Juventus, nebo Real? Finále Ligy mistrů slibuje fotbal nejvyšší kvality

Cardiff - Zápas sezóny klepe na dveře, v sobotu večer se ve velšském Cardiffu utkají dva giganti evropského fotbalu. Juventus naposledy vyhrál Ligu mistrů v roce 1996 a rád by ukončil dlouhé jednadvacetileté období půstu. Proti je ale Real Madrid, který může jako první tým v dějinách obhájit titul.

3. 6. 20:45 Juventus - Real Madrid (vysílá ČT Sport)

Pocta hostit finále byla svěřena Cardiffu. Na tamějším stadionu Millenium se bude mačkat 66 000 diváků a dalších přibližně 100 000 fanoušků, včetně těch ze zahraničí, se očekává v samotné velšské metropoli.

Podle sázkových kanceláří je mírným favoritem Real Madrid, jenž hodlá navázat na loňské vavříny, kdy v závěrečném boji udolal na penalty městského rivala Atlético a svou sbírku rozšířil na rekordních 11 vítězství (do statistik se započítávají Liga mistrů i její předchůdce Pohár mistrů evropských zemí). "Celou sezónu jsme tvrdě dřeli, abychom se dostali až sem. V kabině pozoruji obrovské nadšení," pravil trenér Realu Zinédine Zidane. Bývalý skvělý fotbalista v posledních týdnech sklízí jednu pochvalu za druhou. Před dvěma týdny zvedl nad hlavu titul pro mistra Španělska, za osmnáct měsíců na Santiagu Bernabéu je to již jeho čtvrtá trofej.

Zatímco Bílý balet se z domácího ligového titulu radoval po pěti letech, Juventus opět podtrhl svou dominanci v Serii A. Opanoval ji už pošesté za sebou, k tomu přidal prvenství v Italském poháru a nyní hodlá uspět také v elitní evropské soutěži. Od svého druhého triumfu v roce 1996 musel skousnout čtyři prohraná finále. Posledně stanul těsně pod vrcholem před dvěma lety, v Berlíně tehdy podlehl Barceloně. "V porovnání s rokem 2015 se naše sestava výrazně obměnila, zůstalo v ní pouze pět jmen. Zlepšili jsme, více si věříme a táhneme za jeden provaz," hodnotil trenér Staré dámy Massimiliano Allegri.

"Real dokáže hrát ve vysokém tempu a zároveň umně kombinovat. Navíc je zvyklý na atmosféru velkých střetnutí. Čelíme špičkovému mužstvu," doplnil Allegri.

Madridský celek tahá unikátní sérii, aspoň jednu branku vstřelil ve všech posledních 64 zápasech. I to bude výzva pro Juventus, který v letošním play-off Ligy mistrů obdržel jediný gól. Na jeho bezchybné defenzivě v čele s brankařem Gianluigim Buffonem si vylámali zuby například střelci z Barcelony. "Každá obrana má zranitelný bod a je jen na nás ho objevit u Juventusu," řekl k přednosti soupeře Cristiano Ronaldo, autor deseti branek aktuálního ročníku soutěže.

Juventusu chybí dlouhodobí marodi stoper Daniele Rugani a křídelník Marko Pjaca. Real sice hlásí kompletní kádr, ovšem útočník Gareth Bale stále není stoprocentně připraven. Finále na domácí půdě tak nejspíše začne na lavičce náhradníků, v základní sestavě ho jako už tradičně nahradí španělský reprezentant Isco.

Historický první finálový zápas pod zataženou střechou bude řídit německý rozhodčí Felix Brych.

Juventus - předpokládaná sestava: Buffon - Barzagli, Bonucci, Chiellini, Alex Sandro - Pjanič, Khedira - Dani Alves, Dybala, Mandžukič - Higuaín. Real Madrid - předpokládaná sestava: Navas - Carvajal, Ramos, Varane, Marcelo - Kroos, Casemiro, Modrič - Isco, Benzema, Ronaldo.

Související

FC Liverpool hraje své domácí zápasy na stadionu Anfield Road.

Liverpool už má náhradu za Kloppa. Nový kouč si z Feyenoordu může přivést i slovenského fotbalistu

Fanoušci fotbalového Liverpoolu už vědí, kdo bude od sezóny 2024/25 novým kormidelníkem jejich miláčků a tudíž nástupcem Jürgena Kloppa, německého kouče, který už předem avizoval, že tato sezóna bude jeho poslední na pozici trenéra anglického celku. Podle BBC se jím stane nizozemský stratég Arne Slot, jenž v současnosti působí jako kouč Feyenoordu Rotterdam. Právě s tímto klubem se měl Liverpool domluvit na uvolnění Slota za 9 milionů eur (v přepočtu přes 226 milionů korun) s tím, že si nizozemský klub přijde na další dva miliony eur (přes 50 milionů korun) v rámci dodatečných bonusů.
Ilustrační fotografie.

Koubek se rozhodl. I v příští sezóně bude nadále trénovat Viktorii Plzeň

Po vyřazení Viktorie Plzeň z Evropské konferenční ligy, kde zaznamenala poprvé v historii klubu postup až do čtvrtfinále evropského poháru, přičemž v této fázi nakonec nestačila na Fiorentinu, se trenér Miroslav Koubek nechtěl nikterak vyjadřovat ke své budoucnosti. Nyní už je ale jasno v tom, že nejstaršího fotbalového trenéra na scéně tuzemské Fortuna ligy, která bude nosit od příštího ročníku název Chance liga, uvidí fotbaloví fanoušci právě i v následující sezóně. Dvaasedmdesátiletý stratég se totiž dohodl s plzeňským vedením na prodloužení smlouvy o další rok.

Více souvisejících

Fotbal Liga mistrů Juventus FC Real Madrid

Aktuálně se děje

před 29 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Bělorusko, Minsk

Bělorusko plánuje systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem

Běloruské bezpečnostní a zpravodajské služby plánují systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem. Organizace ByPol, sdružující bývalé představitele běloruských silových struktur, upozornila na tuto situaci na svých internetových stránkách s tím, že se jedná o skupinu 700 až 800 osob, které se mají pokusit překročit hranice Evropské unie.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

Izraelci se brání Bidenovu ultimátu: Pro dosažení svých cílů uděláme vše

Izrael podnikne všechny nezbytné kroky k tomu, aby v Pásmu Gazy dosáhl svých válečných cílů. Prohlásil to izraelský ministr obrany Joav Galant v reakci na tlak Spojených států zastavit izraelskou operaci ve městě Rafah, informuje agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy