V Británii byla po vypuknutí pedofilního skandálu zřízena speciální linka. Nahlásilo se již 350 obětí

Londýn - Celkem 860 hovorů. Tolik jich zaznamenala za svůj první týden fungování mezi 23. a 29. listopadem nově zřízená speciální linka spadající pod dětskou charitu NSPCC, jež je určená pro oběti sexuálního zneužívání v mládežnickém anglickém fotbale poté, co právě v listopadu vyplul na povrch pedofilní skandál, kde ústřední roli hrál kouč mládežnického fotbalu Barry Bennell. Právě on měl v 80. letech minulého století hned několik mladých fotbalistů sexuálně zneužívat. Vyšlo tak také najevo, že během prvních tří dnů fungování již zmiňované speciální linky, předala dětská charita NSPCC policii více než 60 případů, což je hned trojnásobek toho, kolik se takových případů za tři dny předalo v kauze moderátora BBC Jimmyho Savilea.

Po zveřejnění zprávy týkající se bývalého fotbalisty Bury a Sheffieldu Andy Woodward, jenž to byl právě on, kdo jako první 18. listopadu vyšel z anonymity a britskému deníku The Guardian se svěřil se svou nelehkou minulostí, se tento pedofilní skandál rozrostl a postupně se ukazuje, že v minulosti bylo více takových případů v různých klubech a že některé kluby - a to včetně i těch prvoligových - tyto případy tajily. Anglická Fotbalová asociace tak tedy rozjela vlastní vyšetřování, neboť přibývaly další zpovědi dalších bývalých fotbalistů, který si v 70. a 80. letech prošli stejným osudem jako Andy Woodward. Mimochodem, své vyšetřování nerozjela pouze samotná Fotbalová asociace, ale i kluby, kterých se tento skandál dotkl a to konkrétně Crewe, Newcastle, Chelsea nebo třeba i Manchester City.

Zpět ale ke speciální lince. Na tu se za zmiňovaný první týden svého fungování dovolalo celkem 860 lidí, přičemž obětí sexuálního zneužívání v mládežnickém fotbale ze 70. a 80. let se nahlásilo hned 350. A ještě jedno číslo: za první dvě hodiny provozu této linky na ni zavolalo 50 lidí. „Počet vysoce postavených fotbalistů, kteří promluvili o jejich utrpení, právem upoutal pozornost celé země," řekl Peter Wanless, výkonný ředitel dětské charity NSPCC, jehož tak znepokojuje nemalý rozsah zneužívání napříč sportem. Že to rozhodně není malý skandál dokazuje i to, že v současné době vyšetřuje tyto případy hned 15 policejních jednotek. K tomu řekl pracovník z NSPCC John Brown to, že ne všechny hovory se týkaly onoho sexuálního zneužívání ze 70. a 80. let, mnoho z nich se týkalo i zneužívání ze současné doby.

Posledním fotbalistou, který vystoupil z anonymity a v médiích přiznal, že i on byl obětí zneužívání, byl bývalý hráč Newcastlu, jemuž je nyní 40 let, David Eatock. Ten měl být mezi svým 18. a 21. rokem obtěžován trenérem Georgem Ormondem, jenž byl nakonec v roce 2002 odsouzen na šest let. Ovšem obtěžování Eatocka nebylo tím, co tehdy poslalo „dravého násilníka mladých chlapců" Ormonda za mříže. Případ se tehdy týkal jeho obtěžování skupiny chlapců, jejíž součástí Eatock nebyl.

Eatock, jenž se svým osudem svěřil své manželce, ale na policii s tím vůbec jít nechtěl, byl navíc zneužíván v době, kdy on sám neprožíval nejradostnější období. V tu dobu totiž jeho otec měl rakovinu tlustého střeva. „Nikdy jsem neměl důvod vidět se s Ormondem, ale on mě vyhledával." prozradil Eatock, jehož si Ormond všiml už v předešlém klubu. V současné době Eatock navštěvuje terapeuta.

Co se týče mladežnického trenéra, kolem kterého celý tento pedofilní skandál v anglickém fotbale vypukl, Barryho Bennella, tak ten se nyní nachází v nemocnici poté, co ho minulý týden v pátek nalezli v bezvědomí v hotelu na adrese Knebworth Park ve městě Stevenage, kam přijela i policie, jež se obávala o jeho zdraví.

Související

AC Sparta Praha

Sparta, Slavia, Plzeň, Mladá Boleslav i Ostrava znají své případné soupeře pro 3. předkola evropských pohárů

V pondělí se ve švýcarském Nyonu konalo losování 3. předkol evropských fotbalových pohárů a tak se své možné soupeře dozvěděla celá pětice českých zástupců. Los v rámci 3. předkola Ligy mistrů zajímal především obě pražská „S“ a ani u jednoho tento los nevykouzlil úsměv na tváři. Zatímco Sparta se v případě postupu přes irský Shamrock Rovers utká s neoblíbeným rumunským FCSB nebo s Maccabi Tel Aviv, Slavia se zase pro změnu utká s belgickým Unionem Saint-Gilloise. Plzeň se zase dozvěděla soupeře pro 3. předkolo Evropské ligy, kterým se stal ukrajinský Kryvbas Kryvyj Rih. O Konferenční ligu chtějí zabojovat Mladá Boleslav s Ostravou, a zatímco Středočechy může po litevském Transinvestu buď Hapoel Beer Ševa, nebo bulharský klub Černo More Varna, Baník může čekat s největší pravděpodobností silná FC Kodaň. 
AC Sparta Praha, stadion na Letné

Fotbalová Sparta v příštím týdnu poletí do Irska, Ostrava se utká s arménským Urartu

Kromě toho, že v pátek začíná pro české kluby sezóna startem české nejvyšší ligové soutěže, připravují se první z nich i na svá úvodní vystoupení v předkolech evropských pohárů. Jedná se nyní o tři české zástupce, a to pražskou Spartu, Ostravu a Mladou Boleslav. Zatímco mistrovská Sparta začne svou cestu do evropských pohárů ve 2. předkole Ligy mistrů, další dva jmenované kluby zahájí svou sezónu na evropské scéně ve 2. předkole Konferenční ligy. Sparta i Ostrava se pak dozvěděly své soupeře v tomto týdnu.

Více souvisejících

Fotbal

Aktuálně se děje

včera

včera

Donald Trump

Trump přijal Netanjahua a zkritizoval "neuctivou" Harrisovou

Exprezident a republikánský kandidát pro listopadové volby Donald Trump v pátek přijal ve svém floridském sídle Mar-a-Lago izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. Zdroje CNN tvrdí, že o setkání požádal Netanjahu. Trump zmínil, že s Netanjahuem měl vždy dobrý vztah, zdůraznila Al Jazeera.

včera

včera

včera

včera

Artur Omarov

V předvečer zahájení her se odhlásil zápasník Omarov. Kvůli zranění achilovky

Ještě než budou letní olympijské hry oficiálně zahájeny, česká výprava sportovců hlásí již druhou ztrátu. Po nedávném odřeknutí účasti na pařížských hrách od tenistky Markéty Vondroušové, která má zraněnou ruku, musel den před zahájením svou účast na nich odříct i zápasník Artur Omarov. Toho totiž do klání pro změnu nepustila zraněná achilovka. Toto zranění si přivodil nešťastně na posledním intenzivním tréninku.

Aktualizováno včera

Na D1 u Prahy se po dopravní nehodě tvoří kolony. (26.7.2024) Prohlédněte si galerii

Dopravní kolaps na D1: Kolony se táhly až do Prahy, potíže hlásí i od Brna

V nejméně vhodnou chvíli na začátku víkendové špičky nastal v pátek odpoledne dopravní kolaps na hlavní české dálnici D1. V Praze a na výjezdu z metropole se tvořily kolony kvůli dopravní nehodě. U Brna zase nastaly potíže kvůli havarijnímu stavu povrchu vozovky. Policie o obou incidentech informovala na sociálních sítích kolem 14. hodiny. 

včera

včera

Lukostřelba, ilustrační fotografie.

LOH 2024: Po Horáčkové se představil i lukostřelec Li. V kvalifikaci skončil až jednašedesátý

Po účasti Marie Horáčkové se olympijské kvalifikace ve stejné disciplíně zúčastnil i Adam Li, pro něhož se jednalo o první start pod pěti kruhy. Li v mužské kvalifikaci nakonec skončil až jako jednašedesátý. Zároveň se spolu s Horáčkovou zúčastnil i kvalifikace v soutěži smíšených dvojic, v nichž ta česká neuspěla, když skončila až pětadvacátá a nepostoupila tak do osmifinále.

včera

včera

včera

Hamas staví své politické zájmy nad zájmy civilního obyvatelstva v pásmu Gazy, za které je odpovědný. Akce Hamasu zbavují Gazany jejich práv a základních potřeb. (zdroj: IDF)

V izraelském zajetí zemřel jeden z lídrů Hamásu

Jeden z předáků militantního hnutí Hamás na Západním břehu Jordánu, Mustafa Muhammad Abú Ara, zemřel v izraelském vězení poté, co se mu v posledních dnech zhoršil zdravotní stav, uvedly v pátek palestinské úřady. Uvedl to server Times of Israel.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ve Francii kvůli nahlášené bombě evakuovali v den zahájení olympiády letiště

Mezinárodní letiště Basilej-Mylhúzy-Freiburg, ležící ve Francii poblíž hranic se Švýcarskem a Německem, dnes kolem poledne na přibližně hodinu přerušilo provoz. Vedení letiště uvedlo, že z bezpečnostních důvodů evakuovalo všechny cestující.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy