Euro 2016: Portugalci prvními finalisty, Wales po dvou gólech během tří minut prohrál 2:0

Lyon - Vítěz bude bojovat o zlato, poražený se bude muset spokojit s bronzem. Aspoň ten už bude mít jistý. Semifinále nenabídlo nijak strhující fotbal, Portugalci využili to minimum, které jim Wales nabídl.

Portugalsko mělo na šampionátu hrát roli jednoho z favoritů a alespoň hájí čest zástupců Pyrenejského poloostrova, když už Španělsko zamířilo domů. Ale kruh kolem Ronalda zatím nepředvádí nic, co by ho nějak extra zdobilo. Ještě žádný zápas nevyhráli zelenočervení v řádné hrací době, ze skupiny postoupili díky třem remízám, v duelu s Chorvatskem je spasil Quaresma čtyři minuty před koncem prodloužení, proti Polákům rozhodly penalty. Ronaldo sice předvádí technické finesy, které ale nevedou většinou k ohrožení branky soupeře, navíc on sám zahodil už několik velmi dobrých šancí.

Wales - to je poněkud jiná kapitola. Zdaleka tak často nestřílí, jenže na rozdíl od Portugalců je mnohem produktivnější. Bez jediného pokusu vyslal na branky soupeřů 60 střel a plných 50 % mířilo na branku. A z oněch 29 ran jich deset skončilo v síti. Co je Portugalcům platné, že mají na kontě v kolonce "střely vyslané na branku" číslo 95, když brankáře přímo ohrozili jen v 30 případech a míčů, které proklouzly do sítě, bylo pouhých 6. 

Walesanům však mohou citelně chybět obránce Davies a především středopolař a tvůrce hry Aaron Ramsey. Oba pykají za dvě žluté karty, což u Portugalců postihlo W. Carvalha. Chybět ale bude také velezkušený Pepé, který utrpěl při tréninku zdravotní postih, na jehož místě se objeví stoper mající určitě také nemalé ostruhy, ale poněkud méně známější - Bruno Alvés. Trenér Walesanů Coleman vyrukuje na Portugalce zhuštěnou obranou - rozestavením 5-3-2 posílí ve středu poprvé na ME James Collins, do střední řady se namísto Ramseyho postaví Andy King.

Malá perlička ze zákulisí zápasu, který se hrál na Parc Olympique Lyonnais: pokud jste nebyli majiteli vstupenek a hodlali jste na poslední chvíli využít služeb překupníků, museli jste si připravit až 800 eur.

1. poločas: Začátek podle očekávání opatrný

Týmy nastoupily v poněkud méně tradičních barvách - Wales v hodně tmavé šedé, Portugalci v zelenkavé. A byl to ostrovní tým, který zahájil hru. Dala se očekávat opatrná hra, kterou mohl na konci 3. minuty zdramatizovat po chybě Allena obránce A. Williams, který poslal k zemi Ronalda, ale sudí se rozhodl zákrok neposoudit jako nedovolený. Náběr Allena směrem k portugalské brance pak zhatila ruka waleského fotbalisty.

Až v v 10. minutě se něco dělo před waleskou brankou. Sanches posunul kupředu Silvu, ten nacentroval a Collins s rukou kolem krku Ronalda zažehnal na chvíli nebezpečí. Centr z druhé strany zkusila největší portugalská hvězda poslat na branku nůžkami, ale míč šel o něco výše.

Hra měla poměrně setrvalou podobu. Portugalci lákali Walesany víc do pole, ale nešli do žádné přihrávky na riziko. Čekali na vyloženou šanci přečíslit val v tmavých dresech, a až v 16. minutě po narážečce Mária s Ronaldem se prvně jmenovaný dostal k vůbec první střele v zápasu. Skrz bránícího A. Williamse ale mířil dobré dva metry mimo pravou Hennesseyho tyč. Dobíhající Nani by si musel o dobrý metr a půl pospíšit.

Bale v 18. minutě zkusil projít po levé straně, ale Guerreiro mu zabránil za cenu rohu v centru. Waleský roh rozehrál Ledley naprosto neobvykle, místo centru před branku letěl míč na nabíhajícího Balea, který pohotovou střelou levačkou nedokázal trefit Patríciovu branku. Další nebezpečnou situaci připravil Bale na konci 21. minuty - vyhrál běžecký souboj s Ronaldem a podařilo se mu vyslat míč před branku, kde však King v souboji s Fontem nedosáhl a Patrício tento centr zkrotil. A do třetice Bale - po ozbrojení Ronalda se waleský útočník vydal k pouti přes celé hřiště, na začátku oklamal Danila, navedl si míč kolem Alvese a vypálil - přesně doprostřed branky, kde byl připravený Patrício.

Další práci měli portugalští obránci v 25. minutě. Gunter po pravém křídle posunul kupředu Robsona-Kanu, jehož centr našel Kinga, ovšem toho dokázal částečně uhlídat Fonte. Roh ale Walesanům žádnou výhodu nepřinesl, naopak se museli bránit výpadu Sanchese, ale také portugalský náznak šance skončil příliš vysokým míčem na Ronalda. 

Dvě šance Walesanů přinutily Portugalce trochu zvýšit tlak, ale většinou to končilo nepřesnými nákopy, nakonec vyslal střelu v závěru první půlhodiny spíše zoufalého charakteru vysoko nad Hennesseyho branku obránce Cédric. Podobně dopadl i o tři minuty později Silva, který zkusil propálit zhuštěný prostor před Hennesseym, ale výsledkem byl míč mířící dva metry vedle pravé waleské tyče.

Ronaldo se dostal ke střele až ve 41. minutě, ale než si stačil míč lépe připravit, byl u něj jeho věčný stín Collins a ránu zblokoval. Po Máriově rohovém kopu se pokusil překvapit Hennesseyho Alves, ale dvojice Taylor-Chester jeho pokus zblokovala natolik, že jejich brankář si v pohodě došel pro vysoký míč. Neúnavý Ronaldo ještě ve 44. minutě odpoutal přeběhnutím na pravou stranu od Collinse, který se pokoušel zabránit portugalskému centru Silvy a Ronaldo rázem o půl hlavy vyskočil nad Chestera, ale míč poslal nad branku.

2. poločas: Portugalci zasadili soupeři dva tvrdé údery

Co může způsobit faul nějakých 35 metrů od branky. Allen fauloval Silvu, následoval nákop do ohně, který King poslal na roh. Jeho rozehrání nakrátko od Danila putovalo ke Guerreirovi a míč se snesl na hlavu Ronalda, který si zkušeně odstavil od míče Chestera, obvyklý strážce Collins se do souboje vůbec nedostal. Ronaldo nasměroval míč těsně nad Hennesseyho ruku do sítě. 

Wales se pokusil okamžitě kontrovat, ale zapomněl na zadní vrátka. Silva poslal míč před branku, který lízl Taylor a od Sanchese se vrátil do hloubi pole k Ronaldovi. Jeho střela mířila mezi A. Williamse a Collinse, jenže tam zčistajasna vyplul Nani a skluzem poslal míč do opačného rohu branky, než kam směřoval Hennessey.

Walesané museli zvýšit úsilí, ale od druhé branky se až v 61. minutě dostali do nějaké šance - Bale zkusil dlouhým nákopem najít střídajícího Vokese, který si zpracoval míč na prsou, ale pak mu těsně před obličejem upálil Alves. Na druhé straně si v 62. minutě vykoledoval Ronaldo na Chesterovi faul, ale trestný kop z 28 metrů poslal těsně nad waleskou branku. I Bale zkusil přímý kop po faulu na Allena, ale jeho snahou bylo centrovat a míč doputoval pouze do náruče Patrícia.

Nani se mohl do listiny střelců zapsat v 65. minutě. Míč mu poslal Sanches, Nani vypálil a s mírnou tečí Chestera vyděsil Hennesseyho, od jehož těla se míč dostal přesně na nohu Mária, ale překvapený Portugalec mířil těsně vedle waleské svatyně. Neúnavný Bale zkoušel poté na druhé straně najít Vokese, který i přes držení Fontem dokázal hlavičkovat, ale nepřesně - vysoko nad.

Portugalci už viditelně začali tahat čas. I za cenu žluté karty, kterou po rohu Mária a hlavičky Fonteho dostal Alves, který rukama bránil brankáři Hennesseymu v rozehrání. To byl i případ Ronalda, který zakopl míč, aby Walesané nemohli rozehrát rychle přímý kop. Waleské zadní řady pochopitelně prořídly, čehož se pokusil bleskovým průnikem využít Sanches, ale svou akci zakončil střelou vysoko nad. Byla to jeho poslední akce, protože vzápětí byl střídán.

Walesané čím dál víc prokazovali, že nemají čím překvapit. V 76. minutě například Bale sice hezky levačkou vypálil, ale trefil jen přesně prostředek portugalské branky. Naopak waleský špílmachr svým spoluhráčům zavařil, když jeho zaváhání využil Danilo a z nějakých pěti metrů přes bránícího Chestera tvrdě vypálil. Míč Hennessey zkrotil jen částečně, ale před brankovou čarou ho stačil chytit, i přes hodně nevybíravý Naniho "dojezd" - z opakovaného záběru bylo vidět, že vůbec nesměřoval k míči.

Bale se pokoušel odčinit svůj hříšek a v 80. minutě vypálil podstatně přesněji, ale Patrício tentokrát vytáhl velice dobrý zákrok a míč směřující k pravé tyči vyrazil.. Po dalším závaru se dostal k míči A. Williams, ale jeho dobrou střelu do pravého rohu zastavil - Vokes!

Ronaldo se mohl zapsat do střelecké listiny i podruhé, po dlouhém nákopu kolem Taylora hodlal oblafnout i Hennesseyho, který ho ale vychýlil mimo ideální střeleckou pozici a poté už šla střela jen do boční sítě. 

Wales nenacházel vůbec klíč k defenzivě Portugalců, naopak dal šanci Ronaldovi, aby vyslal do slibné šance Quaresmu. Jeho centr srazil Taylor na roh, po němž se Ronaldo pokoušel zopakovat svou akci z 50. minuty, ale i když opět rukama zpracovával Chestera, tentokrát byla jeho hlavička nedůrazná. Poslední výraznější akcí byl Ronaldův trestný kop z 24 metrů po Allenově faulu na Quaresmu. CR7 po dlouhé přípravě trefil ve zdi pouze Garetha Balea. 

Portugalsko udělalo v zápase o dva kroky více než Wales. Nedůslednost waleské obrany rozhodla během tří minut celý zápas. Jinak totiž jasný favorit nic zásadního nepředvedl, další vyloženou šanci měl snad jen po fatální Baleově chybě (kdy už Wales hrál vabank) Danilo, jinak to byla portugalská lekce z efektivity. Od určité chvíle už Portugalci "nemuseli" a Wales je nedonutil k jediné chybě. Nezvládl zdržovací taktiku, až příliš evidentně chyběl hlavní dispečer Ramsey. 

Spravedlivě ale musíme přiznat, že Portugalci využili to, co jim soupeř nabídl a proto zaslouženě postupují do finále. Waleský tým podporovaný skupinou Manic Street Preachers a fotbalovou hymnou Together Stronger (C'mon Wales) dospěl na konec svého největšího úspěchu ve světě "kulatého nesmyslu".

Wales - Portugalsko     0 : 2    (0:0)

Branky: 50. Ronaldo, 53. Nani

Žluté karty: 62. Chester, 89. Bale - 71. Alves, 72. Ronaldo

Wales: Hennessey - Gunter, Chester, Collins (66. J. Williams), A. Williams, Taylor - Allen, Ledley (58. Vokes), King - Robson-Kanu (65. Church), Bale. Trenér: Chris Coleman.

Portugalsko: Patrício - Cédric, Alves, Fonte, Guerreiro - Mário, Danilo, Silva (79. Moutinho) - Nani (86. Quaresma), Sanches (74. Gomés), Ronaldo. Trenér: Fernando Santos.

Rozhodčí: Jonas Eriksson (Švédsko)

Držení míče: 54 % - 46 %Střely na branku: 9 - 16 (3 - 5)Rohové kopy: 2 - 6Počet faulů: 12 - 10Diváci: 55 679

Související

Cristiano Ronaldo

Čtyři měsíce bez fotbalu. To nyní může čekat Ronalda po finálovém zranění

Madrid - Největší portugalská fotbalová hvězda, kterou je útočník Cristiano Ronaldo, se sice v těchto dnech může radovat spolu s celým Portugalskem radovat z premiérového zisku titulu mistrů Evropy, následující informace ale nepotěší jak jeho samotného, tak ani Real Madrid, ve kterém v současnosti působí. Jak známo, portugalský forvard nedělní finále mistrovství Evropy, které se konalo na Stade de France a ve kterém se Portugalci střetli s domácími Francouzi, nedohrál, neboť musel už po 25 minutách hry předčasně opustit hrací plochu kvůli zranění. Nyní vyšlo najevo, že CR7 si v tomto utkání natrhl přední zkřížený vaz v koleni, což tak mimo jiné znamená, že nejznámější Portugalec může chybět na fotbalových hřištích až čtyři měsíce. S touto informací přišel úterní španělský tisk.

Více souvisejících

Euro 2016 fotbal ME

Aktuálně se děje

před 25 minutami

Vlak odjel bez strojvedoucího a vykolejil. (2.5.2024) Prohlédněte si galerii

ČD ve čtvrtek odklidí vykolejený vlak, který ujel strojvedoucímu. Na trati bude výluka

České dráhy začnou ve čtvrtek ráno s odstraňováním dvou vozů, které vykolejily minulý týden u středočeského Klínce, informoval dopravce. Vozy budou nakolejeny s pomocí jeřábu a v rámci možností transportovány z místa po kolejích. Na trati mezi Čisovicemi a Měchenicemi tak bude muset být přerušen provoz, zajištěna bude náhradní autobusová doprava. 

před 43 minutami

Český tým bude na MS hrát v pražské O2 areně.

Bez Vrány, Noska či Chlapíka. Trenéři naopak ze zámoří povolali na domácí MS Kämpfa

Realizační tým české hokejové reprezentace v čele s koučem Radimem Rulíkem v neděli večer na tiskové konferenci oznámil, kteří hokejisté budou Česko reprezentovat na domácím světovém šampionátu, který v Praze a Ostravě odstartuje v pátek 10. května. Stalo se tak po odehrání generálky, tedy Českých hokejových her v Brně, v rámci nichž se Čechům výsledkově vůbec nedařilo, přičemž vstřelili jen dvě branky. Jinak všechny duely s Finskem (1:4), Švédskem (0:2) a Švýcarskem (1:2) prohráli. Z konečné nominace vyplývá, že se na domácím turnaji představí mimo jiné devět hokejistů ze zámoří, pět hráčů z evropských soutěží a 12 z české extraligy.

před 58 minutami

Kerčský most spojuje pevninské Rusko s anektovaným poloostrovem Krym.

Kyjev by měl přehodnotit plány útoku na Krymský most, ukazují satelitní snímky

Případný ukrajinský útok na most spojující Rusko s anektovaným poloostrovem Krym už nemusí dávat takový smysl jako v minulosti. Britský deník The Independent upozornil, že Moskva přestala využívat Kerčský most k zásobování frontové linie. Odkazuje se na satelitní snímky společnosti Molfar. Rusové aktuálně využívají pozemní trasy na východě Ukrajiny. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Josef Středula

Odboráři opustili jednání tripartity, potvrdil Středula. Podle vlády k tomu nebyl důvod

Odboráři předčasně opustili pondělní jednání tripartity, informovala ČT s odkazem na předsedu ČMKOS Josefa Středulu. Zástupci vlády, zaměstnavatelů a odborů řešili například aktuální situaci v zemědělství, ukotvení duálního systému vzdělávání do školského systému či vytvoření seznamu zemí, jejichž občané nebudou potřebovat k práci v Česku zvláštní povolení.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

Ve Vatikánu zadrželi faráře z Česka. Měl u sebe pistoli

Během kontrolních opatření při vstupu do Vatikánu byl v minulém víkendu zadržen farář z České republiky, který při sobě měl vzduchovou pistoli, dva nože a šroubovák.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy