Fotbalová jednadvacítka odjela do Polska, na ME ji čeká skupina smrti

Tychy - V pátek začne u našich severních sousedů mistrovství Evropy fotbalistů do 21 let. Česká reprezentace vstoupí do šampionátu v neděli od 18:00 zápasem s Německem a třebaže v dvouletém kvalifikačním cyklu nejednou prokázala kvality, postup do semifinále by v náročné konkurenci znamenal velký úspěch.

Evropská fotbalová federace UEFA se oproti poslednímu turnaji v roce 2015 v Česku rozhodla rozšířit počet účastníků z osmi na dvanáct. Mužstva jsou premiérově rozdělena do tří čtyřčlenných skupin, z nichž do semifinále projdou jejich vítězové a nejlepší celek z druhých míst.

Už tak nemilosrdný klíč postupu českému výběru ještě znesnadnil los, ve skupině C narazí na Německo, Itálii a Dánsko. Všichni tři protagonisté stejně jako Češi opanovali své kvalifikační skupiny, Němci a Italové navíc patří k hlavním favoritům na zisk zlatých medailí. Není tedy divu, že si "céčko" vysloužilo označení skupina smrti. "Rozhodně nás čeká ta nejtěžší prověrka," netajil se před odjezdem do Polska trenér Vítězslav Lavička.

Lvíčata odehrají skupinové zápasy v Tychách. Slezské město, které proslavil tamější pivovar, leží pouhých 60 kilometrů od českých hranic. I proto se na tribunách patnáctitisícového stadionu předpovídají zástupy tuzemských fanoušků. Lístky lze stále koupit na utkání s Itálií a Dánskem.

Vítězslav Lavička se sice může opírat o kvartet hráčů se zkušenostmi ze seniorské reprezentace – Tomáš Souček, Antonín Barák, Jakub Jankto a Patrik Schick, síla kádru ale tkví v jeho týmové souhře. "Nechceme být v Polsku jenom do počtu, hodláme dobře reprezentovat naši zemi," doplnil kouč.

Nominace českého týmu

Brankáři: Patrik Macej (Michalovce), Luděk Vejmola (Mladá Boleslav), Lukáš Zima (FC Janov)

Obránci: Milan Havel (Bohemians Praha 1905), Daniel Holzer (Sparta Praha), Filip Kaša (Žilina), Michael Lüftner (Slavia Praha), Aleš Matějů (Plzeň), Stefan Simič (Mouscron), Patrizio Stronati (Mladá Boleslav)

Záložníci: Václav Černý (Ajax), Antonín Barák (Slavia Praha), Jakub Jankto (Udinese), Martin Hašek (Bohemians Praha 1905), Tomáš Souček (Slavia Praha), Michal Hubínek (Bohemians Praha 1905), Jakub Nečas (Mladá Boleslav), Michal Sáček (Sparta Praha), Petr Ševčík (Liberec), Michal Trávník (Jablonec)

Útočníci: Patrik Schick (Sampdoria), Lukáš Juliš (Sparta Praha), Tomáš Chorý (Olomouc).

Turnaj zahájí v pátek od 18:00 duel úřadujících šampionů ze Švédska proti Anglii. Úvodní den poté zakončí souboj domácího Polska se Slovenskem. Mezi hlavní aspiranty na celkové vítězství se kromě zmíněných Němců a Italů řadí i Španělé. Finále bude hostit 30. června Krakov.

Mistrovství Evropy fotbalistů do 21 let v Polsku

Základní skupiny:

Skupina A: Polsko, Švédsko, Slovensko, Anglie

Skupina B: Portugalsko, Srbsko, Makedonie, Španělsko

Skupina C: Německo, Česko, Itálie, Dánsko

Program:

16. června:18:00 Švédsko - Anglie (Kielce)20:45 Polsko - Slovensko (Lublin) 

17. června:18:00 Portugalsko - Srbsko (Bydhošť)20:45 Španělsko - Makedonie (Gdyně)

18. června: 18:00 Německo - Česko (Tychy)20:45 Dánsko - Itálie (Krakov)

19. června: 18:00 Slovensko - Anglie (Kielce)20:45 Polsko - Švédsko (Lublin) 

20. června:18:00 Srbsko - Makedonie (Bydhošť)20:45 Portugalsko - Španělsko (Gdyně)

21. června: 18:00 Česko - Itálie (Tychy)20:45 Německo - Dánsko (Krakov)

22. června: 20:45 Anglie - Polsko (Kielce)20:45 Slovensko - Švédsko (Lublin) 

23. června: 20:45 Makedonie - Portugalsko (Gdyně)20:45 Srbsko - Španělsko (Bydhošť)

24. června: 20:45 Itálie - Německo (Krakov)20:45 Česko - Dánsko (Tychy)

27. června:18:00 první semifinále ((Tychy/Krakov)21:00 druhé semifinále (Tychy/Krakov)

30. června: 20:45 finále (Krakov)

Související

FC Liverpool hraje své domácí zápasy na stadionu Anfield Road.

Liverpool už má náhradu za Kloppa. Nový kouč si z Feyenoordu může přivést i slovenského fotbalistu

Fanoušci fotbalového Liverpoolu už vědí, kdo bude od sezóny 2024/25 novým kormidelníkem jejich miláčků a tudíž nástupcem Jürgena Kloppa, německého kouče, který už předem avizoval, že tato sezóna bude jeho poslední na pozici trenéra anglického celku. Podle BBC se jím stane nizozemský stratég Arne Slot, jenž v současnosti působí jako kouč Feyenoordu Rotterdam. Právě s tímto klubem se měl Liverpool domluvit na uvolnění Slota za 9 milionů eur (v přepočtu přes 226 milionů korun) s tím, že si nizozemský klub přijde na další dva miliony eur (přes 50 milionů korun) v rámci dodatečných bonusů.
Ilustrační fotografie.

Koubek se rozhodl. I v příští sezóně bude nadále trénovat Viktorii Plzeň

Po vyřazení Viktorie Plzeň z Evropské konferenční ligy, kde zaznamenala poprvé v historii klubu postup až do čtvrtfinále evropského poháru, přičemž v této fázi nakonec nestačila na Fiorentinu, se trenér Miroslav Koubek nechtěl nikterak vyjadřovat ke své budoucnosti. Nyní už je ale jasno v tom, že nejstaršího fotbalového trenéra na scéně tuzemské Fortuna ligy, která bude nosit od příštího ročníku název Chance liga, uvidí fotbaloví fanoušci právě i v následující sezóně. Dvaasedmdesátiletý stratég se totiž dohodl s plzeňským vedením na prodloužení smlouvy o další rok.

Více souvisejících

Fotbal ME ve fotbale do 21 let 2017 Vítězslav Lavička (fotbalový trenér)

Aktuálně se děje

před 51 minutami

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

před 2 hodinami

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

před 2 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Turecko, ilustrační foto

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

před 9 hodinami

před 10 hodinami

raketový systém Patriot

„Rusové se učí a upravují taktiku,“ říkají ukrajinští energetici. Firmám dochází peníze, žádají o Patrioty

Ukrajinští energetici se snaží opravit škody způsobené rostoucími ruskými vzdušnými útoky, které mají za cíl zničit ukrajinskou energetickou infrastrukturu, poškodit ekonomiku a podlomit morálku společnosti. Obávají se, že nedokáží zemi připravit na zimu, pokud spojenci Kyjevu neposkytnou systémy protivzdušné obrany, jako jsou americké Patrioty, které by pomohly zastavit další útoky Rusů na již poškozené elektrárny.

před 10 hodinami

USA nevidí, že by Čína chtěla spravedlivé ukončení války na Ukrajině

Podle Johna Kirbyho by Spojené státy uvítaly, kdyby se Čína zúčastnila globálního mírového summitu, ale vyjádřil pochybnosti, zda Peking chce podpořit spravedlivý mírový plán pro Ukrajinu.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy