Abramovičův majetek je zmrazen. Chelsea tak nemůže prodávat, ani kupovat hráče

Ruskému podnikateli žijícímu v Londýně se zkomplilkoval ruskou vojenskou invazí na Ukrajinu život. Vyhnout se problémům se chtěl prodejem svého klubu, tedy londýnské Chelsea. Jenže nakonec britská vláda ve čtvrtek rozhodla zmrazit majetek celkem osmi ruským oligarchům a mezi nimi se nachází právě i ten Romana Abramoviče. Jeho klub nyní bude muset fungovat ve vládou nažízeném speciálním režimu.

Nejnovější sankce britské vlády namířené proti ruským oligarchům zahrnují zmrazení aktiv, zákaz transakcí v britskými občany a podniky a také zákaz cestování. Na vládním seznamu ruských oligarchů jsou kromě Abramov také šéf ruské banky VTB Andrej Kostin, generální ředitel Gazpromu Alexej Miller, šéf petrochemického podniku Transněfť Nikolaj Tokarev a jeden ze členů správní rady banky Rossija Dmitrij Lebeděv. Celkem tak tedy sankce míří na majetek v hodnotě 15 miliard liber (zhruba 450 miliard korun).

Právě většinu této částky tvoří jeho majetek Romana Abramoviče, jehož hodnota činí něco přes devět miliard liber.

"Pro ty, kteří podpořili Putinův krutý útok na Ukrajinu, nemůže existovat žádné bezpečné útočiště. Dnešní sankce jsou nejnovějším krokem v neochvějné podpoře Spojeného království ukrajinskému lidu. Budeme nemilosrdně stíhat ty, kteří umožňují zabíjení civilistů, ničení nemocnic a nezákonnou okupaci suverénních spojenců," uvedl britský premiér Boris Johnson, když oznamoval sankce proti ruským oligarchům.

Protože na Chelsea uvalila britská vláda speciální režim, londýnský klub, jenž je úřadujícím šampionem Ligy mistrů, bude moct nadále hrát. Podle britské ministryně kultury a sportu Nadine Dorriesové tento klub bude moct nadále vyplácet plat svým zaměstnancům (mimohchodem mzdy zaměstnanců a fotbalistů činí v Chelsea celkem 28 milionů liber za měsíc), v platnosti nadále zůstávají vstupenky a permanentky.

Speciání režim ale taktéž pro klub neznamená řadu negativních věcí, jako například to, že bnebude moct kupovat, ani prodávat hráče. Zároveň také nemůže obnovovat kontrakty s fotbalisty, stejně tak nemůže prodávat vstupenky. Do konce této ligové sezóny tak budou moct na domácí zápasy Chelsea akorát držitelé permanentek.

Západolondýnský celek také nemůže nově prodávat suvenýry a musel tak tey proto uzavřít svůj fanshop přímo na stadionu Stamford Bridge. Bude se muset šetřit i na dalších nákladech, třeba na cestování na venkovní zápasy.  V tomto přpadě se musí klub nově spokojit vždy jen s 20 tisíci librami, náklady pro pořádání domácích duelů se pak budo muset vejít do částky 500 000 liber.

Vzhledem k tomu, že Chelsea loni hospodařila se ztrátou 145,6 milionu liber, netají se klubové vedení, v němž figuruje i bývalý český brankář Petr Čech, že klub je v současnosti závislý na finanční podpoře, kterou mu poskytuje společnost Fordstam Limited. Právě prostřednictvím této firmy Abramovič chod svého klubub kontroloval. Proto se dá tedy očekávat, že finančníí potíže v klubu jen tak neskončí, spíše se ještě prohloubí.

Televizní fanoušci o přenosy ze zápasů s Chelsea nepřijdou. Nadále totiž i přes speciální režim bude moct klub hrát zápasy vysílaných v přímých přenosech. Jen pro připomenutí, nejbližším soupeřem Chelsea je Norwich, s nímž si zahraje čtvrteční duel 30. kola Premier League, příští týden pak hraje odvetu osmifinále Ligy mistrů bna hřišti Lille.

Připomeňme, že Abramovič se stal majitelem Chelsea v roce 2003, kdy klub koupil prý za 140 milionů liber. Nutno přiznat, že právě po jeho příchodu zařily Blues nejúspěšnější odbdobí své historie. Nejenže pod ním získal klub pět ligových trofejí, ale také vyhrál dvakrát Ligu mistrů a pětkrát Anglický pohár.

Britský premiér Boris Johnson se vyjádřil i k chystanému prodeji Chelsea. "Nejsme proti tomu, ale teď jsme především řešili, jak sankcemi potrestat lidi blízké (ruskému prezidentovi Vladimiru) Putinovi, a ne fanoušky," řekl.

Související

Ronaldo, Cristiano

Chování Ronalda je na legendu Manchesteru United moc. Vyzvala ho k odchodu z klubu

Kolem hvězdného portugalského fotbalového útočníka Cristiana Ronalda je v posledních dnech živo a to především proto že před pár dny opustil předčasně lavičku a odešel tak do kabiny ještě před koncem ligového duelu s Tottenhamem. Kouč Rudých ďáblů Erik ten Hag na to reagoval tak, že ho nenominoval na další ligový duel s Chelsea, na čež se Ronaldo za své chování omluvil. Podle klubové legendy Garyho Nevilllea by pro United bylo nejlepší, kdyby s Ronaldem okamžitě ukončila spolupráci.
Chelsea FC

Prohra se Záhřebem byla poslední kapkou. Vedení Chelsea se rozloučilo s Tuchelem

Fotbalistům londýnské Chelsea se nevydařil vstup nejen do nové sezóny anglické Premier League, na jejímž začátku ze sedmi dosavadních kol Londýňané vyhráli jen třikrát a nachází se tak aktuálně na šestém místě ligové tabulky, ale i do nové sezóny Ligy mistrů. Hned v prvním zápase totiž na hřišti Dinama Záhřeb prohráli 0:1 a to už bylo na vedení Blues příliš a rozhodli se tak ukončit spolupráci s koučem Thomasem Tuchelem.

Více souvisejících

Premier league Roman Abramovič (podnikatel) Chelsea FC válka na Ukrajině Fotbal

Aktuálně se děje

před 14 minutami

před 37 minutami

před 43 minutami

před 50 minutami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Andrej Babiš

Babiš kvůli migračnímu paktu zaútočil na Fialu s Rakušanem

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Americký dolar (USD), ilustrační fotografie

Proč euro zlevňuje a americký dolar zdražuje?

„V posledním roce česká koruna výrazně oslabuje vůči oběma světovým měnám, ovšem v posledním měsíci se tento vývoj začal značně lišit,“ říká analytik BHS Timur Barotov. Takže co se vlastně děje na finančních trzích?

před 6 hodinami

před 6 hodinami

V případě, že Putin vyhraje na Ukrajině, dostane se do bezprostřední blízkosti východní hranice NATO. Což Západ považuje za vojenskou hrozbu.

Hrozivý scénář pro Evropu. Analytici ISW varují, Rusové vítězstvím na Ukrajině obsadí pohraničí NATO

Lidé, kteří nerozumí, proč je nutné, aby Ukrajina v boji s ruským agresorem zvítězila, si musí uvědomit, co se stane, pokud se Rusku podaří prolomit všechny linie v napadené zemi? Pokud by tedy Rusko dosáhlo v tomto střetu vítězství, Evropu by mohla čekat temná perspektiva. Potenciálně by to mohlo otevřít dveře pro další konflikty ve všech zemích na východní hranici NATO, včetně Slovenské republiky. Ukrajině vážně chybí zbraně a munice, a proto je nezbytná podpora ze strany Spojených států. Nicméně dodávky pomoci z Washingtonu nyní čelí vážným problémům.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Na Ukrajině podle analýzy zemřelo 50 tisíc ruských vojáků. Zraněných jsou statisíce

Během konfliktu na Ukrajině zahynulo už přes 50.000 příslušníků ruské armády. Uvedla to ve středu zpravodajská televize BBC s odvoláním na své redaktory, nezávislý zpravodajský web Mediazona a dobrovolníky. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy