Superpohár UEFA: Real využil převahy a v prodloužení dokonal obrat, Sevillu porazil 3:2

Trondheim - Začátek pohárové sezóny v Evropě patří tradičně Superpoháru, ve kterém se utkávají vítězové Ligy mistrů a Evropské ligy z uplynulého ročníku. Jako v mnoha minulých případech šlo o souboj ryze španělský.

Oba týmy si už tuto soutěž zahrály pětkrát, úspěšnější je Bílý balet, který triumfoval v letech 2002 a 2014, Sevilla to dokázala v roce 2006. Oba týmy nastoupily v hodně kombinovaných sestavách, protože některé hvězdy se ještě po náročné sezóně završené ME ve Francii cítily unaveny, byla tu i některá zranění (jako v případě Ronalda), a tak měli oba trenéři možnost vyzkoušet méně obvyklé tváře.

Zápas se hrál na stadionu Lerkendal v norském Trondheimu, který však nabídl pouze komorní atmosféru, protože kapacita pouhých 22 000 míst neumožnila nijak bouřlivé prostředí.

1. poločas:

Nebýt Asensiovy střely z nějakých 25 metrů v 8. minutě, asi by diváci usnuli. Sevilla držela častěji míč, ale pohříchu spíš na vlastní polovině, nepředvedla žádný překvapivý výpad nebo kombinaci. A její laxnost se jí nevyplatila ve 21. minutě. Po malém důrazu po autu Sevilly se poměrně lehce dostal k míči Isco, postrčil míč do středu pole Asensiovi, ten napřáhl levačkou a trefil zcela přesně pravý růžek Ricovy branky. 

Sevilla se dostala do náznaku šance až v 26. minutě, kdy F. Vázquez velice dobře vykličkoval u brankové čáry a přes Kovačiće nacentroval křížem na pravou stranu, jenže Mariano vysoko přestřelil. Prakticky z protiútoku se do nadějného útoku po levém křídle vydal Asensio, ale jeho přihrávku na volný střed pole zlikvidoval vzorně se vrátivší Mariano.

Už daleko výživnější byla velice dobrá rána Carriçy, který si potáhl míč do poněkud rozhozené obrany Realu, jeho střela byla dobře myšlená a vzhledem k terénu i nebezpečnám ale Casilla vytlačil míč mimo tyče.

Když už oba týmy pomalu začaly přemýšlet o teple kabin, Sevilla udeřila. Po dlouhém nákopu Carriça na Vitola přišel centr do středu hřiště, kterého se zmocnil Mariano. Na jeho technické přehození nestačil Rámos, ale Mariano by také těžko vystřelil. Naštěstí měl po svém levém boku F. Vázqueze, který bez váhání vypálil pravačkou mezi Carvajalem a Kovačićem ke vzdálenější, levé tyči Casillovy branky a i přes snahu madridského gólmana míč zapadl do sítě.

Sevilla se ale nemusela dlouho radovat, protože o dvě minuty později prošel po pravé straně L. Vázquez, přesně nacentroval do středu hřiště, kde Carriça nestačil uhlídat Isca, ale jeho hlavička skončila v rukou Rica.

2. poločas:

Jako by odpočinek oběma týmům spíš ubral sil, na první vážnější střelu se čekalo až do 52. minuty, ale Casemirův pokus po rohovém kopu skončil jen u pozorně bránících Sevillanů. Další závar před Ricem přineslo výborné vyvezení míče Kovačićem o dvě minuty později, L. Vázquez si připravil centr na Isca, ale toho dokázal bez potíží ubránit - a ještě efektní patičkou - Pareja. Vzápětí centroval z druhé strany Asensio, ale Isco i přes dobré obhození mířil metr vedle Ricovy pravé tyče. 

Madrid mohla mrzet chyba zkušeného Rámose v 60. minutě, kdy si dovolil výpad a přišel ve středu hřiště o míč. Kiyotake ale zbrzdil akci a centrující Iborra nenašel nikoho ze svých spoluhráčů. Sevilla ale byla aktivnější, o dvě minuty později po Casemirově ztrátě míče vykombinovala akci až před pokutové území, ale Mariano opět ohrozil jen diváky za brankou.

Hra Realu se poněkud oživila po příchodu zkušeného Benzemy, vzápětí dvě nebezpečné hlavičky letěly na Ricovu branku, ale první minula pravou tyč, druhou z hlavy Rámose Rico v pohodě lapil. 

Pak zase hra spadla do průměru, připomínala spíš šachovou partii se zakončením v rovině patu. Madrid překvapivě častěji chyboval, ale Sevilla toho nedokázala využít. Až po dvojí aktivitě Vitola, který při druhém pokusu necentroval, nýbrž se pokusil projít mezi Rámosem a Marcelem, madridský kapitán vystavil faulem stopku sevillskému útočníkovi a sudí Mazić po chviličce váhání ukázal na penaltový puntík. Konopljanka byl na hřišti pouhých pět minut, ale mazácky poslal Casillu k jeho levé tyči, míč se sotva dokutálel k pravé.

Kouskování hry pak bylo tím nejpodstatnějším děním na trávníku, až v 80. minutě se dvojice Casemiro-Carvajal postarala o vzrušení, když druhý jmenovaný šel zprava na sevillskou branku a také vypálil, ale Rico se nemusel ani pohnout a míč vyrazil. Tato akce jako by byla impulsem pro "Pusinky" a zvýšily tlak. Do pokutového území létaly centry, které zatím obrana, jako v případě Parejy, i útočníci (Mariano) dokázali odvracet. Real zkusil přitvrdit, ale ani to nemělo kýžený efekt, pokud nepočítáme žluté karty.

V 88. minutě mohla dvojice Vitolo-Mariano definitivně rozhodnout, jenže první jmenovaný nezvládl kličku na Marcela a dobíhající Rámos míč ve spolupráci s Casillou situaci vyřešil. Ihned letěl míč na Asensiho, hledajícího centrem  Benzemu, jenže před ním sebral míč ze vzduchu Rico.

Real už ve čtyřminutovém nastavení zkusil zdramatizovat zápas, jenže po rohovém kopu a Modrićově přiťuknutí Rodríguezovi Benzema nenašel prostor ke střele, navíc Rámos zhatil šance Realu postavením v ofsajdu. Ale byl to právě onen hráč, který zachránil podobně jako před třemi lety titul v Lize mistrů. Ve chvíli, kdy už hrál jeho tým vabank, dokázal využít Carvajal zmatků na pravé straně hřiště, posunul dopředu L. Vázqueze a jeho oblouček doputoval před branku, kde N'Zonzi trestuhodně nechal kapitána Realu naprosto nekrytého a tomu zbývalo jen hlavou sklepnout míč do prázdné branky. Za sedm vteřin poté ukončil sudí základní hrací dobu.

Prodloužení:

Hned v úvodu první čtvrthodiny jako by si chtěl Real udobřit diváky prozatím nepříliš atraktivní hrou, zastřeloval se Benzema, ale Rica nepřekvapil, ten jeho ránu z hranice pokutového území zpacifikoval. Ve 94. minutě se francouzský sniper dostal do ještě lepší pozice a byl prakticky sám na hranici pokutového území, ale zaváhal a to umožnilo F. Vázquezovi zblokovat jeho střelu. Pak ale Kolodziejciak nevybíravě zajel do L. Vázqueze a protože to byl druhý "žlutý" faul, musel ze hřiště. Z následného přímého kopu Rodríguez Rica přímou střelou z hodně ostrého úhlu vyděsil, ale nepřekvapil.

Madrid však zcela pochopitelně přeřadil na vyšší rychlostní stupeň a začal záhy využívat svou převahu, což naznačila dvojice Carvajal-Modrić dvěma střeleckými pokusy - Chorvatův šel jen těsně nad. Bilý balet svého soupeře svíral, do bránění se zapojovalo prakticky všech devět hráčů Sevilly v poli.

V 99. minutě Real na první pohled nepochopitelně rozehrál míč do hloubi pole, odkud Marcelo vyslal centr do pokutového území, kam se vrhl střemhlav Rámos a dostal míč za Ricova záda. Ale velká radost trvala jen krátce - sudí Mazić branku neuznal. Ovšem z opakovaného záznamu nebylo zcela jasné, co mu vadilo - v ofsajdu madridský kapitán rozhodně nebyl, protože byl na stejné úrovni jako F. Vázquez. Pokud míč dopravil do sítě rukou, pak by měl dostat žlutou kartu - a to se nestalo.

Po této akci Real trochu ubral na tempu a v závěru první části se dostala na dostřel Casillovy branky i Sevilla. Vyprodukovala však jedinou střelu F. Vázqueze, která trefila do hlavy obránce Varana. Rohový kop už pak nepřinesl žádné ohrožení madridské branky.

Ve 107. minutě byl Real blízko rozhodnutí - Benzema chytrým obloučkem našel nabíhajícího Rodrígueze, který se těsně před Ricem také dostal k míči, ale brankář Sevilly dokázal jeho snahu vystihnout a srazit míč k Parejovi, jehož hlavička "domů" definitivně nebezpečnou situaci zažehnala.

Další smrtící útok přišel ve 111. minutě. N'Zonzi na polovině zbytečně přišel o míč, Casemiro ho poslal nabíhajícímu L. Vázquezovi, jehož samostatný "nájezd" dokázal Rico vyrazit do Vitola, ale dobíhající Rami ho poslal na roh. Real opět zvýšil úsilí, které se pokusil ve třetí gól přetavit Benzema, ale jeho hlavička šla metr vedle pravé tyče. A do třetice - 116. minuta, centr L. Vázqueze na hranici vápna, odkud ho Rodríguez poslal volejem na Rica - ale sevillský gólman dobře viděl a míč s patřičným efektem skryl ve své náruči.

Velkou nevoli vzbudila u madridských 117. minuta, kdy se Kiyotake pokusil na hranici pokutového území odkopnout míč, ale Modrić byl rychlejší a předkopl si ho dopředu. Kiyotakeho noha máchla do prázdna a Chorvat se pokoušel vymodlit si penaltu - sudí však stál hodně blízko.

Rico ještě stačil zkrotit Casemirovu střelu ve 118. minutě, ale pak přišla krutá chvíle pro Sevillu. Konopljanka zbytečne ztratil míč a Carvajal, který mu ho sebral, prošel obranou mužstva v červených dresech jako nůž máslem. Své sólo dlouhé přes 40 metrů zakončil střelou v pádu, která mezi F. Vázquezem a Parejou zapadla k pravé tyči Ricovy branky a znamenala pro Madrid první vítězství v sezóně.

Madrid rozhodně nehrál nijak oslnivě, ale vyšly mu závěry základní hrací doby a prodloužení. Seville nesmírně uškodil zákrok Kolodziejciaka, unavení hráči se prakticky celé prodloužení bránili až na jednu výjimku bránili. 

Real Madrid - FC Sevilla   3 : 2  (1:1, 2:2)

Branky: 21. Asensio, 90. + 3. Rámos, 119. Carvajal - 41. F. Vázquez, 72. Konopljanka (p)

Žluté karty: 84. Carvajal, 86. Asensio, 93. Rodríguez - 40. Vitolo, 90. Kolodziejciak

Červená karta: 104. Kolodzieciak

Real Madrid: Casilla - Carvajal, Varane, Rámos, Marcelo - Kovačić (73. Rodríguez), Casemiro, Isco (66. Modrić) - L. Vázquez, Morata (62. Benzema), Asensio. Trenér: Z. Zidane.

FC Sevilla: Rico -  Pareja, Carriço (51. Rami), Kolodziejciak - Kiyotake, Iborra (74. Kranevitter), F. Vázquez, N'Zonzi - Mariano, Vietto (67. Konopljanka), Vitolo. Trenér: J. San Pauli

Rozhodčí: Milorad Mazić (Srbsko)

Superpohár UEFA Fotbal

Aktuálně se děje

před 6 minutami

před 9 minutami

před 34 minutami

před 52 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Aktualizováno před 7 hodinami

před 7 hodinami

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

před 7 hodinami

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

před 8 hodinami

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

před 8 hodinami

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

před 8 hodinami

Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy