Češi po výtečném výkonu sahali po výhře nad Španělskem, to vyrovnalo až v závěru

Další skvělé představení po tom čtvrtečním se Švýcarskem (2:1) připravili pro všechny české fotbalové fanoušky česká fotbalová reprezentace. Jejím soupeřem bylo v rámci elitní Ligy A Ligy národů UEFA Španělsko a role v tomto utkání byly před zápasem jasně dané role. Češi však navdory roli outsidera dokázali silného soupeře potrápit, šli už po pěti minutách hry do vedení, když se trefil Pešek. Podobně jako se Švýcary však i tentokrát krátce před poločasem inkasovali, ale ve druhé půli vrátil českému týmu vedení bojovník Kuchta. Udržet jednobrankové vedení se jim ale tentokrát nepodařilo, když v závěru s pomocí brankové konstrukce vyrovnal na konečných 2:2 Martínez.

Vstoupit ideálně do zápasu s favorizovaným Španělskem a to tak, že dát rychlý gól, přičemž nejlépe se bude Čechům hrozit z brejkových příležitostí. Podle takového plánu se tak podařilo postupovat svěřencům kouče Jaroslava Šilhavého už po pěti minutách hry, když po rychlé protikaci si po náběhu za obranu převzal míč Kuchta, jenž předložil balón před branku Peškovi a ten tak senzačně otevřel skóre, 1:0. Gól musel následně potvrdit ještě videorozhodčí, jelikož asistent rozhodčího před tím mával ofsajd. Podobně jako proti Švýcarsku tak i tentokrát Češi rychle jako první skórovali.

Jakkoli pak podle očkávání drželi míč daleko více na svých kopačkách Španělé, byli očividně vývojem zápasu zaskočeni. Po většinu času prvního dějství se totiž do příliš šancí nedostávali v jedné z mála se ve 26. minutě ocitl Sarabia, ale ten tehdy z dobré pozice minul. Poté do karet českému týmu nehrálo zranění, které si přivodil obránce Zelený, jenž tak musel předčasně vystřídat. Místo něj přišel na hrací plochu Jankto, jenže ani on zápas nedohrál. Ve 44. minutě musel po jednom z tvrdých zákroků opustit hřiště na nosítkách. První poločas tak tedy Češi dohrávali v deseti jelikož si nechtěl realizační tým v čele s Jaroslavem Śilhavým vyplácávat okna pro střídání a právě tento risk se hrubě nevyplatil. Krátce před odchodem do kabin totiž vyrovnal na 1:1 Gavi svou střelou ke vzdálenější tyči. Gavi se stal mimochodem ve svých 17 letech a 304 dnech nejmladším kanonýrem ve španělské reprezentaci.

Po obrátce už byl na hřišti v českém dresu k vidění Havel a právě on v 55. minutě vyslal na zteč dopředu proti gólmanovi Simónovi opět bojovníka Kuchtu, ten však tehdy jen těsně minul branku. V 62 minutě pak zahrozili i hosté, když jen pár vteřin po příchodu na hřiště střílel Asensio do vzdálenější tyče. A to nakonec Španěly mrzelo, jelikož čtyři minuty na to se dobrejku opět dostal Kuchta a ten se tentokrát přelobováním gólmana Simóna postaral o vedení 2:1.

Hosté z Pyrenejského poloostrova se ale rozhodně nevzdávali, za chvíli totiž opět trefili brankovou konstrukci, stalo se tak po hlavičce Torrese. Všechno se to blížilo k první výhře nad Španělskem v historii po rozdělení Československa, když v 90. minutě centrovaný balón Martíneze zapadl od břevna jen těsně za brankovou čáru a pak šel zase ven z branky.

Přestože bylo následně cítit zklamání z české strany, že se to nedotáhlo k senzační výhře, bojovný výkon českých reprezentantů z posledních dvou zápasů dává fanouškům naději, že se v budoucnu mohou Češi poměřovat bez bázně a hany i s takto těžkými soupeři a že tak úspěchy snad na sebe nechají dlouho čekat.

Konečný výsldek zápasu Ligy národů UEFA (5.6.2022):

Česko - Španělsko 2:2 (1:1)Branky: 5. Pešek, 66. Kuchta - 45.+3 Gavi, 90. Martínez. Rozhodčí: Letexier - Mugnier, Rahmouni - Delajod (video, všichni Fr.). ŽK: Coufal - Rodri. Diváci: 18 245.

Sestavy:

Česko: Vaclík - Coufal, Zima, Brabec, Matějů, Zelený (24. Jankto, 46. Havel) - Lingr (59. Černý), Sadílek, Souček, Pešek (58. Hložek) - Kuchta (78. Jurečka). Trenér: Šilhavý

Španělsko: Simón - Carvajal, García, Martínez, Alonso - Gavi, Rodri (61. Busquets), Koke (72. Llorente) - Sarabia (46. Torres), De Tomás (61. Morata), Olmo (61. Asensio). Trenér: Enrique

Související

FC Liverpool hraje své domácí zápasy na stadionu Anfield Road.

Liverpool už má náhradu za Kloppa. Nový kouč si z Feyenoordu může přivést i slovenského fotbalistu

Fanoušci fotbalového Liverpoolu už vědí, kdo bude od sezóny 2024/25 novým kormidelníkem jejich miláčků a tudíž nástupcem Jürgena Kloppa, německého kouče, který už předem avizoval, že tato sezóna bude jeho poslední na pozici trenéra anglického celku. Podle BBC se jím stane nizozemský stratég Arne Slot, jenž v současnosti působí jako kouč Feyenoordu Rotterdam. Právě s tímto klubem se měl Liverpool domluvit na uvolnění Slota za 9 milionů eur (v přepočtu přes 226 milionů korun) s tím, že si nizozemský klub přijde na další dva miliony eur (přes 50 milionů korun) v rámci dodatečných bonusů.
Ilustrační fotografie.

Koubek se rozhodl. I v příští sezóně bude nadále trénovat Viktorii Plzeň

Po vyřazení Viktorie Plzeň z Evropské konferenční ligy, kde zaznamenala poprvé v historii klubu postup až do čtvrtfinále evropského poháru, přičemž v této fázi nakonec nestačila na Fiorentinu, se trenér Miroslav Koubek nechtěl nikterak vyjadřovat ke své budoucnosti. Nyní už je ale jasno v tom, že nejstaršího fotbalového trenéra na scéně tuzemské Fortuna ligy, která bude nosit od příštího ročníku název Chance liga, uvidí fotbaloví fanoušci právě i v následující sezóně. Dvaasedmdesátiletý stratég se totiž dohodl s plzeňským vedením na prodloužení smlouvy o další rok.

Více souvisejících

Fotbal

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

Izraelský tank střílel po vlastních vojácích. Pět jich zemřelo

Na severu palestinského Pásma Gazy zahynulo pět vojáků, které zasáhla palba z jednoho z tanků izraelské armády. Incident se odehrál ve středu večer v blízkosti města Džabalíja, uvedla agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy