Čeští fotbalisté se v Lize mistrů zapotí, otestují je aspiranti na celkové vítězství

Madrid/Paříž - Zatímco Tomáš Vaclík a Marek v Suchý cestují s Basilejí do Paříže, Adam Hloušek se v dresu Legie Varšavy představí na Santiago Bernabéu, kde své soupeře hostí Real Madrid. Z ostatních zápasů 3. kola základních skupin se zraky upírají na souboj Barcelony s Manchesterem City, manažer Angličanů Pep Guardiola se vrací do známého prostředí. Pozornost si zaslouží rovněž Neapol, která stojí krok od historického zápisu.

Úterní program

Cristiano Ronaldo se gólově prosadil v prvních dvou kolech a přiblížil se k hranici sta vstřelených branek v soutěžích UEFA. K dosažení magické číslovky by musel proti varšavské Legii skórovat dvakrát, což vyznívá jako dosažitelný úkol s ohledem na bídnou formu polské družiny. Legia v soutěži zatím klopýtá, prohrála 0:6 a 0:2 a lépe si nevede ani v domácí soutěži – coby obhájce titulu se potácí v dolní polovině tabulky. Nejen Ronaldovi bude čelit Adam Hloušek, univerzální obránce patří k pravidelným členům základní sestavy. Kromě dění na hrací ploše budou pod dohledem také tribuny. Tvrdé jádro fanoušků z Varšavy nemá daleko k násilnostem a sklonům k rasismu, proto bude na stadionu připraveno zasáhnout až 1 500 policistů.

Vyrovnanější, ovšem nikoliv chudší na góly, měření se očekává v druhém duelu skupiny F. Sporting přivítá Dortmund a bude se snažit vylepšit nelichotivou sérii z domácích střetnutí proti německým týmům, kdy v posledních 12 případech vyhrál pouze jednou. Jestliže Sporting hodlá překvapit a postoupit do další fáze na úkor Realu nebo Dortmundu, v úterý večer potřebuje vyhrát.

V loňské sezóně Leicester ohromoval Premier League, v jejím letošním ročníku prozatím nedokáže navázat na mistrovské výkony, ale o poznání lépe se prezentuje v Lize mistrů. Z dvou kol si připsal plný počet šesti bodů a nyní se postaví Kodani, která od května tahá úctyhodnou šňůru 23 zápasů, v nichž nepoznala hořkost prohry.

Středeční program

Velký návrat se chystá v Barceloně, Manchester City přivádí na Camp Nou Pep Guardiola, zapsaný v tamější kronice zlatým písmem. S Barcou jako hráč získal šest ligových titulů a později v trenérské židli vyhrál hned 14 trofejí včetně dvou v Lize mistrů. Guardiola v létě zamířil na Britské ostrovy a s Citizens zažil vynikající start do sezóny. První zaváhání přišla až v posledních týdnech a k jedněm z nich patří překvapivá remíza s Celticem před dvěma týdny. Barceloně se po zranění vrátil Lionel Messi a o víkendu se ihned zapsal mezi střelce. I kvůli Argentincovi čelí Manchester City zatím nejtěžší zkoušce pod novým manažerem.

Pod Vesuvem se schyluje k historickému zápisu, Neapol si může zajistit postup do osmifinále již po třech kolech, od reorganizace soutěže v roce 1992 se podobný počin ještě nikomu nepodařil. Aby italský celek výzvu splnil, pochopitelně počítá s výhrou nad Besiktasem, dále však bude spoléhat na výsledek druhého duelu skupiny B mezi Dynamem Kyjev a Benfikou, v němž mu hraje do karet pouze remíza. Neapol se vypořádává se ztrátou kanonýra Arkadiusze Milika. Polský reprezentant si přivodil vážné zranění kolena a bude chybět půl roku. V sobotu se jeho absence projevila, v Serii A Partenopei nestačili na AS Řím.

Basilej, s jedním bodem na kontě, se pokusí o nemožné, a to uspět na půdě favorita z Paříže.

Vedoucí celek skupiny A na své půdě neprohrál v 41 kláních. Opory švýcarského šampiona Tomáš Vaclík a Marek Suchý budou klíčem k úspěchu, bez pevné defenzívy je totiž proti Pařížanům vyloučena jakákoliv šance na přijatelný výsledek. Start se naopak nepředpokládá u Petra Čecha, Arséne Wenger nasazuje do branky v Lize mistrů konkurenta Davida Ospinu.

Liga mistrů, 3. kolo základních skupin

18. 9. 20:45

skupina E: CSKA Moskva - AS Monako, Bayer Leverkusen - Tottenham Hotspur

skupina F: Sporting CP - Borussia Dortmund, Real Madrid - Legia Varšava

skupina G: Leicester City - FC Kodaň, Club Bruggy - FC Porto

skupina H: Dinamo Záhřeb - Sevilla, Lyon - Juventus

19. 9. 20:45

skupina A: Arsenal - Ludogorec Razgrad, Paris St. Germain - Basilej

skupina B: SSC Neapol - Besiktas, Dynamo Kyjev - Benfica

skupina C: Celtic - Borussia Mönchengladbach, Barcelona - Manchester City

skupina D: FK Rostov - Atlético Madrid, Bayern Mnichov - PSV Eindhoven

Související

Fotbal, ilustrační fotografie.

Trable u Hložka pokračují. Kvůli zranění nebude Leverkusenu k dispozici až čtyři týdny

Těžké časy českého fotbalového útočníka Adama Hložka pokračují. Poté, co se v posledních dnech v Německu u něj mluví o případném hostování, a poté, co se mu úplně nevydařil poslední reprezentační sraz, si nyní zkomplikoval svou cestu k nominaci na letošní fotbalové Euro zraněním. To si přivodil během sobotního bundesligového zápasu Leverkusenu s Unionem Berlín, ve kterém si poranil levý kotník.

Více souvisejících

Fotbal Liga mistrů Adam Hloušek (fotbalista)

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Mléko

WHO objevila virus ptačí chřipky v mléce infikovaných zvířat

Ve velmi vysokých koncentracích byl virový kmen A ptačí chřipky H5N1 detekován v syrovém mléce infikovaných zvířat, informovala ve svém pátečním prohlášení Světová zdravotnická organizace (WHO). Zatím není známo, jak dlouho může virus v mléce přežít, uvedla agentura AFP s odkazem na WHO.

včera

včera

včera

Summit NATO ve Vilniusu 2023 (11.–12. července 2023).

Státy NATO Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany

Členské státy Severoatlantické aliance se v pátek dohodly, že Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany. Po online konferenci ministrů obrany zemí NATO s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v rámci zasedání Rady NATO - Ukrajina to oznámil generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg.

včera

včera

Anthony Blinken

USA údajně dostaly informaci o útoku na Írán na poslední chvíli

Spojené státy v pátek na zasedání ministrů zahraničí seskupení G7 informovaly, že od Izraele dostaly "na poslední chvíli" informace o dronovém útoku v Íránu. Oznámil to v pátek italský ministr zahraničí Antonio Tajani. Šéf americké diplomacie Antony Blinken se k tomu odmítl vyjádřit.

včera

Volební štáb hnutí ANO

Hnutí ANO zrušilo účast na jednání o reformě důchodů. Další rozhovory nemají smysl, reagoval Pavel

Opoziční hnutí ANO se rozhodlo zrušit svou účast na pondělním jednání o reformě důchodového systému na Pražském hradě. Důvodem bylo opakované prohlášení nejvyšších představitelů vlády, že reformu prosadí bez ohledu na stanovisko opozice. Prezident Petr Pavel vyjádřil zklamání nad postojem ANO a uvedl, že další rozhovory v současném formátu jsou bezpředmětné.

včera

Lidé volí ve volbách.

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

včera

včera

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

včera

včera

včera

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

včera

včera

včera

včera

CIA: Pokud Ukrajina nedostane peníze, letos válku s Ruskem prohraje

Ukrajina může do konce letošního roku přehrát válku s Ruskem, pokud jí Spojené státy neposkytnou další vojenskou pomoc, varoval ve čtvrtek šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Bill Burns. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy