Jarolím představil svou první reprezentační nominaci. Povolal Sýkoru s Pokorným i gólmana Drobného

Praha - Nový kouč české fotbalové reprezentace Karel Jarolím za pár dní vkročí do bojů o účast na světovém šampionátu, jenž se v roce 2018 bude konat v Rusku. A protože nový kvalifikační cyklus začne začátkem září, konkrétně v neděli 4. září domácím duelem se Severním Irskem, sejde se v pondělí národní tým a nový stratég tak ve čtvrtek odtajnil svou první nominaci. V ní najdeme hned několik nových zajímavých jmen. Tak například dva fotbalisty působící v severočeském Liberci Jana Sýkoru a Lukáše Pokorného, kteří se v reprezentaci představí vůbec poprvé, návratilce Václava Kadlece a Tomáše Kalase, ale třeba i gólmana Jaroslava Drobného.

Co se týče zmiňovaných dvou libereckých hráčů, pro které to bude reprezentační premiéra, tak ty nový kouč Jarolím povolal vzhledem k jejich kvalitiním výkonům, které dlouhoodobě pod Ještědem předvádějí. "Sledujeme je delší dobu a odvádějí kvalitní výkony, že si nominaci zaslouží. Je to výzva i pro další hráče, kteří mají dveře otevřené. Snad na sebe upozorní a o dres si řeknou," okomentoval výběr těchto nových jmen Karel Jarolím ve smíchovském NH Hotelu, kde se tisková konference, na které byl mimo jiné přítomen i šéf českého fotbalu Miroslav Pelta či manažer reprezentace Jaromír Šeterle, konala.

Ve hře byl i Patrik Schick, jenž v létě z pražské party zamířil do Sampdorie Janov, ovšem toho zatím Jarolím nechává k dispozici jeho kolegovi Vítězslavu Lavičkovi, lodivodovi reprezentační jednadvacítky, kterou v následujících dnech čekají důležité kvalifikační boje.

Nový kouč národního týmu také uvedl, že jeho první nominace byla poznamenána aktuální špatnou formou dvou tradičních největších adeptů na ligový titul, tedy jak Viktorie Plzeň, tak pražské Sparty, a proto se mnoho hráčů z těchto celků v reprezentaci nyní neobjevuje, což je oproti předešlým nominacím trochu nezvyk. "Očekával jsem, že bude více hráčů ze Sparty a Plzně, bohužel se obě mužstva nepotkala s nejlepší formou. O to to bylo složitější. Snažili jsme se to nakombinovat, aby tam byla zkušenost, charakter, aby hráči byli schopni zvládnout tlak a byli odolní," řekl k tomuto faktu Jarolím, jenž kromě toho také musel řešit, koho za pětici hráčů (Petr Čech, Jaroslav Plašil, Roman Hubník, David Lafata a David Limberský), kteří po fotbalovém Euru ve Francii ukončili svou reprezentační kariéru.

Kromě nich pak nebyl do reprezentace povolán ani Tomáš Sivok, jenž tedy kariéru v národním týmu neukončil, klíčového stopera však trápí zranění. Nejpřekvapivějším jménem v nominaci je tak již šestatřicetiletý brankář Jaroslav Drobný, který bude sice v roli trojky, ale zacelí tak díru po Petru Čechovi, se kterým odešly i zkušenosti. "Jardu znám i osobně, jsem přesvědčený, že prostor dostane. Když jsme řešili gólmany, chtěli jsme tam mít střední generaci, což je Vaclík, Koubek je mladší a Drobný zase zkušenější," řekl šedesátiletý trenér, který i nadále hodlá spolupracovat s Tomášem Rosickým. Ten je však nyní opět na marodce a zvažuje, zda vůbec pokračovat v reprezentaci. "Mám v plánu se s ním sejít. Momentálně trénuje individuálně. Když bude zdravotně v pořádku a bude mít zájem reprezentovat, pořád je to rozdílový hráč," řekl Jarolím.

Na čtvrteční tiskovce byli představeni i noví asistenti hlavního kouče. Tady se  potvrdily spekulace z posledních týdnů a po boku Jarolíma, jenž se stal reprezentačním koučem poté, co krátce po neúdspěšném Euru ve Francii odešel Pavel Vrba do Ruska trénovat tamní Machačkalu, budou Boris Kočí s Miroslavem Koubkem. "S novým trenérem přicházejí i noví asistenti. Prvním bude asistent na plný úvazek Boris Kočí. Druhým pak Miroslav Koubek, který to bude dělat při své funkci trenéra Bohemians," uvedl konkrétně k tomuto tématu Jaromír Šeterle.

Jarolím pak jako známý pes na disciplínu také uvedl, že nebude tolerovat například autonehody hráčů v opilosti (narážel na Davida Limberského) či různé stížnosti na sociálních sítí.

Nominace české fotbalové reprezentace na přípravné utkání s Arménií (31. srpna) a kvalifikační duel se Severním Irskem (4. září)

Brankáři: Tomáš Vaclík, Tomáš Koubek, Jaroslav Drobný

Obránci: Theodor Gebre Selassie, Pavel Kadeřábek, Michal Kadlec, Lukáš Pokorný, Marek Suchý, Daniel Pudil, Tomáš Kalas, Jan Sýkora, Filip Novák

Záložníci: Bořek Dočkal, Vladimír Darida, Jakub Rada, David Pavelka, Martin Frýdek, Ladislav Krejčí, Josef Šural, Jan Kopic, Jiří Skalák

Útočníci: Tomáš Necid, Václav Kadlec, Milan Škoda, Matěj Vydra

Související

Fotbal, ilustrační fotografie

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.
Petr Rada, trenér

Radovi se snížil trest za rasismus z osmi na tři měsíce. I tak je ale trenér pražské Dukly zklamaný

Původně vyslovený trest ze strany disciplinární komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) pro kouče druholigové pražské Dukly Petra Rady za rasistickou urážku vůči již bývalému kouči Brna Tomáši Poláchovi vyvolal velké debaty ve veřejném prostoru. Byl totiž rekordní, konkrétně osmiměsíční. Po verdiktu odvolací komise se ale bude moci pětašedesátiletý kouč vrátit na lavičku již po třech měsících. Zkrácení trestu i pro Duklu znamená, že se bude muset obejít bez Rady až do konce právě probíhající sezóny, jelikož zákaz činnosti mu nově vyprší až začátkem sezóny příští.

Více souvisejících

Fotbal Karel Jarolím

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Paul Auster

Zemřel slavný americký spisovatel Paul Auster

Ve věku 77 let zemřel v noci na středu ve svém bytě v newyorské čtvrti Brooklyn americký spisovatel a scenárista Paul Auster. Příčinou smrti byly komplikace spojené s rakovinou plic. Austerovo úmrtí pro deník The New York Times potvrdila Jacki Lyndenová, která se s ním přátelila.

před 2 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

včera

Hackeři, ilustrační foto

Hackeři nabourali web KGB, zveřejnili nabídky na spolupráci z Česka

Hackeři, sympatizující s opozicí vůči běloruskému prezidentu Alexandru Lukašenkovi, úspěšně pronikli na server tajné politické policie KGB a zveřejnili online 40 000 udání, včetně nabídek dobrovolné spolupráce, a to i od Bělorusů žijících v zahraničí, včetně Česka.

včera

Satelit, ilustrační foto

Estonsko obvinilo Rusko z rušení GPS signálů

Estonsko obvinilo Rusko z porušování mezinárodních pravidel ohledně vzdušného prostoru tím, že ruší signály navigačního systému GPS. Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna plánuje tuto záležitost projednat se svými partnery v NATO a Evropské unii. Informuje o tom agentura Reuters.

včera

včera

včera

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

včera

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

včera

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

včera

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

včera

včera

včera

včera

včera

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy