Základní skupiny Ligy mistrů vyvrcholí závěrečným kolem, rozhodne se o zbylých čtyřech postupujících

Lisabon/Lyon/Basilej - Nejprestižnější fotbalová soutěž nabídne šesté kolo základních skupin, v němž se odtajní hádanka zbylých o čtyř postupujících do osmifinále. O první výhru zabojuje Basilej s českými reprezentanty Tomášem Vaclíkem a Markem Suchým, švýcarský mistr si touží zajistit třetí příčku zaručující místenku do Evropské ligy.

Úterní program

Basilej po losu věděla, že se přítomnost Arsenalu a Paris St. Germain nevěští lehkou skupiny, přesto doufala ve více než dva body před posledním kolem. Stejně bodů nasbíral také Ludogorec Razgrad a právě mezi těmito mužstvy vzejde kvalifikant do Evropské ligy ze třetího místa. Ludogorec nastřílel více branek na hřištích soupeřů, a tak v případě bodové rovnosti bude šťastnějším. Bulharský klub se o překvapení pokusí v pařížském Parku Princů.

Basilej, v jejímž dresu nastoupí brankař Tomáš Vaclík a stoper Marek Suchý, nesmí odejít s prázdnou z domácího utkání proti druhému Arsenalu. Motivaci nepostrádají ani Gunners, jelikož se na dálku poperou o první příčku s PSG. Brankař Arsenalu Petr Čech v Lize mistrů dostane tradičně volno.

Nejvyrovnanější situace se vykrystalizovala ve skupině B. Vedoucí Neapol cestuje na půdu Benfiky, oba celky přitom nasbíraly osm bodů. Italové úvodní vzájemné střetnutí zvládli 4:2, proto jim k jistotě postupu stačí i remíza bez ohledu na výsledek zápasu třetího Besiktase (na kontě má sedm bodů), který si jarní Ligu mistrů zaručí, pokud z Kyjeva přiveze výhru. Remíza mu bude stačit v případě prohry Neapole. A konečně postupová matematika z pohledu Benfiky. Na ní zbude Černý Petr, jestliže Besiktas získá tři body a sama nedokáže porazit Neapol.

Hitem úterního programu je duel Bayernu Mnichov a Atlética Madrid. Hosté proplouvají skupinou D bez ztráty a v případě triumfu z Bavorska se zařadí do elitní společnosti týmů s plným počtem 18 získaných bodů po základní části – AC Milán (v sezóně 1992/93), Paris Saint Germain (1994/95), Spartak Moskva (1995/96) a Barcelona (2002/03). Bayern již nemůže pomýšlet na pozici lídra, chce aspoň odčinit překvapivé zaváhání v Rostovu před dvěma týdny.

Středeční program

Po nerozhodném El Clásicu s Barcelonou se Real Madrid chystá na další velký fotbalový den. Na Santiago Bernabéu přijede hájit vedoucí postavení ve skupině F Dortmund. Borussia se těší střeleckému apetitu, protivníkova konta zatížila 19 brankami, navíc kvalita její výborné ofenzivy ještě vzrostla s návratem uzdraveného kapitána Marca Reuse. Real se netají přáním zdolat BVB, jen tehdy poskočí na první místo.

Ve druhém utkání "efka" Legia Varšava hostí lisabonský Sporting. V hlavním městě Polska se rozhodne o postupujícím do Evropské ligy, horší postavení zaujímá Legia, která potřebuje vyhrát. Adam Hloušek před čtrnácti dny kvůli svalovým potížím na poslední chvíli zmeškal výjezd do Dortmundu. Na Sporting by už měl být připraven. Od pondělí se zapojil do plného tréninku.

Kompletní složení osmifinalistů odkryje dění ve skupinách F a H. V první jmenované Porto drží dvoubodový náskok na třetí Kodaň, postup hodlá stvrdit v domácím klání proti Leicesteru Cit. Ve druhé se schyluje k přímému souboji o tom, kdo dále doprovodí Juventus. Sedmibodový Lyon přivítá desetibodovou Sevillu, Francouze posune do jarní fáze vítězství o dvě branky.

Liga mistrů, 6. kolo základních skupin

6. 12. 20:45

Skupina A: Basilej - Arsenal (vysílá ČT Sport), Paris Saint Germain - Ludogorec Razgrad

Skupina B: Benfica - SSC Neapol, Dynamo Kyjev - Besiktas

Skupina C: Barcelona - Borussia Mönchengladbach, Manchester City - Celtic

Skupina D: Bayern Mnichov - Atlético Madrid, PSV Eindhoven - FK Rostov

7. 12. 20:45

Skupina E: Bayer Leverkusen - AS Monako, Tottenham Hotspur - CSKA Moskva

Skupina F: Legia Varšava - Sporting CP, Real Madrid - Borussia Dortmund

Skupina G: Club Bruggy - FC Kodaň, FC Porto - Leicester City

Skupina H: Juventus - Dynamo Záhřeb, Lyon - Sevilla

Tabulky naleznete na stránkách UEFA.

Související

FC Liverpool hraje své domácí zápasy na stadionu Anfield Road.

Liverpool už má náhradu za Kloppa. Nový kouč si z Feyenoordu může přivést i slovenského fotbalistu

Fanoušci fotbalového Liverpoolu už vědí, kdo bude od sezóny 2024/25 novým kormidelníkem jejich miláčků a tudíž nástupcem Jürgena Kloppa, německého kouče, který už předem avizoval, že tato sezóna bude jeho poslední na pozici trenéra anglického celku. Podle BBC se jím stane nizozemský stratég Arne Slot, jenž v současnosti působí jako kouč Feyenoordu Rotterdam. Právě s tímto klubem se měl Liverpool domluvit na uvolnění Slota za 9 milionů eur (v přepočtu přes 226 milionů korun) s tím, že si nizozemský klub přijde na další dva miliony eur (přes 50 milionů korun) v rámci dodatečných bonusů.
Ilustrační fotografie.

Koubek se rozhodl. I v příští sezóně bude nadále trénovat Viktorii Plzeň

Po vyřazení Viktorie Plzeň z Evropské konferenční ligy, kde zaznamenala poprvé v historii klubu postup až do čtvrtfinále evropského poháru, přičemž v této fázi nakonec nestačila na Fiorentinu, se trenér Miroslav Koubek nechtěl nikterak vyjadřovat ke své budoucnosti. Nyní už je ale jasno v tom, že nejstaršího fotbalového trenéra na scéně tuzemské Fortuna ligy, která bude nosit od příštího ročníku název Chance liga, uvidí fotbaloví fanoušci právě i v následující sezóně. Dvaasedmdesátiletý stratég se totiž dohodl s plzeňským vedením na prodloužení smlouvy o další rok.

Více souvisejících

Fotbal Liga mistrů Tomáš Vaclík (fotbalista)

Aktuálně se děje

před 21 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

před 3 hodinami

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

před 3 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Turecko, ilustrační foto

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

před 10 hodinami

Policie zasahuje na gymnáziu v Litvínově. Škola byla evakuována

Policie v pátek ráno zasahuje na gymnáziu v Litvínově v Ústeckém kraji. Evakuovány byly desítky studentů kvůli násilnému vstupu osoby do budovy. Strážci zákona podezřelého člověka zadrželi.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy