Portugalci nad Makedonci vyhráli, postoupit ale nemusejí. Jak jsou nyní na tom česká lvíčata?

Gdyně - V pátek byly na programu v rámci právě probíhajícího mistrovství Evropy fotbalistů do 21 let v Polsku poslední dva duely skupiny B a české fotbalové fanoušky zajímal především zápas mezi Makedonií a Portugalskem. Kdyby totiž Portugalci dokázali nad svým soupeřem vyhrát při skóre 4:1 a vyšším vyhrát vždy o tři branky, zhatili by tím tak postupové šance týmu kormidelníka Vítězslava Lavičky. Protože ale nakonec tým z Pyrenejského poloostrova porazil Makedonii "pouze" 4:2, české naděje ještě stále žijí, "lvíčata" však musejí v sobotu vyhrát nad Dánskem ideálně 3:0, přičemž by ale neměla inkasovat ani jednu žlutou kartu. Vedle toho ale vede cesta k postupu z druhého místa skupiny C i přes případné konečné skóre 4:1 a vyšším. Navíc pokud by kromě toho ještě dokázala Itálie porazit Němce 2:0, postupoval by český tým do semifinále i přímo z prvního místa.

Že budou v zápase s Makedonií Portugalci jasným favoritem, tak to už ukazovaly na stadionu ve Gdyni první minuty, neboť již po 22 odehraných minutách to byli právě Portugalci, kteří vedli 2:0 a to zásluhou Edgara a Brumy. Přestože ale to byli Jihoevropané, jež měli během první pětačtyřicetiminutovky více ze hry, nedokázali nakonec do poločasu své vedení ještě navýšit. Naopak Makedonci, kteří se stejně jako v předešlých dvou duelech proti Španělsku (0:5) a Srbsku (2:2) prezentovali sympatickým nebojácným fotbalem, ještě před odchodem do šatny snížili. Konkrétně se tak stalo ve 40. minutě, kdy se zaskvěl svým parádním zakončením Bardhi a snížil tak tedy na 2:1.

Portugalci se však chtěli v následujících minutách přiblížit k postupu do semifinále a k tomu potřebovali za tohoto stavu vstřelit ještě alespoň dvě branky. Na 3:1 se podařilo zvýšit v 57. minutě Podence, ovšem ani tehdy neztráceli Makedonci svou sympatickou tvář a povedlo se jim ještě celou situaci kolem portugalských postupových nadějích zamotat, když deset minut před koncem snížil na 2:3 Markoski. To tak slibovalo velké drama na závěr, jelikož Portugalci tak museli do závěrečného hvizdu vstřelit ještě dvě branky. Jednu se jim podařilo vstřelit na začátku čtyřminutového nastavení, kdy se trefil Bruma, 4:2. Od té doby se Portugalci jen a jen hrnuli do soupeřova pokutového území, ovšem pak přišel na řadu nepochopitelný výrok slovenského sudího Kružliaka, jenž prakticky za nic udělil rovnou červenou kartu Jotaovi. Portugalsko už ale na své konto žádnou další přesnou trefu přidat v tomto utkání nepovedlo a tak musejí čekat do soboty, jaké výsledky se urodí ve skupině C.

Španělé si vystačili na Srby s jedním gólem

Vedle výše popsaného zápasu se v rámci skupiny B odehrál ještě nic neřešící duel mezi Španělskem a Srbskem. O vítězství favorizovaného Španělska nakonec rozhodla jedna úspěšná akce z 38. minuty, na jejíž konci byl Suárez. Následně národní tým z Balkánu přišel kvůli vyloučení o Djurdjeviče, jenže tuto početní výhodu se jistým postupujícím Španělům využít už nikterak nepovedlo a duel tak i přesto skončil jejich vítězstvím 1:0.

Konečné výsledky zápasů, mistrovství Evropy ve fotbale hráčů do 21 let (23.6.2017):

Skupina B:

Makedonie - Portugalsko 2:4 (1:2)Branky: 40. Bardhi, 80. Markoski - 22. a 90.+1 Bruma, 2. Edgar, 57. Podence

Srbsko - Španělsko 0:1 (0:1)Branka: 38. Suárez

Související

Více souvisejících

ME ve fotbale do 21 let 2017 Fotbal

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

Izraelský tank střílel po vlastních vojácích. Pět jich zemřelo

Na severu palestinského Pásma Gazy zahynulo pět vojáků, které zasáhla palba z jednoho z tanků izraelské armády. Incident se odehrál ve středu večer v blízkosti města Džabalíja, uvedla agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy