Premier League 38. kolo: Anglickým mistrem se stal Manchester City. Zvítězil nad West Hamem

Manchester - Poslední 38. kolo anglické Premier League. To bylo na britských ostrovech na programu v neděli odpoledne. Všech deset zápasů začalo ve stejný čas, konkrétně v čtyři hodiny. Manchesteru City chyběl pouze jeden bod k tomu, aby se mohl radovat ze zisku anglického ligového titulu. Doma na Etihad Stadium hostil West Ham, Kladivářům však hráči Citizens dokázali dát dva góly a zároveň žádný neinkasovali, což znamenalo, že mistrovské oslavy mohly propuknout naplno.

Mohli to být liverpoolští fotbalisté, kdo by se letos radoval po 24 letech z titulu, ovšem po prohraném utkání o vedoucí pozici v tabulce s Chelsea a po nečekané remíze 3:3 s Crystalem Palace, se tak z anglického titulu radovali hráči Citizens. Ti si v posledním 38. kole v neděli žádné komplikace nepřipustili a s West Hamem si na svém domácím stadionu poradili.

V prvních pětačtyřiceti minutách duelu manchesterských fotbalistů oblékající bleděmodré dresy s West Hamem United byli domácí lepší. Více a více tlačil jeden z nejbohatších klubů v Evropě na svého soupeře, ovšem na první gól se čekalo dlouho. Poprvé si však v tomto zápase mohli zařvat domácí gól, když běžela 39. minuta. To se rozhodl po akci manchesterského klubu k zakončení zpoza šestnáctky Nasri a gólman hostů Adrián byl bezmocný.

Druhý gól pak mohli domácí vstřelit ještě před poločasovou pauzou, ovšem Silva tehdy trefil pouze břevno. Nutno dodat, že Silvova střela byla ještě tečovaná. Druhé branky se Manchester City přeci jen dočkal a to pár minut po změně stran. Svěřenci kouče Pellegriniho zahrávali rohový kop, po němž se k balónu dostal kapitán mužstva Kompany a ten už se zblízka dokázal gólově prosadit. Po zavěrečném hvizdu pak mohli fotbalisté i s fanoušky slavit anglický titul. Chilský trenér Pellegrini se stal tak prvním koučem, jenž není Evropanem a zároveň se mu podařilo vyhrát některou z nejlepších fotbalových soutěží na starém kontinentě.

V duelu Liverpool vs. Newcastle prohrávali domácí již po dvaceti minutách. A to poté, co si do vlastní sítě míč srazil nešťastně obránce Martin Škrtel. Hosté mohli následně vést hned 2:0, ovšem Gouffran v obrovské šanci nestačil na gólman Reds Mignoleta, jenž ho vychytal. Poté mohl vyrovnat na druhé straně Sturridge, ten však, nikým nebráněn, nehlavičkoval přesně. Krátce po hodině hry se podařilo celkem rychle stav zápasu liverpoolským fotbalistům otočit. První gól Liverpoolu vstřelil v 63. minutě po volném přímém kopu, jenž zahrával kapitán Steven Gerrard, Daniel Agger. Zkušený hráč Reds Gerrard byl i u druhého gólu, když taktéž rozehrával volný přímý kop, tentokrát byl úspěšným střelcem Sturridge. Následně viděl červenou kartu hostující Ameobi, který neudržel nervy na uzdě a nadával na hlavního arbitra Dowda, jenž tedy za to poslal hráče Newcastelu předčasně pod sprchy. Ke konci tohoto duelu hráli hosté i v devíti, neboť pryč z hrací plochy musel jít dříve i Dummett, který fauloval liverpoolského forvarda Suáreze. I přes výhru nakonec Liverpool na ligový titul ani letos nedosáhl.         

Konečné výsledky 38. kola anglické Premier League:

Cardiff City - Chelsea 1:2Branky: 15. Bellamy - 73. Schürrle, 76. Torres

Fulham - Crystal Palace 2:2Branky: 61. Woodrow, 90.+4. David - 28. a 84. Gayle

Hull City - Everton 0:2Branky: 9. McCarthy, 46. Lukaku

Liverpool - Newcastle 2:1Branky: 63. Agger, 65. Sturridge - 20. Škrtel (vl.)

Manchester City - West Ham United 2:0Branky: 39. Nasri, 49. Kompany

Norwich - Arsenal 0:2Branky: 53. Ramsey, 62. Jenkinson

Southampton - Manchester United 1:1Branky: 28. Lambert - 54. Mata

Sunderland - Swansea 1:3Branky: 50. Borini - 7. Dyer, 14. Emnes, 54. Wilfried

Tottenham Hotspur - Aston Villa 3:0Branky: 15. Paulinho, 36. Baker (vl.), 38. Adebayor (z pen.)

West Bromwich - Stoke City 1:2Branky: 56. Sessegnon - 22. McAuley (vl.), 87. Adam

Související

Ronaldo, Cristiano

Chování Ronalda je na legendu Manchesteru United moc. Vyzvala ho k odchodu z klubu

Kolem hvězdného portugalského fotbalového útočníka Cristiana Ronalda je v posledních dnech živo a to především proto že před pár dny opustil předčasně lavičku a odešel tak do kabiny ještě před koncem ligového duelu s Tottenhamem. Kouč Rudých ďáblů Erik ten Hag na to reagoval tak, že ho nenominoval na další ligový duel s Chelsea, na čež se Ronaldo za své chování omluvil. Podle klubové legendy Garyho Nevilllea by pro United bylo nejlepší, kdyby s Ronaldem okamžitě ukončila spolupráci.
Chelsea FC

Prohra se Záhřebem byla poslední kapkou. Vedení Chelsea se rozloučilo s Tuchelem

Fotbalistům londýnské Chelsea se nevydařil vstup nejen do nové sezóny anglické Premier League, na jejímž začátku ze sedmi dosavadních kol Londýňané vyhráli jen třikrát a nachází se tak aktuálně na šestém místě ligové tabulky, ale i do nové sezóny Ligy mistrů. Hned v prvním zápase totiž na hřišti Dinama Záhřeb prohráli 0:1 a to už bylo na vedení Blues příliš a rozhodli se tak ukončit spolupráci s koučem Thomasem Tuchelem.

Více souvisejících

Premier league Manchester City Liverpool FC

Aktuálně se děje

před 54 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Česko - Kanada 3:4. Velký návrat, pak prohra v prodloužení

Česko v závěrečném zápase skupinové fáze domácího mistrovství světa proti Kanadě hrálo o první místo ve skupině A. Za národní tým poprvé na šampionátu nastoupil nejlepší český hráč současnosti David Pastrňák. I on byl na ledě, když národní tým v předposlední minutě dokonal návrat z dvoubrankové ztráty. V prodloužení ale rozhodl o vítězství zámořského týmu Cozens.

před 2 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

V Rusku začaly manévry s nestrategickými jadernými zbraněmi

Ruská armáda v úterý zahájila úvodní fázi manévrů s nestrategickými jadernými zbraněmi, uvedla agentura Interfax s odvoláním na ministerstvo obrany. Cvičení probíhá v Jižním vojenském okruhu, pod který spadají i okupované části ukrajinského území. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 4 hodinami

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Británií hýbe lékařský skandál. Desetitisíce lidí se nakazily krví infikovanou HIV a žloutenkou

Více než 30.000 lidí se od 70. do 90. let nakazilo viry jako HIV a hepatitida po transfuzi krve ve Spojeném království. Uvádí to zpráva zveřejněná v pondělí, podle které se velké části případů nákazy dalo předejít, píše agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy