Kdo bude v zápase s Norskem maturovat? Jarolím oznámil svou další nominaci

Praha - Český fotbalový národní tým v čele s lodivodem Karlem Jarolímem se chystá na další kvalifikační zápas v rámci kvalifikace na světový šampionát v roce 2018, který se bude konat v Rusku. Tentokrát se bude jednat o duel s Norskem příští týden v pátek. Kromě toho se ještě reprezentace utká onadcházející reprezentační pauze v přátelském duelu s Dánskem. Na tyto dva zápasy tedy ve středu kouč Karel Jarolím nominoval osmnáct hráčů, přičemž nechává hned pět volných míst pro doplnění. Vedle například Tomáše Kalase se do národního týmu opět podívají Lukáš Droppa či Daniel Pudil. "Nechali jsme si tam ještě prostor, nominace není úplná. Rozhodneme se podle dalších zápasů a zdravotních stavů hráčů. Týká se to útočníků, středových hráčů a křídel," řekl Jarolím k tomu, proč ještě nechává těch zmiňovaných pět volných míst. Trenér si je před adcházejím duelems Nory vědom, že se jedná o důležitý mač pro český národní tým. "S Norskem nás čeká maturita. Jestli si chceme udržet naději, musíme začít střílet góly," řekl konkrétně na středeční tiskové konferenci.

Přestože ještě česká reprezentace nedokázala v právě probíhající kvalifikaci na mistrovství světa 2018 vyhrát a na kontě má po prvních třech duelech pouhé dva body poté, co dvakrát bezbrankově remizovala (se Severním Irskem a s Ázerbajdžánem) a jednou celkem jasným způsobem prohrála v Německu (0:3), tak Karel Jarolím pořád věří, že jeho tým má stále naději ( i když malou) na to postoupit z této kvalifikace na vysněný závěrečný turnaj, který se tedy bude konat za dva roky. Proto musí český tým zvládnout duel s Norskem. "V zápase s Norskem se chceme odrazit k lepším výsledkům, pořád máme v kvalifikaci naději. Abychom ji živili, musíme bezpodmínečně zabrat a především potřebujeme začít dávat branky. Věřím v obrat a moc si přejeme mít znovu na naší straně fanoušky," řekl šedesátiletý stratég.

Ten představil tedy v úterý nominaci a oproti té poslední se v ní žádná velká změna nekoná. I nyní se v útoku objevují Patrik Schick (Sampdoria Janov) či Milan Škoda (Slavia Praha). Jak sám Jarolím prozradil, je připraven v dalších dnech povolat dalšího útočníka. Tím by například mohl být plzeňský forvard Michael Krmenčík, jenž před několika dny rozhodl ostře sledovaný ligový duel se Spartou. V národním týmu se ale může objevit i Michal Škoda z Brna a může se tak tedy stát, že by se mohli bratři Škodové společně objevit v reprezentaci.Šanci obsadit volné místo pro útočníka má ještě i sparťanský kanonýr David Lafata.

Kdo je určitě nadále mimo hru, tak tím je záložník Vladimír Darida, jenž se nově staví do role tvůrce hry. Darida je totiž v současnosti po operaci kotníku, vzhledem k tomu, žeř´léčba probíhá bez problémů, může být již na jaře fit. V této nominaci se taktéž neobjeví Jakub Rada, Lukáš Pokorný, Martin Frýdek, Josef Šural, gólman Jaroslav Drobný a také Tomáš Rosický, který kromě toho, že je stále zraněný, ještě stále neřekl, zda bude i nadále reprezentovat. Mezi náhradníky, kterých je celkem osmnáct, se nově objevil i útočník Václav Kadlec, jehož v současnosti taktéž trápí zdravotní potíže. Co je zajímavé, tak mezi náhradníky nalezneme například gólmana Jana Laštůvku působícího v Karviné, tedy v týmu nováčka letošního ročníku české ligy a také třeba hned čtyři slávisty.

Jak bylo zmíněno výše, v týmu se objeví i Tomáš Kalas s Danielem Pudilem, kteří kvůli zdravotní indnispozici nebyli Jarolímovi po ruce při předešlých duelech s Němci a Ázerbajdžánci. "Kalas je stoper, který má perspektivu a počítáme s ním. Pudil měl taky nějaké zdravotní problémy, byl by i v předešlé nominaci," řekl k těmto dvěma jménům Jarolím, jenž okomentoval i Lukáše Droppu hrajícího v ruském Tomsku, který se celkem nenčekaně objevil v říjnové nominaci a nechybí ani v té listopadové. "Droppa je pozice klasického defenzivního záložníka. Je to dravec, má srdce na správném místě. Určité výhrady k výkonu s Ázerbájdžánem mám, ale nezklamal mě."

Nominace české fotbalové reprezentace na kvalifikační duel s Norskem a přátelský duel s Dánskem:

Brankáři: Tomáš Vaclík (Basilej), Tomáš Koubek (Sparta), Jiří Pavlenka (Slavia)

Obránci: Theodor Gebre Selassie (Brémy), Pavel Kadeřábek (Hoffenheim), Jakub Brabec (Genk), Tomáš Sivok (Bursaspor), Marek Suchý (Basilej), Tomáš Kalas (Fulham), Daniel Pudil( Sheffield Wedn.), Filip Novák (Midtjylland)

Záložníci: Bořek Dočkal (Sparta), Lukáš Droppa (Tomsk), Ladislav Krejčí (Boloňa), Tomáš Hořava (Plzeň), Jiří Skalák (Brighton)

Útočníci: Patrik Schick (Sampdoria Janov), Milan Škoda (Slavia)

Náhradníci pro aktuální nominaci:

Brankáři: Jan Laštůvka (Karviná)

Obránci: Jiří Bílek (Slavia), Vladimír Coufal (Liberec), Lukáš Hejda (Plzeň), Adam Hloušek (Legia Varšava), Jakub Jugas (Zlín)

Záložníci: Daniel Bartl (Liberec), Antonín Barák (Slavia), Ondřej Petrák (Norimberk), Josef Hušbauer (Slavia), Jan Kopic (Plzeň), David Pavelka (Kasimpasa Istanbul), Milan Petržela (Plzeň), Jaromír Zmrhal (Slavia), Jan Sýkora (Liberec)

Útočníci: Václav Kadlec (Sparta), Michael Krmenčík (Plzeň), Matěj Vydra (Derby County)

Související

Fotbal, ilustrační fotografie

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.
Petr Rada, trenér

Radovi se snížil trest za rasismus z osmi na tři měsíce. I tak je ale trenér pražské Dukly zklamaný

Původně vyslovený trest ze strany disciplinární komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) pro kouče druholigové pražské Dukly Petra Rady za rasistickou urážku vůči již bývalému kouči Brna Tomáši Poláchovi vyvolal velké debaty ve veřejném prostoru. Byl totiž rekordní, konkrétně osmiměsíční. Po verdiktu odvolací komise se ale bude moci pětašedesátiletý kouč vrátit na lavičku již po třech měsících. Zkrácení trestu i pro Duklu znamená, že se bude muset obejít bez Rady až do konce právě probíhající sezóny, jelikož zákaz činnosti mu nově vyprší až začátkem sezóny příští.

Více souvisejících

Fotbal Karel Jarolím

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Hackeři, ilustrační foto

Hackeři nabourali web KGB, zveřejnili nabídky na spolupráci z Česka

Hackeři, sympatizující s opozicí vůči běloruskému prezidentu Alexandru Lukašenkovi, úspěšně pronikli na server tajné politické policie KGB a zveřejnili online 40 000 udání, včetně nabídek dobrovolné spolupráce, a to i od Bělorusů žijících v zahraničí, včetně Česka.

včera

Satelit, ilustrační foto

Estonsko obvinilo Rusko z rušení GPS signálů

Estonsko obvinilo Rusko z porušování mezinárodních pravidel ohledně vzdušného prostoru tím, že ruší signály navigačního systému GPS. Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna plánuje tuto záležitost projednat se svými partnery v NATO a Evropské unii. Informuje o tom agentura Reuters.

včera

včera

včera

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

včera

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

včera

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

včera

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

včera

včera

včera

včera

včera

Při lyžování v rakouských horách zahynul Čech

V pondělí tragicky zahynul 66letý Čech při lyžování v rakouském horském středisku Kaprun. Uvedla to agentura APA, která uvádí, že Čech nepřežil srážku s 53letým Nizozemcem.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy