Za vlastní koše konec v první lize. Basketbalové Kralupy nad Vltavou a pražská Sparta znají verdikt

Praha - Na bizarní zápas tuzemské ženské nejvyšší basketbalové soutěže mezi Kralupami nad Vlatvou a pražskou Spartou si určitě vzpomenou i basketbalem nepolíbení sportovní fanoušci. Byl to právě tento zápas mezi těmito dvěma celky, kterým se uzavírala 26. února základní část, kde hráčky obou mužstev manipulovali s výsledky takovým způsobem, že si házely vlastní koše a to proto, aby si takto oba týmy uzmuly výhodu domácí palubovky v následném čtvrtfinále play-off, kde se měly obab clky potkat znovu. Na čtvrtečním zasedání Výboru České basketbalové federace (ČBF) padl konečný verdikt, jenž spočívá v tom, že jak BK Kralupy-junior, tak i BA Sparta opouští první ligu a padají tak do druhé nejvyšší soutěže. Bez trestu pak nevyšly ani trenéři obou celků, kteří nebudou moci vykonávat svou funkci v první polovině následujícího ročníku.

Tyto tresty padly hned nedlouho poté, co se inkriminovaný duel, ve kterém nejen, že si v samém závěru oba celky házely vlastní koše, díky kterým tak duel nakonec skončil vítězstvím Kralup nad Vltavou 63:62, ale vedle toho také zahazovaly trestné hody, odehrál. Rozhodla o nich Disciplinární komise ČBF, jenže v břřeznu zasáhla Dozorčí a odvolací rada ČBF, která změnila původní verdikt na pouhou třízaspovou stopku pro oba celky, což tak pro ně znamenalo prakticky jistou neúčast v play-off. V příští sezóně ale měly i přesto nadále figurovat v nejvyšší soutěži.

Právě toto rozhodnutí Dozorčí a odvolací rady ČBF ručí čtvrteční verdikt Výboru ČBF, podle kterého Dozorčí a odvolací rada nepostupovala podle Disciplinárního řádu. „Machinace porušující regulérnost soutěže“, jak takto Výbor ČBF nazval ony vlastní koše, tak tedy oba kluby stály účast v nejvyšší soutěži pro příští sezónu a oba celky navíc zaplatí pokutu ve výši 1000 korun. „Pokud by však v tomto bodě mohly Výbor i DOR postupovat podle vlastního uvážení, byla by výše pokuty vyšší,“ stálo v odůvodění rozhodnutí ČBF, ve kterém se připomněly i původní finanční tresty, přičemž pražská Sparta měla zaplatit 20 000 korun, Kralupy nad Vltavou pak měly být pokutovány dvojnásobně vyšší částkou.

Bez trestu se pak, jak bylo výše zmíněno, neobešli ani trenéři obou týmů. Zatímco koučka BA Sparta Marcela Krämelová, která je kormidelnicí i u BA Karlovy Vary, má pozastavenou činnost do 31. prosince tohoto roku, její protějšek ze středočeského celku Lukáš Rob se bude muset bez basketbalu coby trenér obejít až do 15. ledna 2018. I zde došlo ke změně trestu, neboť původně měli oba trenéři pykat do srpna respektive do říjnna tohoto roku.

Související

Čeští basketbalisté na OH po prohře s USA končí

Čeští basketbalisté na OH po prohře s USA končí

Čeští basketbalisté podlehli na olympijských hrách v Tokiu v závěrečném utkání ve skupině A favorizovaným Spojeným státům americkým 84:119 a přišli o naději na postup do čtvrtfinále. Při své první účasti pod pěti kruhy od roku 1980 skončí reprezentanti na devátém místě.

Více souvisejících

Basketball

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy