Paulo Dybala: Nová fotbalová hvězda vzkvétající ve službách Staré dámy

Turín - Batistuta, di Stefano, Maradona či Messi. Argentina dala fotbalu mnoho úžasných útočníků. Napodobit slavné předchůdce má nyní nakročeno třiadvacetileté eso italského Juventusu, o slovo na výsluní se hlásí Paulo Dybala.

Nový Messi. Kolik mladých fotbalistů z Argentiny si už vysloužilo podobnou nálepku? K reprezentačnímu kolegovi bývá přirovnávám i Paulo Dybala a zvláště potom, co ho zastínil v úvodním zápase čtvrtfinále Ligy mistrů.

Před dvěma týdny Barcelona utrpěla na hřišti Juventusu debakl 0:3, pod nějž se hlavní měrou podepsal právě Dybala. Hráč s přezdívkou "La Joya" (ve španělštině Klenot) překonal katalánského brankaře Ter Stegena dvěma přesnými kopy levou nohou a zajistil svému týmu pohodlný náskok do odvety, kterou Juventus zvládl díky prvotřídně organizovanému výkonu.

Úřadující italský mistr tak nadále žije sen o triumfu v Lize mistrů. Ušatou trofej zvedl nad hlavu naposledy před 21 lety. Blízko k prvenství byl před dvěma lety, ovšem finále v Berlíně opanovala Barcelona. V semifinále letošní milionářské soutěže se Juventus střetne s nebezpečným Monakem a všichni v klubu vědí, že klíčem k postupu bude osoba Paula Dybaly.

Key man for Juventus? Paulo Dybala in the #UCL season. ??? pic.twitter.com/OqLLh4nu9S

— Champions League (@ChampionsLeague) 27. dubna 2017

Dybala vlétl do profesionálního fotbalu v rodném městě, na prahu kariéry oblékal dres mužstva Instituto Atlético Central Córdoba. V druhé argentinské lize debutoval coby sedmnáctiletý a pouhá jedna sezóna mezi dospělými mu stačila, aby si vybojoval angažmá v Evropě. Sedmnáctiletý mladík zatížil konta soupeřů 17 brankami a rovněž překonal rekord legendárního Maria Kempese, když se stal novým nejmladším střelcem v historii soutěže. Talentovaného hocha si vyhlédlo italské Palermo, jež ho v létě 2012 získalo za 12 milionů eur (300 milionů korun). V neznámém prostředí Dybala zpočátku paběrkoval, adaptaci mu navíc od počátku ztěžoval horkokrevný prezident klubu Maurizio Zamparini. Kontroverzní postava italské kopané ho ještě před přestupem počastovala tolika superlativy, že fanoušci očekávali příchod bezchybného hrdiny. Realita byla poněkud odlišná, čerstvá posila potřebovala čas na aklimatizaci a pevnou ruku při výchově. To však při Zampariho zvláštním hobby měnit trenéry častěji než ponožky bylo velmi obtížné.

Dybala svých předpokladů naplno dostál až ve třetím roce. V sezóně 2014/15 vytvořil nebezpečné duo s krajanem Francem Vázquezem a argentinská spolupráce přinášela ovoce. Levonohý hračička rozvířil vody italské ligy 13 brankami a 10 asistencemi a okamžitě upoutal pozornost věhlašnějších klubů. Boj o Dybalu vyhrál Juventus, který sháněl náhradu za odcházejícího Tevéze, a tak se neváhal poslat na Sicílii 32 milionů eur (878 miliónů korun).

V Turíně si Dybala, jehož přednosti vězí v rychlosti, precizní práci s míčem a nízko položeném těžišti, vybral číslo 21 a brzy zapadl do kádru trenéra Massimiliana Allegriho. V první sezóně byl s 19 ligovými trefami nejlepším střelcem mužstva a velkou měrou pomohl k obhajobě mistrovského titulu. Jedinou kaňkou na povedeném roce bylo účinkování Juventusu v Lize mistrů. Už v osmifinále mu vystavil stopku Bayern Mnichov, což po finálové účasti v předcházejícím ročníku představovalo trpké zklamání.

Před aktuální sezónou se Dybalova role v týmu změnila. Po nákupu útočníka Gonzala Higuaína se natrvalo usadil na místě podhrota, kde může využít svého přehledu. A jelikož si kromě střílení gólů neméně dobře vede v jejich připravování, se zkušeným Higuínem si rychle padl do noty.

Po výše zmíněném vítězství nad Barcelonou Dybala prohlásil: "Lidé by si měli uvědomit, že já jsem Paulo Dybala a jinak tomu ani nebude. Nechci být nový Messi."

Na startu kariéry byl také Messi přirovnávám ke slavnému krajanovi, avšak svými úspěchy se postaral o zrození vlastní legendy. Dnes už si o něm nikdo nedovolí hovořit jako o novém Maradonovi. Stejná výzva stojí před Dybalou. K jejímu splnění zvolil správnou cestou, laťku však musí neustále navyšovat. Dalším postupným krokem by mohla být trofej v Lize mistrů. Letošní finále se hraje 3. června v Cardiffu. Bude se týkat i Juventusu s Dybalou?

Související

FC Liverpool hraje své domácí zápasy na stadionu Anfield Road.

Liverpool už má náhradu za Kloppa. Nový kouč si z Feyenoordu může přivést i slovenského fotbalistu

Fanoušci fotbalového Liverpoolu už vědí, kdo bude od sezóny 2024/25 novým kormidelníkem jejich miláčků a tudíž nástupcem Jürgena Kloppa, německého kouče, který už předem avizoval, že tato sezóna bude jeho poslední na pozici trenéra anglického celku. Podle BBC se jím stane nizozemský stratég Arne Slot, jenž v současnosti působí jako kouč Feyenoordu Rotterdam. Právě s tímto klubem se měl Liverpool domluvit na uvolnění Slota za 9 milionů eur (v přepočtu přes 226 milionů korun) s tím, že si nizozemský klub přijde na další dva miliony eur (přes 50 milionů korun) v rámci dodatečných bonusů.
Ilustrační fotografie.

Koubek se rozhodl. I v příští sezóně bude nadále trénovat Viktorii Plzeň

Po vyřazení Viktorie Plzeň z Evropské konferenční ligy, kde zaznamenala poprvé v historii klubu postup až do čtvrtfinále evropského poháru, přičemž v této fázi nakonec nestačila na Fiorentinu, se trenér Miroslav Koubek nechtěl nikterak vyjadřovat ke své budoucnosti. Nyní už je ale jasno v tom, že nejstaršího fotbalového trenéra na scéně tuzemské Fortuna ligy, která bude nosit od příštího ročníku název Chance liga, uvidí fotbaloví fanoušci právě i v následující sezóně. Dvaasedmdesátiletý stratég se totiž dohodl s plzeňským vedením na prodloužení smlouvy o další rok.

Více souvisejících

Fotbal Liga mistrů italská série A Fotbal Juventus FC Paulo Dybala (fotbalista)

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy