Senzace! Řecko - Česká republika 1:2 a rozdáme si to s Polskem o postup ze skupiny

Vratislav - Čeští fotbalisté porazili v druhém utkání skupiny A Řecko 2:1 a po tříbodovém zisku jsou stále ve hře o postup do čtvrtfinále. Reprezentace měla výborný úvod, už v 6. minutě vedla po gólech Jiráčka s Pilařem 2:0, vítězství nakonec nezhatila ani chyba brankáře Čecha, po které z kraje druhého poločasu snížil Gekas.

Česká republika ještě nikdy v samostatné historii Řeky neporazila a navíc jim nedala ani gól, před úterním duelem ale měli hráči nůž na krku, případný neúspěch pro ně mohl znamenat předčasný konec turnaje. Trenér Bílek udělal po nezdaru v úvodním utkání s Ruskem v základní sestavě dvě změny - nasadil levého beka Limberského a defenzivní štít Hübschmana.Hráči nastoupili do zápasu s velkým odhodláním i houževnatostí a ovládli úvodní minuty. Řecku zasadil už v 3. minutě první ránu skórující Jiráček, který převzal perfektní pas od Hübschmana a prostřelil Chalkiase. O další tři minuty to bylo dokonce 2:0, navíc po skvostné akci. Aktivní Rosický uvolnil Gebre Selassieho, ten pronikl do řeckého vápna a ještě našel na malém vápně Pilaře, jenž mezi dvěma bránícími Řeky v pádu dorazil míč do branky. Dva slepené góly výrazně posílily české sebevědomí, hráčům se dařilo v kombinaci, naopak Řekům se rozpadl taktický plán a dlouho jim trvalo, než se dostali z herního útlumu.Závěr prvního poločasu však patřil svěřencům portugalského kouče Fernanda Santose. Řekové hráli jednoduše a spoléhali na dlouhé balony, které často sbíral v soubojích důrazný a neomylný Samaras. V 41. minutě dokonce soupeř českého týmu snížil, jenže hlavičkující Fortounis byl v milimetrovém ofsajdu a francouzští rozhodčí jeho branku neuznali.Do druhé půle už nastoupili Češi bez kapitána Tomáše Rosického, tomu se znovu ozvaly zdravotní problémy a na trávníku ho nahradil plzeňský záložník Kolář. Absence lídra české zálohy byla na hře znát, hráči se zbytečně zbavovali míče a chyběli jim přesnější přihrávky. V 53. minutě se Řekové nečekaně dostali zpátky do hry, ke kontaktnímu gólu jim pomohla velká hrubka brankáře Čecha. Zkušený gólman se nedohodl se Sivokem, centrovaný míč mu propadl v rukavicích a Gekas se před opuštěnou brankou nemýlil.Řecko se po kontaktní brance snažilo o vyrovnání, česká obrana ale vyhrávala důležité souboje a útočníky soupeře nepustila do velkých šancí. Svěřenci trenéra Bílka už důležité tři body udrželi a posunuli se na druhé místo skupiny A za Rusko. To se od 20.45 hodin utká s Polskem a českému týmu by vyhovovala neprohra "Sborné". Češi mají v sobotu proti domácímu Polsku šanci zahrát si o postup do čtvrtfinále turnaje.14. mistrovství Evropy ve fotbale - 2. zápas skupiny A:Řecko - ČESKÁ REPUBLIKA 1:2 (0:2)Branky: 53. Gekas - 3. Jiráček, 6. Pilař. Rozhodčí: Lannoy - Cano, Annonier (všichni Francie). ŽK: Torossidis, K. Papadopoulos, Salpingidis - Rosický, Jiráček, Kolář. Hráno ve Vratislavi.Sestavy:Řecko: Chalkias (23. Sifakis) - Torossidis, K. Papadopoulos, Katsouranis, Holebas - Fotakis (46. Gekas), Maniatis, Karagounis - Salpingidis, Samaras, Fortounis (71. Mitroglou). Trenér: Fernando Santos.ČESKÁ REPUBLIKA: Čech - Gebre Selassie, Sivok, Kadlec, Limberský - Hübschman, Plašil - Jiráček, Rosický (46. Kolář, 90. Rajtoral), Pilař - Baroš (64. Pekhart). Trenér: Michal Bílek.

Související

Milan Baroš

Baroš ukončil reprezentační kariéru, sklidil dlouhý potlesk

Varšava - Fotbalový útočník a druhý nejlepší reprezentační kanonýr české historie Milan Baroš ukončil po čtvrtečním čtvrtfinálovém vyřazení s Portugalskem na mistrovství Evropy kariéru v národním týmu. Zprávu přinesla v pátek agentura AFP a potvrdil ji tiskový mluvčí reprezentace Jaroslav Kolář.

Více souvisejících

Euro 2012 Česká republika

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

před 4 hodinami

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

před 5 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy