Je znám Kozákův nástupce. Stal se jím exsparťanský kouč Hapal

Bratislava - Mimořádné zasedání výkonného výboru Slovenského fotbalového svazu, jež se uskutečnilo v pondělí, rozhodlo definitivně o nástupci nedávno nečekaně skončivšího trenéra slovenského národního týmu Jána Kozáka. Byla tak potvrzena spekulace o tom, že slovenskou fotbalovou reprezentaci může vést i český trenér, přičemž se mluvilo hned o dvou možnostech a to Pavlu Vrbovi a Pavlu Hapalovi. Nakonec se jiím stal právě posledně jmenovaný. Pro tohoto devětačtyřicetiletého stratéga, jenž naposledy půsbil v pražské Spartě, bylo dvět členů výkonného výboru z celkových deseti.

Jméno nového kouče slovenského národního týmu oznámil po výkonném výboru na tiskové konferenci samotný nejvyšší boss slovenského fotbalu Ján Kováčik. „Za trenéra áčka jsme zvolili pana Pavla Hapala. Dostal devět hlasů, jeden člen výkonného výboru se zdržel hlasování," uvedl. Přestože se dříve mluvilo o vícero kandidátech na nedávno uvolněný post, výkonný výbor nakonec jednal pouze o jednom a to právě o Pavlu Hapalovi. S ním musí svaz ještě podepsat smlouvu. „Tu je ještě potřeba doladit. Bude platit na jeden kvalifikační cyklus s tím, že v případě postupu na EURO máme právo na uplatnění opce," řekl k ní podrobnosti Kováčik.

Pavel Hapal ještě nedávno trénoval pražskou Spartu a to poté, co tam skončil po své neúspěšné misi Andrea Stramaccioni. Na Letné ale skončil už po prvním ligovém kole právě probíhající sezóny 2018/19 a to po blamáži v srbské Subotici. Na Slovensku je ale znám jako úspěšný trenér. Vedl vedle Žiliny a Senice také slovenskou reprezentaci do 21 let, se kterou se dostal i na loňské mistrovství Evropy, jež se konalo v Polsku. Právě tyto skutečnosti hrály pro zvolení Pavla Hapala. „Tato spolupráce se ukázala jako velmi úspěšná. Navíc vedl mnohé z hráčů, kteří v současnosti působí v reprezentačním áčku," připomněl Kováčik. Řeč byla o takových hráčích, jakými jsou Milan Škriniar, Stanislav Lobotka, Albert Rusnák, Matúš Bero, Ľubomír Šatka a Adam Jakubech.

Hapal, jenž se tak mimochodem stal již patnáctým kormidelníkem slovenského národního týmu, si může nyní vybrat, koho si povolá do svého realizačníhoh týmu. "Bude to plně v jeho kompetenci," potvrzuje Kováčik.

Nový trenér bude představen oficiálně tento týden ve středu, první zápasy pak na něho čekají v listopadu v rámci Ligy národů, nejprve doma proti Ukrajině a pak v Česku.

A co říká svému zvolení do funkce kouče národního mužstva sám Pavel Hapal? „To se nepovede každému. Snad zavážilo i to, že jsem na Slovensku dlouhodobě pracoval a měl jsem dobré výsledky s týmem do 21 let. Vážím si této možnosti, je pro mě velmi zavazující. V mužstvu je hodně kluků, které jsem trénoval v jednadvacítce. Cíle? První dvě utkání jsou v Lize národů, chceme v nich uspět a nevypadnout do nižšího koše. Pak se budeme chtít dobře připravit na kvalifikaci ME 2020 a postoupit na tento šampionát."

Související

Manchester City

Komise si posvítí na Manchester City. Velkoklub podezřívá z porušení finančních pravidel

Možná je to začátek konce úspěšného období anglického velkoklubu Manchesteru City pod majiteli ze Spojených arabských emirátů. Ten je totiž podezřelý z porušení hned 115 finančních pravidel, a pokud se po prošetření nezávislé komise některá či dokonce všechna prokážou, hrozí manchesterskému celku nejen odpočet bodů, ale vše může klidně skončit vyloučením z Premier League.
Fotbal, ilustrační fotografie.

Víkend bez fotbalu a částečně i hokeje. Co všechno neproběhne kvůli povodním?

Extrémní deště a z nich vyplývající extrémní povodně zrušily celou řadu plánovaných víkendových sportovních akcí v tuzemsku. Mezi nimi je nejviditelnější odložení celého ligového kola nejvyšší i druhé nejvyšší fotbalové soutěže. V sobotu pak dle původního programu má startovat druhá nejvyšší hokejová soutěž Maxa liga. O víkendu se ale neodehrají její zápasy konající se především na Moravě. Kromě toho se zrušila poslední kvalifikace na Velkou pardubickou a také zápasy baseballové extraligy.

Více souvisejících

Fotbal Pavel Hapal

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy