Křetínský marně přemlouval Berbra aby nekandidoval na místopředsedu, spolu se Slavií ho nepodpoří

Praha - Pátek 2. června 2017 se rozhodne o budoucnosti českého fotbalu. Na volební valné hromadě Fotbalové asociace ČR (FAČR), na které se zvolí nový šéf právě této asociace. Bude se vybírat celkem ze tří kandidátů a to konkrétně ředitel Ondrášovky Libor Duba, šéf marketingové firmy STES, a bývalý generální sekretář FAČR Petr Fousek. Vedle toho se bude volit i místopředseda FAČR, přičemž jediným kandidátem na tento post je kontroverzní Roman Berbr, jenž je znám díky svému nemalému vlivu na rozhodčí, ale i svou spoluprací s někdejší Státní bezpečností. Právě s ním se ve čtvrtek sešel nejvyšší bos fotbalové Sparty Daniel Křetínský a spolu s ním se této schůzky zúčastnili i další zástupci profesionálních klubů sdružené v Ligové fotbalové asociaci (LFA), přičemž právě tyto kluby jsou ochotny pomoci tuzemskému fotbalu přispět finančními prostředky. Chtěly tak ale učinit pouze v případě, když na post místopředsedy FAČR nebude kandidovat právě Roman Berbr. Ten ale tuto výzvu ze strany profesionálních klubů odmítl. LFA uvedla, že ať dopadnou páteční volby jakkoli, bude jejich výsledek respektovat s tím, že ale nesmí v žádném případě být nezávislost komisí včetně té komise rozhodčích.

Po jednání mezi Romanem Berbrem a ostatními klubovými majiteli vystoupil Daniel Křetínský před novináři, kterým řekl následující: "Výkonnostnímu fotbalu jsme předložili nabídku, že jsme schopni pomáhat při řešení krize včetně financování. Základem bylo najít složení nového vedení a způsob práce FAČR. Nabídka zahrnovala konkrétní jména, kdo by měl být ve výkonném výboru. Ale ukázalo se, že nejsme schopni se s výkonnostním fotbalem dohodnout."

Dále pak prozradil, že on sám přemlouval Romana Berbra k tomu, aby nekandidoval na místopředsedu FAČR. Právě to byla jedna ze zásadních podmínek ze strany profesionálních klubů. "Já s ním osobně komunikoval s tím, že by v současné situaci bylo jednodušší, kdyby ve vedení nebyl. Podle nás by bylo lepší zvolit nové vedení, které není zatíženo stávajícím problémem a spornou pověstí," řekl konkrétně majitel pražské Sparty, jenž se ale právě na tom s Berbrem nedohodl. "Naše pozice při řešení krize bude pasivnější. Budeme respektovat výsledek volby, budeme standardně spolupracovat, ale absence dohody nám neumožňuje se aktivněji zapojovat a FAČR si musí pomoci sám," pokračoval Křetínský.

Respektovat výsledek pátečních voleb však budou pouze v tom případě, že nebude narušena nezávislost různých komisí, především pak té rozhodcovské. Kluby LFA apelují na FAČR, aby se zdržel jakýchkoli kroků, které by mohly být vnímány jako zásahy do nezávislosti činnosti komisí, které mají dopad na chod profesionálních soutěží. Zejména komise rozhodčích, která je pro vnímání fotbalu odbornou i laickou veřejností v celé jeho šíři klíčová," píše se konkrétně v prohlášení LFA.

Pokud ale budou ze strany nového vedení FAČR připravovány zásahy do zmiňovaných komisí a to proti vůli profesionálních klubů, budou chtít po ať už jakémkoli nástupci Miroslava Pelty jeho rezignaci na postu šéfa tuzemského fotbalu. "Profesionální fotbal bude žádat tuto garanci po dvou kandidátech, a to Martinovi Malíkovi a Petru Fouskovi. Po třetím (Libor Duba) ne, protože se nenašel ani jeden klub, který ho podporuje. V případě, že takovéto prohlášení od nich nedostaneme, tak pravděpodobně kluby LFA takové kandidáty v hlasování nepodpoří. Je to rozhodnutí, na kterém se většinově kluby shodly," upřesnil podmínky této garance předseda slávistického představenstva Jaroslav Tvrdík.

Právě jeho potěšila slova Daniela Křetínského o tom, že ani pražská Sparta nebude volit Berbra do funkce asociačního místopředsedy za Čechy. "Byly kluby, které jasně řekly, že nebudou volit Berbra. A to Sparta, Slavie nebo Bohemians. Ale nebylo to v rovině hlasování a ne všechny kluby vyjádřily svůj názor," řekl Tvrdík.

Ten také potvrdil i to, že se jednalo o možnosti zablokování páteční volby, čímž by se tak na základě připravované změny stanov prodloužil mandát současnému vedení českého fotbalu a volby by se tak konaly v prosincovém termínu. "O této variantě jsme hovořili. Vznikl by tak čas, který by se dal využít k zjištění toho, jaký problém pro FAČR vzniká v důsledku policejního obvinění. Kandidáti by také mohli lépe představit svou vizi. O tom se dnes hlasovalo. My jako Slavia jsme chtěli podpořit návrhy, že by bylo dobré valnou hromadu odložit a vytvořit pracovní skupiny, které by volbu připravily lépe. Ale zůstali jsme v menšině a musíme to respektovat," řekl k tomu slávistický boss.

Slavia i nadále podporuje Fouska

Nyní je známé, že vedle Sparty a Plzně by v čele českého fotbalu chtěl vidět šéfa marketingové společnosti STES Martina Malíka právě Berbr a právě on bude mít největší vliv na delegáty, kteří se zúčastní páteční valné hromady. Co se týče dalšího kandidáta na nejvyšší post tuzemského fotbalu Libora Duby, ředitele Ondrášovky, tak ten uvedl, že za ním stojí třeba Středočeský kraj reprezentovaný bývalým sudím Miroslavem Libou. Ani tento kandidát by nikterak příliš nevadil Romanu Berbrovi.

Kdo by ale tomuto šíbrovi vadil zřejmě nejvíce, tak tím by byl Petr Fousek, kterého ani nepozval ne nedávnou pražskou schůzi delegátů z české komory. Nejvýraznějším podporovatelem tohoto kandidáta je pak pražská Slavia v čele s Jaroslavem Tvrdíkem, jenž se v posledních dnech již několikrát ostře střetl s Romanem Berbrem. A že se ani na tomto faktu, tedy na podpoře Fouska ze strany Slavie, nic nezměnilo, potvrdil sám Tvrdík na svém twitterovém účtu. "Slavia v hlasování podpoří Petra Fouska. Nepodpoří Romana Berbra. CEFC v případě volby dua Malík/Berbr ukončí spolupraci s FAČR. Vše," napsal konkrétně.

Související

FC Liverpool hraje své domácí zápasy na stadionu Anfield Road.

Liverpool už má náhradu za Kloppa. Nový kouč si z Feyenoordu může přivést i slovenského fotbalistu

Fanoušci fotbalového Liverpoolu už vědí, kdo bude od sezóny 2024/25 novým kormidelníkem jejich miláčků a tudíž nástupcem Jürgena Kloppa, německého kouče, který už předem avizoval, že tato sezóna bude jeho poslední na pozici trenéra anglického celku. Podle BBC se jím stane nizozemský stratég Arne Slot, jenž v současnosti působí jako kouč Feyenoordu Rotterdam. Právě s tímto klubem se měl Liverpool domluvit na uvolnění Slota za 9 milionů eur (v přepočtu přes 226 milionů korun) s tím, že si nizozemský klub přijde na další dva miliony eur (přes 50 milionů korun) v rámci dodatečných bonusů.
Ilustrační fotografie.

Koubek se rozhodl. I v příští sezóně bude nadále trénovat Viktorii Plzeň

Po vyřazení Viktorie Plzeň z Evropské konferenční ligy, kde zaznamenala poprvé v historii klubu postup až do čtvrtfinále evropského poháru, přičemž v této fázi nakonec nestačila na Fiorentinu, se trenér Miroslav Koubek nechtěl nikterak vyjadřovat ke své budoucnosti. Nyní už je ale jasno v tom, že nejstaršího fotbalového trenéra na scéně tuzemské Fortuna ligy, která bude nosit od příštího ročníku název Chance liga, uvidí fotbaloví fanoušci právě i v následující sezóně. Dvaasedmdesátiletý stratég se totiž dohodl s plzeňským vedením na prodloužení smlouvy o další rok.

Více souvisejících

Fotbal Daniel Křetínský Roman Berbr (fotbalový funkcionář)

Aktuálně se děje

před 10 minutami

Volodymyr Zelenskyj (Ukrajina)

Západ se bojí, říká Zelenskyj s ohledem na válku na Ukrajině

Západ se bojí nejen porážky Ruska, ale i porážky Ukrajiny. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj to v rozhovoru pro AFP označil za absurdní. Západním spojencům vyčetl například to, že Kyjevu zakázaly používat dodané zbraně k útokům na ruské území. Moskva chce podle Zelenského zaútočit na Charkov, přičemž nemá dost sil k novému útoku na Kyjev. 

před 31 minutami

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Češi nepovolili Rakušanům další překvapení. Porazili je 4:0 a čtvrtfinále mají jisté

Poté, co nejprve Rakušané potrápili Švýcary (4:5) i Kanaďany (6:7 po prodloužení) a posléze dokázali porazit Finsko 3:2, se naši jižní sousedé v pátek večer v pražské O2 Areně představili proti svěřencům kouče Radima Rulíka. Ten své mužstvo na nevyzpytatelného soupeře připravil, a i když především druhá třetině herně nebyla podle českých představ, výsledkově k žádnému překvapení tentokráte naštěstí nedošlo. Utkání dospělo k české výhře 4:0.

před 1 hodinou

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová vyrazila do Pobaltí. Lotyšsko dá čtvrt miliardy na munici pro Ukrajinu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila v rámci baltské cesty Lotyšsko. V Rize jednala s předsedkyní parlamentu Daigou Mieriņou o dalších způsobech podpory Ukrajiny a s premiérkou Evikou Siliņou o bezpečnostní i ekonomické spolupráci. Na místní vojenské základně navštívila také české vojáky pomáhající chránit východní křídlo NATO.

včera

včera

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

včera

Princ William se svou rodinou

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Pellegrini: Fico si útok pamatuje a po atentátu byl při vědomí. Ve hře je převoz do Bratislavy

Lékařské konzilium by mělo v pondělí rozhodnout o další léčbě postřeleného slovenského premiéra Roberta Fica, který po středečním atentátu podstoupil ve fakultní nemocnici v Banské Bystrici pětihodinovou operaci. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy