Premier League 16. kolo: Rudí ďáblové vyhráli nad Aston Villou, Citizens rozstříleli Arsenal, Liverpool deklasoval Tottenham

Londýn – Šestnácté kolo anglické fotbalové ligy přineslo hodně zajímavých momentů. Jeden z největších je určitě duel mezi Manchesterem City a vedoucím Arsenalem. Duel překvapivě kanonýři prohráli, když jim bleděmodří dali hned šest branek. Tým Davida Moyese, který zrovna v posledních týdnech neprožívá ty nejlepší dny s Manchesterem United, se konečně mohl po čtyřech duelech radovat z tříbodové výhry. Liverpool na hřišti Tottenhamu deklasoval kohouty 5:0, což je rekordní výhra Reds, jakou kdy na White Hart Lane viděli.

Manchester United se opravdu nenachází v nějaké záviděníhodné situaci. Poslední dva zápasy prohrál, navíc poslední čtyři zápasy ani naplno nebodoval. Fanoušci tak doufali, že se to změní v sobotním venkovním duelu s Aston Villou. Tři body opravdu United získal a to i díky Welbeckovi, který vstřelil dva góly. V 15. minutě vstřelil první. To, když křídelník Valencia utekl dvěma protihráčům po pravé straně, nacentroval balón do pokutového území, kde hlavičkoval Januzaj. Ten ještě trefil tyčku, ale k odraženému míči se dostal právě Welbeck, který už usměrnil kulatý nesmysl do branky. O tři minuty později byl Welbeck zase úspěšný. Opět centroval zprava do šestnáctky Valencia a Welbeck skluzem zakončil na 0:2. Třetí branka padla ve druhé pětačtyřicetiminutovce. Domácí chybně rozehráli, míče se zmocnil Rooney a ten skvělou přihrávkou poslal míč Cleverleymu, který pak prostřelil gólmana Guzana. Zápas tak skončil vítězstvím Manchesteru United a fanoušci se tak mohli po delší pauze radovat.

Šlágr kola. To byl zápas mezi Manchesterem City a Arsenalem. A šlágr to byl opravdu parádní a s nečekaným výsledkem. Tomu, že nakonec dohromady padne devět gólů, ze začátku vůbec nic nenasvědčovalo. Prvních čtrnáct minut se skkoro nic pořádného nedělo. Ve 14. minutě pak zahrávali domácí rohový kop, konkrétně Samir Nasri, hlavičkou poslal míč blíže k bráně Demichelis a poté akrobaticky zakončil Sergio Agüero, 1:0. Hosté vyrovnali po půl hodině hry, kdy byl Touré obrán o míč Ramseym, ten předal balón Özilovi, jenž následně vyzval Walcotta k tomu, aby úspěšně zakončil, 1:1. Touré, který toto všechno zavinil, pak svojí chybu dokázal napravit. Ve 39. minutě našel reprezentant Pobřeží slonoviny našel pasem ve vápně Zabaletu, který dopředu poslal střílený centr, ten do branky nasměroval Negredo, 2:1. Po pauze to vypadalo jakoby na Etihad Stadium začali vánoce o několik dní dříve. Hráči divákům nadělili hned šest branek. Ta první přišla hned v 50. minutě, kdy Fernandinho, po nepřesné přihrávce Özila, zpoza velkého vápna parrádně zakončil, 3:1. O deset minut později vstřelili hosté kontaktní branku. Ramsey poslal pas na Walcotta, který trefil přesně šibenici, 3:2. Jenže o tři minuty později odskočili bleděmodří kanonýrům zase o dvě branky. Jesus Navas poslal zprava prudký pas do šestnáctky, kde byl úspěšnější v hlavičkovém souboji David Silva než hostující Mertesacker. A tak byl v 66. minutě změněn stav na 4:2. Poté si střelci dali pauzu až do 88. minuty. To domácí Nasri získal balón a běžel k bráně Arsenalu ve dvojici s Fernandinhem. Ten nakonec také gólmana Szczesneyho přehodil, 5:2. Začalo pětiminutové nastavení, ve kterém se ještě děly věci. Hlavičkou snížil Mertesacker na 5:3 a to poté, co rozhodčí neuznali Bendtnera. Skóre uzavřel proměněným pokutovým kopem Yaya Touré. Zápas tak nakonec skončil 6:3 pro Arsenal a někteří hráči kanonýrů porážku neunesli.

I když Liverpoolu chyběli takoví hráči jako Gerrard a Sturridge, nic však nebránilo Reds tomu, aby Tottenhamu, navíc venku, vstřelili pět branek a zároveň žádnou nedostat. První gól padl v 18. minutě, kdy se po chybách obrany kohoutů ocitl sám před gólmanem Llorisem Luis Suaréz. Ten už si samozřejmě věděl rady a první gól byl na světě. Druhá branka padla ve 40. minutě, když svůj projektil propasíroval do sítě Henderson. V první půli hrál skutečně jen Liverpool a hráči Tottenhamu si tak museli – poté, co sudí ukončil poločas - vyslechnout ne zrovna příjemný pískot. Po pauze přišla na hřiště pozměněná jedenáctka kohoutů. Ovšem ani poté nestříleli domácí góly. Soldado však slušnou šanci neproměnil. Možná, že i počasí nehrálo zrovna do karet domácím, neboť pršelo stále silněji a spíš pršelo více štěstí na hostující kopačky. V 63. minutě zfauloval Suaréze Paulinho a od té doby hráli domácí v deseti. V 78. minutě přišel centrovaný míč zprava do pokutového území kohoutů, balón se dostal k Flanaganovi nekomprisní střelou pak zvýšil na 0:3. V 84. minutě čtvrtý gól přidal Suaréz, jenž se v zápase trefil po druhé, tentokrát však předvedl parádní lob. Pátý hřebíček do rakve pak přidal v 89. minutě Sterling.

Chelsea nastoupila doma proti Crystal Palace a čekalo by se, že londýnský favorit duelu předvede výkon hodný aspirantům na titul nebo alespoň na přední příčky ligové tabulky. Blues sice zápas vyhráli, ale museli se k tomu hodně nadřít. Ke třem bodům pomohli především Ramires, Fernando Torres a Petr Čech, který tentokrát předvedl velice slušný výkon. Od samotného úvodu však bylo jisté, že nějaký parádní duel, jako byl zápas Citizens s Arsenalem, se na Stamford Bridge v žádném případě konat nebude. Diváci se po většinu času spíše nudili. Zábavnější úvod by odehrála snad i Slavia s Příbramí před opuštěnými ochozy v Edenu. V 16. minutě se v Londýně ale mohli radovat z úvodní branky. To Willian poslal povedenou ránu na hostující svatyni, ovšem tu gólman Speroni vyrazil jen na tyč a Tores pak s dorážkou neměl problém. Závěr poločasu však v klidu Chelsea nedohrála. Ve 29. minutě totiž poslal balón, po centru Warda, Marouane Chamakh a vyrovnal tak na 1:1. Deset minut před koncem prvního poločasu však šli modří zase do vedení. To Hazard poslal míč na Ramirese, který zakončil střelou. Chelsea pak ve druhém poločase skoro nic neukázala a tak vynikal gólman Petr Čech, kterému museli jeho spoluhráči poděkovat za to, že jim jednogólvé vedení uchránil. Větší šance londýňanů přišli až v závěru zápasu. Nejdříve neúspěšně zakončili svou akci Ramires s Oscarem, kteří byli v útoku dva na jednoho. Poté se pokoušeli změnit skóre ještě Schürrle a Demba Ba, ale nestačili na skvělého Speroniho. Zápas nakonec skončil 2:1 pro Chelsea.

Sergio Aguero se zranil, Chelsea prý chybí útočník-zabiják

Diváci na Etihad Stadium se sice bavili překrásným fotbalem, ovšem Manchesteru City se zranil jeden z jejich nejlepších útočníku Sergio Aguero. Stalo se tak v úvodu druhé půle, kdy si argentinský hráč poranil lýtko. O tom, jak dlouho bude důležitý člen kádru Citizens chybět, se rozhodne po nejbližších vyštěřeních, která Argentinec podstoupí. Kouč Pelligrini naznačuje, že hráč bude chybět déle než jen pár dní. „Agüero má problém s lýtkem. Brzy uvidíme kolik týdnů nám bude chybět," řekl novinářům. Po nemastném, neslaném výkonu londýnské Chelsea nebyl samozřejmě nijak dvakrát spokojen kouč José Mourinho. Po utkání řekl, že Chelsea nemá v této sezóně na to, aby vůbec nějaký titul získala. Mužstvu totiž podle portugalského stratéga chybí útočník-zabiják. "Schází nám útočník, který by byl schopen dávat v lize 30 gólů za sezónu," řekl „The Special One" pro BBC. U West Bromwich Albion skončil po čtvrté porážce v řadě kouč Steve Clarke. Momentálně se nacházejí blízko u sestupových pozic. Nyní je šestnáctý, ale osmnáctý Crystal Palace na něj ztrácí pouze dva body. Co se týče bojů o první místa v tabulce, Arsenal má po sobotní porážce se Citizens náskok pouze dvou bodů před Liverpoolem, který má bodů celkem 33.

Konečné výsledky 16. kola anglické Premier League:

Tottenham Hotspur - Liverpool 0:5Branky: 18. a 84. Suaréz, 40. Henderson, 75. Flanagan, 89. Sterling

Aston Villa - Manchester United 0:3Branky: 15. a 18. Welbeck, 52. Cleverley

Norwich City - Swansea City 1:1Branky: 45.+ 4. Hooper - 12. Dyer

Hull City - Stoke City 0:0

West Ham United - Sunderland 0:0

Newcastle - Southampton 1:1Branky: 27. Gouffran - 65. Rodriguez

Everton - Fulham 4:1Branky: 18. Osman, 73. Coleman, 85. Barry, 90.+1. Mirallas - 67. Berbatov (z pen.)

Chelsea - Crystal Palace 2:1Branky: 16. Torres, 35. Ramires - 29. Chamakh

Cardiff City - West Bromwich Albion 1:0Branky: 65. Whittingham

Manchester City - Arsenal 6:3Branky: 14. Aguero, 39. Negredo, 50. a 88. Fernandinho, 66. Silva, 90.+6. Touré (z pen.) - 31. a 63. Walcott, 90.+4. Mertesacker

Související

Ronaldo, Cristiano

Chování Ronalda je na legendu Manchesteru United moc. Vyzvala ho k odchodu z klubu

Kolem hvězdného portugalského fotbalového útočníka Cristiana Ronalda je v posledních dnech živo a to především proto že před pár dny opustil předčasně lavičku a odešel tak do kabiny ještě před koncem ligového duelu s Tottenhamem. Kouč Rudých ďáblů Erik ten Hag na to reagoval tak, že ho nenominoval na další ligový duel s Chelsea, na čež se Ronaldo za své chování omluvil. Podle klubové legendy Garyho Nevilllea by pro United bylo nejlepší, kdyby s Ronaldem okamžitě ukončila spolupráci.
Chelsea FC

Prohra se Záhřebem byla poslední kapkou. Vedení Chelsea se rozloučilo s Tuchelem

Fotbalistům londýnské Chelsea se nevydařil vstup nejen do nové sezóny anglické Premier League, na jejímž začátku ze sedmi dosavadních kol Londýňané vyhráli jen třikrát a nachází se tak aktuálně na šestém místě ligové tabulky, ale i do nové sezóny Ligy mistrů. Hned v prvním zápase totiž na hřišti Dinama Záhřeb prohráli 0:1 a to už bylo na vedení Blues příliš a rozhodli se tak ukončit spolupráci s koučem Thomasem Tuchelem.

Více souvisejících

Premier league Aston Villa FC Manchester United

Aktuálně se děje

před 59 minutami

před 2 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Z posil z NHL už reprezentaci opustil Zadina, následoval ho i Kodýtek. Týmu bude pomáhat kouč Gross

Týden před startem světového šampionátu v Praze a Ostravě se český národní tým ukazuje fanouškům v Brně, kde se konají České hokejové hry. Jedná se o závěrečnou přípravu na hokejový vrchol této sezóny v domácím prostředí, a proto není divu, že je o tuto akci mezi hokejisty ohromný zájem a na závěrečnou přípravu tak přijelo ze zámoří až deset hokejistů. Národní tým už ale stihli po úvodním zápase v Brně s Finy (1:4) opustit Filip Zadina ze San Jose a Petr Kodýtek z Ilvesu Tampere. Posilu si pak do realizačního týmu přivedl i ze Sparty, a to trenéra Pražanů Pavla Grosse, jenž bude pomáhat se skautingem. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Anthony Blinken a Yoav Gallant

USA nadále odrazují Izrael od postupu do Rafáhu. Z OSN zní hlasy o hladomoru

Washington nadále odrazuje Izrael od útoku na Rafáh na jihu Pásma Gazy. Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by způsobil nepřijatelné škody, uvedly světové agentury. Izrael podle USA zatím nepředstavil plán ochrany obyvatel, přičemž je známo, že ve městě se tísní až půldruhého milionu lidí, včetně uprchlíků z jiných částí Pásma Gazy. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 6 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

Putin má paranoidní strach, že Západ omezí moc Ruska. Moskva proto enormně zbrojí

Ruský vůdce Vladimir Putin je „paranoidní" z údajného záměru Západu omezit moc Ruska ve světě, což ho vede k tomu, že vynakládá historicky rekordní částky na militarizaci země. 

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy