divákům silné a nekompromisní reflexe lidské podstaty a jejích temných stránek.

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Kyjev: Putinovy změny ukazují na totální militarizaci ekonomiky

Změny v ruské vládní struktuře, které navrhl prezident Vladimir Putin, ukazují na "totální militarizaci ekonomiky a restrukturalizaci armádních zásobovacích systémů pro nekonečnou válku," uvedl Mychajlo Podoljak, poradce vedoucího kanceláře ukrajinského prezidenta, v reakci na nové personální obsazení po Putinově inauguraci.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy