Tři desítky let od Boží ruky. Maradonovi trvala omluva 20 let

Diego Maradona, jeden z nejlepších fotbalistů všech dob. Přezdívaný Pibe de Oro, Zlatý chlapec. Na svém kontě má mnoho obdivuhodných úspěchů. Před jednatřiceti lety, 22. června 1986, se však do historie zapsal i negativně. Nechvalně proslulým gólem rukou, kterým v zápase Anglie – Argentina poslal svůj tým do semifinále Mistrovství světa ve fotbale. Dlouho pak tvrdil, že nic špatného neprovedl.

Čtvrtfinálový souboj na 13. Mistrovství světa mezi Argentinou a Anglií měl zvláštní nádech. Byl to první fotbalový střet těchto zemí od jejich války o souostroví Falklandy. Jakkoliv se to tehdy hráči snažili zlehčovat, fanoušci a především média situaci velmi vyhrotili. Šlo o hodně. Argentina vyhrála 2:1 a za oba byl zodpovědný Diego Maradona. Ten druhý byl dokonalý. Maradona obešel pět hráčů a vstřelil jeden z nejkrásnějších a nejfotbalovějších gólů v historii. Nad prvním se však navždy bude vznášet stín podvodu.

Za všechno může boží ruka

Šest minut po začátku druhého poločasu přihrál Maradona Valdanovi a pokračoval v náběhu do pokutového území soupeře. Angličan Steve Hodges zachytil balón, ale jeho odkop byl nepovedený. Brankář Shilton se balón pokusil vyboxovat, ale Zlatý chlapec u něj byl první a rukou jej dorazil do brány. Angličané okamžitě začali hlasitě protestovat, ale nebylo jim to nic platné.

Nezkušený Tunisan Ali Bin Nasser, který zápas řídil, nebral stížnosti na vědomí a gól uznal. Argentina nakonec i díky tomuto gólu vyhrála. Maradona vstřelil i druhou argentinskou branku v zápase, skoro stejně slavnou jako tu první, ale z úplně jiných důvodů. Byla jako z jiného světa. Také pak byla zvolena „Gólem století“.

Maradona se po vstřelení gólu radoval, jako kdyby se nic nestalo. Prý tehdy říkal svým spoluhráčům „Pojďte mě obejmout, jinak to rozhodčí neuzná.“ Když bylo později jasné jak ke gólu přišel, tak tvrdil, že gól vstřelilo „trochu Maradonovy hlavy a trochu Boží ruky.“ Odtud pak pochází slavná přezdívka gólu. Mnoho fotbalových profesionálů i fanoušků Maradonu odsoudilo.

Kouč Anglie prohlásil, že „tohle by tedy na světovém šampionátu nečekal.“ Argentici jej však oslavovali. Říkají tomu viveza – vrozená šikovnost, živost a lstivost. Mnozí to navíc brali jako pomstu za dvacet let starou křivdu z šampionátu v roce 1966. Argentinský kapitán Antonio Rattín byl v první půli vyloučen poté, co promluvil na německého rozhodčího španělsky. Jinou řeč totiž neznal a potřeboval se domluvit. Požádal jej o překladatele a Němec ho vyloučil za urážky. Anglie vyhrála 1:0 a její kouč Ramsey o Argentincích prohlásil, že jsou to zvířata.

Maradona celé roky předstíral nevinu

Po skončení zápasu všichni čekali na Maradonovo přiznání a to velmi dlouho nepřiházelo. Teprve ve své biografii z roku 2002 Maradona přiznal vstřelení gólu rukou. „Teď cítím, že mohu říct, co jsem tehdy nemohl. V té době jsem tomu říkal Boží ruka. Blbost! Nebyla to Boží ruka, byla to Diegova ruka,“ napsal fotbalista.

Až teprve v roce 2008 se oficiálně omluvil. Po dvaadvaceti letech. Při návštěvě Anglie řekl: „Rád bych se omluvil. Kdybych mohl jít zpátky v čase a zachovat se jinak, udělal bych to.“

Maradona ukončil svou hráčskou kariéru v roce 1997 v argentinském klubu CA Boca Juniors. Poté se pokusil uplatnit jako trenér, mimo jiné v Argentinské reprezentaci mezi lety 2008 a 2010. V současné době trénuje klub Al-Fujairah SC ve Spojených arabských emirátech.

Související

Více souvisejících

Diego Maradona Fotbal fotbalové mistrovství světa (FIFA World Cup)

Aktuálně se děje

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

včera

včera

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Izrael, ilustrační foto

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

včera

Biden: Izraelci zabíjí civilisty našimi bombami. Pokud zaútočí na Rafah, už žádné nedostanou

Podle amerického prezidenta Joea Bidena Izrael použil bomby dodané Spojenými státy při útocích, které vedly k úmrtí palestinských civilistů v Pásmu Gazy. Biden to uvedl v rozhovoru pro stanici CNN.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy