Premier League 25. kolo: Liverpool i díky Škrtelovi rozdrtil Arsenal, Manchester City bezbrankově remizoval, Eden Hazard vstřelil hattrick proti Newcastlu

Londýn – Tak trochu ve stínu Zimních olympijských her probíhají v západní Evropě fotbalové ligové soutěže. Své 25. kolo měla o tomto víkendu i anglická Premier League a i na anglických trávnících nebylo o překvapení nouze. To největší se zrodilo hned v zápase, který otevíral toto kolo. Vedoucí Arsenal nastoupil na Anfield Road proti domácímu Liverpoolu. Londýnskému celku však tento duel, jenž byl šlágrem kola, nevyšel a prohrál vysoko s Reds 5:1. Pronásledovatel Arsenalu Manchester City nastoupil v tomto kole na hřišti týmu Norwich City. Hráči Citizens mohli zaváhaní Arsenalu využít a dostat se na vedoucí pozici v ligové tabulce, jenomže s patnáctým týmem tabulky jen bezbrankově remizovali. Do čela ligy se tak dostali hráči Chelsea, kteří doma na Stamford Bridge přivítali Newcastle. Ten poznal jak střílí Eden Hazard, neboť právě on, díky svým hattrickem, poslal Blues na vedoucí pozici.

Arsenal určitě bude chtít svoji návštěvu na Anfield Road co nejrychleji vymazat z paměti. Liverpool byl tentokrát nad síly londýnského celku a díky dvěma gólům slovenského obránce Škrtela mohli být fanoušci Reds nadmíru spokojeni. Výsledek je ještě o to zajímavější, že žádný z pěti liverpoolských branek nevstřelil domácí kanonýr Uruguayec Luis Suárez. Domácí tým začal hrát útočný fotbal od prvních vteřin. Ani prvních šedesát neuběhlo a domácí se mohli poprvé radovat. Gerrard rozehrál skvěle standardní situaci z levé strany a k balónu se následně dostal Martin Škrtel, jenž kolenem zakončil na 1:0. Nutno dodat, že dostával balón v době, kdy byl na hraně ofsajdu. Škrtel pak za několik málo okamžiků zastavil útočníka londýnského klubu Girouda. Polský gólman ve službách hostujího týmu Wohciech Szczesny musel zasahovat proti lehčím, málo nebezpečným střelám. Následně pak kapituloval podruhé. A opět byl tím, kdo vstřelil druhou liverpoolskou branku, Slovák Martin Škrtel. Tentokrát vstřelil gól poté, kdy k němu Gerrard poslal míč od rohového praporku. Obránce domácích se dokázal uvolnit od Koscielného a pak poslal do pravé šibenice nechytatelnou hlavičku. Už to zanedlouho mohlo být 3:0, ale Luis Suárez svým halfvolejem trefil akorát brankovou konstrukci. Poté neměl poněkud přesnou mušku ani Suárezův kolega Sturridge. Kanonýrům se v tomto zápase opravdu nevedlo a pořád na jejich branku útočili domácí. Třetí gol do sítě Arsenalu tak padl v 16. minutě. Útočnou akci začal Suárez přihrávkou z pravé strany a na jejím konci byl mladý Angličan Sterling, který tedy zvýšil skóre. Ve 20. minutě zatloukli domácí čtvrtý hřebíček do rakve Kanonýrů. Po koncovce placírkou se z gólu mohl radovat Sturridge. V 52. minutě se mohli domácí radovat již popáté. Kolo Touré vyslal na branku Arsenalu svého spoluhráče Sterlinga, jenž potom zakončoval na dvakrát. Nejdříve vystřelil ani ne dvvacetiletý Angličan přímo do gólmana Szczesnyho, následně však, i díky poněkud zvláštnímu bránění – nebo spíše nebranění – v podání obránce Gunners Mertesackera, pohodlně dorážel a zvýšil stav na 5:0. Gólman Liverpoolu Mignolet byl v tomto zápase celkem zbytečný. Oxlade – Chamberlain byl první v tomto utkání, jenž si řekl, že je škoda, aby Mignolet stál v brance jen tak a aby si svůj plat po tomto duelu nějak zasloužil. Svou přízemní střelou gólmana vyzkoušel, když se psala 57. minuta. Následně trenér Kanonýrů Arséne Wenger hned vystřídal tři hráče najednou. Šestou branku Reds mohli přidat jak Suárez svou dalekonosnou střelou, tak Jordan Handerson, který se dostal do šance poté, co mu poslal balón Coutihno. Na konci této akce Handerson předvedl nepovedený pokus přelobovat brankáře. V 69. minutě se mohli z čestného gólu radovat i Arsenal. Po faulu Gerrarda se k penaltě postavil Arteta a ten se nemýlil. V 86. minutě mohl dovršit hattrick Sterling. Nepodařilo se mu to a tak konečný výsledek vypadal následovně: 5:1.

Začátek duelu Norwich - Manchester City nevypadal nijak na to, že by z toho měla být nakonec pouhá bezbranková remíza. Vstřelit vedoucí gól mohli hráči Citizens v úvodu poté, kdy ne zcela dobře bránil nigerijský fotbalista Yoba a do zakončení se tak mohl dostat Silva po přihrávce Clichyho. Nic však z toho nebylo. V 15. minutě měli tak příležitost ke skórování outsideři tohooto zápasu. K zakončení zprava se dostal Redmond, když mu balón přihrál v tomto zápase velmi aktivní Hooper. Redmond však ošklivě branku minul. Následně dal Hooper gól, když dorážel po spoluhráčově hlavičce, ovšem branka nakonec neplatila kvůli odmávanému a následně i odpískanému ofsajdu. Manchester City nijak v tomto duelu nedominovalo. Ve 33. minutě si zapsal tým Manchesteru City na své konto první střelu v zápase. Konkrétně ji vyslal na branku domácích z velkého úhlu Zabaleta. Dalším hráčem v bleděmodrém dresu, který zakončil, byl zanedlouho Negredo. Hlavičkoval však pouze do břevna. Ještě jednou zakončoval Negredo před přestávkou a opět to gólem neskončilo. V 57. minutě se ukázal všem přítomným fanouškům na Carrow Road Nathan Redmond, když zablokoval dobrou příležitost Navase. Následně na druhé straně sklepával patou kulatý nesmysl Hooper pro svého spoluhráče Martina, který pálil nepřesně. Zanedlouho se doposud aktivní Hooper, bývalý útočník Celtiku a nynější hráč Norwiche, podruhé v této sezóně zranil. V závěru zápasu domácí spíše bránili, bleděmodří se ale k nějaké zvlášť velké gólové akci také nedostávali. Zápas tak skončil 0:0.

A tak po zaváhání jak Arsenalu, tak i Manchesteru City, se vyskytla příležitost pro Chelsea, aby se stal po 25. kole průběžným lídrem tabulky anglické Premier League. Londýnský klub na svém stadionu Stamford Bridge přivítal osmý Newcastle. Ten poznal pěkně zblízka celý kádr Chelsea, tak především belgického kanonýra ve službách londýnského velkoklubu Edena Hazarda. Ten se poprvé obecenstvu ukázal už ve druhé minutě, tehdy byl ještě neúspěšný. Po deseti minutách hry ho napodobil svým pokusem zkušenější borec Frank Lampard. Oba ale stříleli stejně. Po zemi k tyči, ale na brankáře Krula oba fotbalisté neměli. Ten, kdo táhl útočné akce hostujícího celku, byl hlavně francouzský hráč Hatem Ben Arfa. Jenže jeho střelecké pokusy měly stejnou naději na úspěch jako předchozí dvě na straně Blues. Čili v podstatě nijak zvlášť velkou. S oběma pokusy od Hatema Ben Arfy si Petr Čech dokonale poradil. Jednu z největších šancí ke vstřelení gólu v první půli měl Brazilec Oscar. Jeho střela však šla jen centimetry mimo branku. Následně se poprvé zapsal do dějin tohoto zápasu Belgičan Eden Hazard. Ten rozjel gólovou akci, během které si narazil s Ivanovičem a pak skvěle zamířil k zadní tyči, 1:0. Po odehraných 30 minutách hry se do šance dostával hostující Sissoko, ale když se blížil rozhodující okamžik, míč si přilíš pokopl. Čech, který vyběhl, jeho následnou střelu vyrazil. Následně vstřelil Hazard svůj druhý gól, když nejdřív Belgičan přihrál svému kamerunskému kolegovi Eto´ovi a ten mu zase patičkou vrátil. Hazard pak měl jednoduchý úkol dostat míč za záda brankáře Krula. Po přestávce toho moc hosté nepředváděli, hráči Chelsea si hlídali soupeře. Blues se snažili dát třetí pojišťovací branku. Eto´o ani Lampard ještě úspěšní nebyli. Naopak úspěšný byl muž zápasu Eden Hazard. Yanga-Mbiwa, obránce hostů, který nahradil během duelu zraněného Debuchyho, fauloval ve svém pokutovém území tvrdě Samuela Eto´oa. K puntíku se postavil právě Eden Hazard a ten už s přehledem završil svůj hattrick. Vůbec jeho první v dresu londýnského velkoklubu. V závěru utkkání byli diváci svědky obrovských šancí. Domácí Mohamed Salah, který naskočil ke konci tohoto duelu, během několik chvilek nedal dvě tutovky, při čemž ta druhá byla z těchto tutovek největší, když stál hráč Chelsea sám před Krulem. Že se umí do šance dostat i Newcastle, předvedl fanouškům Marveaux, jenž však vstřelil míč pouze do boční sítě. Víc mimořádného už se v tomto duelu nestalo a tak zápas skončil 3:0.

Chelsea na prvním místě, tým Davida Moyese remizoval s posledním týmem tabulky

Po tomto kole se tedy hodně změnilo na předních pozicích tabulky. Především novým lídrem anglické Premier League se stala po tomto kole londýnská Chelsea. Vystřídala tak městského rivala Arsenal, který tedy s Liverpoolem prohrál 5:1. Reds však zůstali na čtvrté pozici, nijak výše se tedy neposunuli. Tým Tima Sherwooda Tottenham Hotspur se střetl se svým sousedem v tabulce s Evertonem a byl úspěšnější než klub z Liverpoolu. Ten si tak s Kohouty vyměnil pozice a momentálně je na šestém místě. Naopak Spurs jsou tím pádem pátí. Sunderland, jenž byl před tímto kolem na místě čtrnáctém, prohrál svůj domácí duel s Hull City 0:2 a tak klesnul na první nesestupovou pozici, tedy na sedmnáctou příčku. Manchester United, jemuž se v poslední době moc nedaří, remizoval s posledním Fulhamem 2:2. Swansea s novým koučem Garry Monkem zvítězila 3:0 nad Cardiffem a opět  se trefil i exsparťan Wilfried.

Konečné výsledky 25. kola anglické Premier League:

Manchester United - Fulham 2:2Branky: 78. Van Persie, 80. Carrick - 19. Sidwell, 90.+4. Bent

Tottenham Hotspur - Everton 1:0Branka: 65. Adebayor

Swansea City - Cardiff City 3:0Branky: 47. Routledge, 79. Dyer, 85. Wilfried

Sunderland - Hull City 0:2Branky: 16. Long, 62. Jelavič

Southampton - Stoke City 2:2Branky: 6. Lambert, 41. Davis - 38. Odemwingie, 44. Crouch

Crystal Palace - West Bromwich Albion 3:1Branky: 15. Ince, 27. Ledley, 69. Chamakh (z pen.) - 46. Bifouma

Chelsea - Newcastle 3:0Branky: 27., 34. a 63. (z pen.) E. Hazard

Aston Villa - West Ham United 0:2Branky: 46. a 48. Nolan

Norwich City - Manchester City 0:0

Liverpool - Arsenal 5:1Branky: 1. a 10. Škrtel, 16. a 52. Sterling, 20. Sturridge - 69. Arteta (z pen.)

Související

Ronaldo, Cristiano

Chování Ronalda je na legendu Manchesteru United moc. Vyzvala ho k odchodu z klubu

Kolem hvězdného portugalského fotbalového útočníka Cristiana Ronalda je v posledních dnech živo a to především proto že před pár dny opustil předčasně lavičku a odešel tak do kabiny ještě před koncem ligového duelu s Tottenhamem. Kouč Rudých ďáblů Erik ten Hag na to reagoval tak, že ho nenominoval na další ligový duel s Chelsea, na čež se Ronaldo za své chování omluvil. Podle klubové legendy Garyho Nevilllea by pro United bylo nejlepší, kdyby s Ronaldem okamžitě ukončila spolupráci.
Chelsea FC

Prohra se Záhřebem byla poslední kapkou. Vedení Chelsea se rozloučilo s Tuchelem

Fotbalistům londýnské Chelsea se nevydařil vstup nejen do nové sezóny anglické Premier League, na jejímž začátku ze sedmi dosavadních kol Londýňané vyhráli jen třikrát a nachází se tak aktuálně na šestém místě ligové tabulky, ale i do nové sezóny Ligy mistrů. Hned v prvním zápase totiž na hřišti Dinama Záhřeb prohráli 0:1 a to už bylo na vedení Blues příliš a rozhodli se tak ukončit spolupráci s koučem Thomasem Tuchelem.

Více souvisejících

Premier league Martin Škrtel (fotbalista) Liverpool FC

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 9 minutami

před 45 minutami

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

včera

MS v hokeji

Fiala tentokrát Švýcarům proti Kanadě nepomohl, Rakušané nadále drží naději. Lotyši udolali Slováky v nájezdech

Čtyřmi zápasy pokračoval v neděli domácí hokejový světový šampionát. Odpoledne se představilo opět překvapení z Rakouska, které je po nečekaných výsledcích s Kanadou a Finskem stále ve hře o senzační postup do čtvrtfinále. A můžou na něj nadále myslet i po nedělním zápase s Norskem, se kterým si poradilo 4:1. Ve večerním pražském duelu dvou největších favoritů skupiny A mezi Švýcarskem a Kanadou se hrál vyrovnaný a ostrý hokej, který ovlivnil výrazně Kevin Fiala svým zbytečným vyloučením do konce zápasu. I díky tomu Kanaďané došli k výhře 3:2. Důležitý zápas se večer hrál v Ostravě mezi Slovenskem a Lotyšskem. Ten nakonec dospěl za stavu 2:2 až do samostatných nájezdů, kde se stal hrdinou gólman Gudlevskis, jenž vychytal výhru a lotyšskou naději a postup. To Slováci si na jistotu čtvrtfinále musí ještě počkat. USA pak rozstřílely Kazachstán. 

včera

Ukrajina by měla mít více svobody při útocích na cíle v Rusku, žádá Litva

Západní spojenci Ukrajiny by měli zrušit omezení na použití zbraní dodaných na Ukrajinu a dopřát Kyjevu více svobody při útocích na cíle v Rusku. V pondělí to během rozhovoru prohlásil litevský ministr zahraničí Gabrielius Landsbergis, informuje agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy