Los LM i EL: Real Madrid zavítá do Manchesteru, přemožitel Barcelony se utká s Bayernem. Villarreal se po Spartě střetne s Liverpoolem, Sevilla se Šachtarem

Nyon - O tomto týdnu se odehrály odvetné duely čtvrtfinálové fáze jak Ligy mistrů, tak i Evropské ligy, ze kterých se vygenerovali účastníci semifinálových bojů obou soutěží. Zbývalo tedy jediné. Dozvědět se, kdo se proti komu postaví a právě to určil páteční los, jenž se tradičně konal ve švýcarském Nyonu. Ten tak v Lize mistrů proti sobě postavil jednak Real Madrid a Manchester City, jednak pak přemožitele Barcelony, loňského vítěze této soutěže, Atlético Madrid a Bayern Mnichov. V Evropské lize pak uvidíme zajímavý souboj mezi Villarrealem, tedy týmem, jenž ve čtvrtek postoupil přes pražskou Spartu, a Liverpoolem, který pro změnu předvedl výtečný obrat z 1:3 na 4:3 proti Dortmundu. V dalším boji o finále, které se bude konat v Basileji, se spolu střetnou Sevilla, obhájce trofeje, a Šachtar Doněck.

V semifinálových bojích obou evropských soutěží má největší zastoupení Španělsko, čímž tak potvrzují to, že tamní liga je v současnosti tou nejlepší v Evropě. Zatímco v Lize mistrů spatříme v nadcházejících soubojích hned dva madridské celky, tedy Real a Atlétiko, v Evropské lize uvidíme Sevillu a Villarreal. Pokud zůstaneme u Ligy mistrů, tak v prvním semifinále se spolu utkají Real Madrid a Manchester City. Madridský velkoklub postoupil mezi nejlepší čtyři týmy této soutěže přes německý Wolfsburg, neměl to však proti premiantovi ve čtvrtfinálové fázi Ligy mistrů jednoduché. Na hřišti tohoto vestfálského celku totiž nejprve až nečekaně prohrál 2:0 a největší outsider čtvrtfinálových střetnutí tak byl velmi blízko k prvotřídní senzaci. Na Santiagu Bernabéu ale ukázali madridští svou sílu a především měli Cristiana Ronalda, který vstřelil v odvetě hattrick a díky výsledku 3:0 se tak může Bílý balet těšit na semifinále.

Tam tedy narazí na Manchester City, který zažívá historickou sezónu na evfropské scéně. Už účast pro svěřence kouče Manuela Pellegriniho, jenž kroutí na lavičce tohoto anglického klubu poslední půlrok, byla premiérová a logicky je premiérová i semifinálová účast. A i vzhledem k již zmiňovanému končícímu Pellegrinimu se budou hráči Cirtizens snažit probojovat se do vytouženého finále. Poprvé a zatím naposledy se obě tyto mužstva střetly v sezóně 2012/2013 a to v základní části. Tehdy nejprve zvítězil Real Madrid na svém hřišti 3:2, v duelu na Etihad Stadium pak byla k vidění remíza 1:1. A pro kouče Citizens Manuela Pellegriniho to bude ještě pikantní zápas v tom, že v Bílém baletu v sezóně 2009/2010 působil.

Velmi zajímavé semifinále určitě nabídnou souboje mezi přemožitelem Barcelony Atlétikem Madrid a Bayernem Mnichov. A ani pro tyto soupeře to nebude premiérové setkání na evropské scéně. Setkaly se totiž už jednou a to v roce 1974, kdy se jednalo o finálový zápas. Ten nejprve skončil remízou 1:1, v opakovaném zápase pak vyhrála bavorská mašina 4:0. A právě tehdy se jednalo o první zisk trofeje Ligy mistrů. Je také šance, že se v květnovém finále letošní Ligy mistrů, konajícího se v Římě, utkají oba madridské celky, čímž by se tak zopakovalo finále roku 2014, ve kterém nakonec uspěla parta kolem Cristiana Ronalda. Mimo to může být finále i mezi Manchesterem City a Bayernem Mnichov, což zas může být pikantní pro Pepa Guardiolu, současného kouče mnichovanů, jenž od příští sezóny bude trénovat právě Manchester City.

Z Letné na Anfield Road. Přemožitel Sparty bude hrát s Liverpoolem, Šachat Doněck zavítá opět na Pyrenejský poloostrov

V Evropské lize hodlá přidat ke čtyřem triumfům z této soutěže ten pátý Sevilla.K jejím prvním dvěma triumfům musíme do let 2006 a 2007, kdy byl ještě na scéně předchůdce nynější Evropské ligy Pohár UEFA. A právě v roce 2007 se utkala s nadcházejícím soupeřem Šachtarem Doněck, tehdy však už v osmifinále. Oba zápasy tenkrát skončily remízou 2:2, v nastavení odvetného zápasu nejprve zařídil prodloužení tehdejší gólman Adrés Palop, následné prodloužení pak španělský celek zvládl.

V druhém semifinále této soutěže se střetne Villarreal s Liverpoolem, jenž má kladnou historickou bilanci se španělskými celky. Tedy co se týče Evropské ligy potažmo Poháru UEFA. V roce 2010 bylo sice nad jejich síly Atlétiko Madrid, jak v roce 1976, tak i v roce 2001 však dokázali pokořit Barcelonu a v obou případech se později radovali z celkového triumfu v soutěži.

Los semifinále fotbalové Ligy mistrů:

První zápasy:

26. dubna:Manchester City - Real Madrid

27. dubna:Atlético Madrid - Bayern Mnichov

Odvetné zápasy:

3. května:Bayern Mnichov - Atlético Madrid

4. května:Real Madrid - Manchester City

Los semifinále Evropské ligy:

Šachtar Doněck - SevillaVillarreal - Liverpool

První zápasy se hrají 28. dubna, odvety 5. května

Související

FC Liverpool hraje své domácí zápasy na stadionu Anfield Road.

Liverpool už má náhradu za Kloppa. Nový kouč si z Feyenoordu může přivést i slovenského fotbalistu

Fanoušci fotbalového Liverpoolu už vědí, kdo bude od sezóny 2024/25 novým kormidelníkem jejich miláčků a tudíž nástupcem Jürgena Kloppa, německého kouče, který už předem avizoval, že tato sezóna bude jeho poslední na pozici trenéra anglického celku. Podle BBC se jím stane nizozemský stratég Arne Slot, jenž v současnosti působí jako kouč Feyenoordu Rotterdam. Právě s tímto klubem se měl Liverpool domluvit na uvolnění Slota za 9 milionů eur (v přepočtu přes 226 milionů korun) s tím, že si nizozemský klub přijde na další dva miliony eur (přes 50 milionů korun) v rámci dodatečných bonusů.
Ilustrační fotografie.

Koubek se rozhodl. I v příští sezóně bude nadále trénovat Viktorii Plzeň

Po vyřazení Viktorie Plzeň z Evropské konferenční ligy, kde zaznamenala poprvé v historii klubu postup až do čtvrtfinále evropského poháru, přičemž v této fázi nakonec nestačila na Fiorentinu, se trenér Miroslav Koubek nechtěl nikterak vyjadřovat ke své budoucnosti. Nyní už je ale jasno v tom, že nejstaršího fotbalového trenéra na scéně tuzemské Fortuna ligy, která bude nosit od příštího ročníku název Chance liga, uvidí fotbaloví fanoušci právě i v následující sezóně. Dvaasedmdesátiletý stratég se totiž dohodl s plzeňským vedením na prodloužení smlouvy o další rok.

Více souvisejících

Fotbal Real Madrid Manchester City

Aktuálně se děje

před 3 minutami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 43 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Poslední rozloučení s Vlastimilem Harapesem. Národní divadlo prozradilo podrobnosti

Poslední rozloučení se zesnulým tanečníkem a hercem Vlastimilem Harapesem se uskuteční příští týden v pondělí, informovalo Národní divadlo na webových stránkách. Harapes zemřel po těžké nemoci ve středu, bylo mu 77 let.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy