Slavný David Beckham končí kariéru! Jaká byla?

Praha - Jeden z nejlepších fotbalistů světa se tento týden rozhodl ukončit kariéru, i když ho chtěl francouzský celek PSG udržet ještě aspoň na rok. Pojďme se ohlédnout za jeho klíčovými momenty celé kariéry!

Po více než 700 zápasech, 19 trofejích ve čtyřech zemích, třech mistrovství světa a 129 gólech se David Beckham rozhodl ukončit kariéru profesionálního fotbalisty. Bývalá hvězda Manchesteru United a Realu Madrid se přiznala, že už je čas skončit a po dvaceti letech fotbalu pověsit kopačky na hřebík. Podívejte se na jeho klíčové momenty.

Gól z půlky hřiště

V roce 1990 se geniální Sir Alex Ferguson držel své víry v mladé hráče. Mezi jeho mlaďase v té době patřil také David Beckham. Vlasatý záložník byl součástí titulové sezony, kterou Manchester United získal v ročníku 1995/96, ale to nebyl ten důvod, kterým se nesmazatelně zapsal do fanouškovských očí. Ten okamžik nastal během zápasu s Wimbledonem, kdy Beckham získal míč a rozhodl se pro velmi riskantní lob. Přesně z poloviny hřiště ho nakopl směrem k soupeřově bráně a překvapil tím wimbledonského brankáře, který nechal zcela odkrytou branku a Beckhamovi se podařilo skórovat! Z půlky hřiště! Manchester United tento zápas vyhrál v poměru 3:0.

Červená karta na mistrovství světa 1998

Přes své působivé výkony v Manchesteru, se Beckham nedostal na soupisku reprezentace až do Eura 1996. O dva roky později nastoupil ve všech kvalifikačních zápasech pro mistrovství světa 1998, ale v 16. kole proti Argentině přišel jeho nepříjemný okamžik. Krátce poté, co Javier Zanetti vstřelil vyrovnávací gól, byl Beckham faulován Diegem Simeonem. David spadl na zem, ale zákrok ho tak naštval, že Simeona na oplátku nakopl. Simeone za faul dostal žlutou kartu, Beckham za odvetu červenou, což Anglii oslabilo natolik, že z turnaje v tomto zápasu vypadla přes penaltový rozstřel. David se stal rázem veřejným nepřítelem číslo jedna a kamkoliv později s Manchesterem přijel, tam na něj angličtí fanoušci bučeli a někteří mu dokonce i vyhrožovali smrtí. Trvalo tři roky, než je to přešlo.

Výhra „treblu"

Ve zmíněné hysterii, která panovala v roce 1998 po mistrovství světa, chtěl Beckham odejít do zahraničí, kde by se vyhnul pronásledování. Místo toho se ovšem stal součástí nejúspěšnější sezony Manchesteru United všech dob a zřejmě je nakonec rád, že zůstal. Beckham skóroval proti Spurs na konci sezony a pomohl Rudým ďáblům k zisku dvanáctého ligového titulu a o týden později byl součástí týmu, který vyhrál předposlední finále FA Cupu na starém stadionu Wembley. Čtyři dny po tomto vítězství zažil jeden z nejpamátnějších večerů v moderní historii fotbalu. Manchesteru se ve skupině Ligy mistrů ani jednou nepodařilo porazit Bayern Mnichov, ale ve finále to bylo trochu jiné. Rudí ďáblové prohrávali v devadesáté minutě 0:1, ale v nastaveném čase se trefil Sheringham a do konce nastavení přidal branku ještě Ole Gunnar Solskjaer a Manchester mohl slavit výhru v Lize mistrů! Stal se tím prvním anglickým celkem, který vybojoval treble!

Volný kop proti Řecku

V roce 2002 byl Beckham kapitánem Anglie během kvalifikace na mistrovství světa. Angličtí fotbalisté potřebovali jeden bod ze zápasu s Řeckem, aby se automaticky kvalifikovali pro finále, ale prohrávali 2:1. V posledních sekundách však rozhodčí nařídil přímý volný kop, kterého se ujal David a namířil ho přesně ho levého horního rohu branku. Beckham se stal hrdinou!

Španělské angažmá

V roce 2003 měla o Beckhama zájem hvězdná Barcelona, ale místo toho přestoupil k úhlavnímu rivalovi, do Realu Madrid, kde následně strávil čtyři sezony a nastupoval vedle Ronalda, Zinedine Zidana, Luise Figa, Roberta Carlose Raula a dalších hvězd. Real Madrid sice od té doby třikrát domácí La Ligu nevyhrál, v posledním Davidovo roce se to ovšem podařilo a trofej převzal během svého posledního zápasu. Za ty čtyři roky odehrál 155 zápasů a nastřílel 20 gólů.

Cesta do Ameriky

V létě 2007 bylo Beckhamovi 32 let, ale to pro hráče jeho kvalit rozhodně nic neznamenalo. Podle jeho slov se rozhodl zpopularizovat fotbal v USA, a tak se rozhodl přestoupit do celku Los Angeles Galaxy. Stal se okamžitě místní superstar a jeho angažmá přineslo týmu nové sponzory, fanoušky a potřebný ohlas. Strávil tam pět let a vyhrál dva tituly.

Související

Miley Cyrus

Světové celebrity uspořádají megakoncert, výtěžek půjde na boj s koronavirem

Hudebníci a filmové hvězdy z celého světa vystoupí v sobotu 27. června na dobročinném koncertě, jehož cílem je vybrat peníze na boj s pandemií způsobenou koronavirem. Na akci, kterou pořádají nezisková organizace Global Citizen a Evropská komise, zazpívají mimo jiné zpěvačky Shakira, Miley Cyrusová či skupina Coldplay, uvedla agentura Reuters.

Více souvisejících

David Beckham

Aktuálně se děje

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Záběry pádu letounu v Sao Paulu se objevily na sítích. (9.8.2024)

Led mohl být příčinou smrti 62 lidí na palubě letadla v Brazílii

Nastal pokrok ve vyšetřování srpnové tragické letecké nehody v Brazílii, kterou nepřežilo všech 62 lidí na palubě. Podle v pátek zveřejněné oficiální zprávy hlásila posádka krátce před nehodou poruchu systému odmrazování. Informoval o tom Guardian s odkazem na agenturu Reuters. 

včera

včera

včera

včera

Deštivé počasí, ilustrační fotografie.

Počasí jako na houpačce. Přijde šok, teploty klesnou o desítky stupňů

Dnes a zítra si v Česku ještě užijeme tropická vedra, pak ale bude následovat výrazná změna. Příští týden přinese zcela jiné počasí, než jsme byli zvyklí poslední dva týdny, uvedl doslova Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Přijde totiž ochlazení, očekává se i plošnější déšť. Zatímco tak v tomto týdnu dosahovala maxima až 35 °C, za několik dní může být až o dvacet stupňů méně.

včera

včera

Ministr obrany Lloyd J. Austin III v Pentagonu

Údery západními zbraněmi v hloubi Ruska válku nerozhodnou, tvrdí Austin

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

včera

Vesmírná loď CST-100 Starliner

Problémy lodi Starliner jsou u konce. Její posádka si ještě oddechnout nemůže

Opakovaně použitelná kosmická loď Starliner od společnosti Boeing se v noci na sobotu vrátila na Zemi, když s pomocí padáků přistála v americkém státě Nové Mexiko. Informovala o tom NASA. Loď se však vrátila bez posádky, jejíž členové po předchozích problémech plavidla zůstávají na Mezinárodní vesmírné stanici ISS. 

včera

včera

Aktualizováno 6. září 2024 21:59

Ukrajinská armáda čelí výzvám na ruském území. Kyjev se vojáků v těžké situaci zastává

Ukrajinská armáda se při okupaci ruských území snaží dodržovat válečná pravidla a chránit civilisty, zatímco ruská vojska pokračují v útocích na civilní objekty. Kyjev zdůrazňuje, že jeho vojáci nepropadají k rabování a drancování, čímž si chce získat mezinárodní podporu.

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy