Nejdřív šok, pak skvělý obrat! Češi postoupili po výhře nad Kosovem na EURO

Jakkoli to zpočátku vypadalo, že by snad nemuselo ve čtvrtečním zápase s Kosovem dojít ke kýženému a očekávanému úspěchu, nakonec se večer v Plzni vydařil a mohla tak na straně českých fotbalových reprezentantů propuknout radost z postupu na mistrovství Evropy 2020. První poločas a úvod toho druhého nebyl z české strany herně optimální, přičemž to vyvrcholilo gólem z kraje druhého dějství, jehož autorem byl hlavičkující Nuhiu. Do konce duelu se však svěřencům kouče Jaroslava Šilhavého podařil parádní obrat, o který se postupně postarali Král s Čelůstkou a dobrá tradice, že samostatná Česká republika ještě nikdy nechyběla na evropském fotbalovém šampionátu, tak může směle nadále pokračovat.

Vítězná sestava se nemění, říká jedno známé fotbalové pravidlo. A přesně tím se řídil směrem k důležitému kvalifikačnímu zápasu s Kosovem i kouč českého národního týmu Jaroslav Šilhavý. Jedinou otázkou akorát bylo, kdo nahradí na útočném hrotu zraněného Patrika Schicka. Buď v základní sestavě nastoupí Zdeněk Ondrášek, hrdina z Edenu z duelu proti Anglii, nebo Michael Krmenčík. Možná i proto, že se hrálo nyní v Pzni, tento souboj nakonec vyhrál druhý jmenovaný.

Na Češích bylo vidět, že chtějí vše rozhodnout hned na začátku zápasu a prakticky od úvodního hvizdu se snažili dostat se co nejrychleji dopředu a zakončit. Nejprve se o to svým prudkým zakončením pokoušel Jakub Jankto, jehož střela ale nakonec trefila bránícího Alitiho, jenž se pak z tohoto setkání s balónem jen těžko sbíral z trávníku. Skórovat se v první půli nepodařilo ani Krmenčíkovi, jehož ránu pro změnu vyškrábl nad branku gólman Muric. A stejně na tom byl i obránce Coufal, jenž často podporoval ofenzivu.

Tehdy byl balkánský soupeř skutečně pod tlakem a nebýt jejich brankáře, Čechům by se přeci jen dopravit míč do sítě povedlo. Ale na muže v kosovské svatyni byli krátcí jak Jankto z přímého kopu, tak hlavičkující Souček. Postupem času však byla znát z naší strany nervozita a jak se blížil závěr první půle, Kosované se čím dál více začali osmělovat. A na české kopačky tehdy bylo očividně hodně nepřesností.

A nikterak lépe nehráli čeští fotbalisté na začátku druhé půle. To Hadergjonaj se rozhodl odcentrovat zprava do pokutového území, kde nejvýše vyskočil Nuhiu a naa jeho hlavičku k levé tyči byl gólman Vaclík krátký, 0:1. Velký šok byl na světě.

Ale Češi neskládali zbraně. Zanedlouho sice Darida dostal míč do branky, pro předchozí Součkův faul na gólmana, ale nebyl gól nakonec uznán. A tak tedy domácí museli bojovat i nadále.

Až v 71. minutě se to konečně povedlo. Míč se  odrazil ke Královi nacházejícího se ještě před velkým vápnem, talentovaný mladík, o nějž mají zájem v Anglii, se rozhodl k projektilu, na který byl brankář Muric tentokráte krátký, 1:1!

A právě tento moment vlil do žil českých fotbalistů živou vodu. Následovaly dvě tutovky, po kterých jak Jankto, tak Ondrášek trefili břevno. V 79. minutě to ale přišlo. Tentokrát ve skrumáži v předbrankovém prostoru se zorientoval nejlépe opět Král, jehož zakončení ještě stihl tečovat před gólmanem kolenem Čelůstka a radost v Plzni neznala pomalu mezí.

Češi tak tedy se vším všudy vrátili Kosovu zářijovou potupnou porážku z Prištiny a nedělní kvalifikační duel v Bulharsku před prázdnými tribunami se může odehrát bez větších nervů. A pak úplně bez nervů budou moci čeští fotbaloví reprezentanti sledovat 30. listopadu los skupin mistrovství Evropy, jenž se bude konat v Bukurešti.

Konečný výsledek:

Česko - Kosovo 2:1Branky: 71. Král, 79. Čelůstka - 50. Nuhiu

Související

FC Liverpool hraje své domácí zápasy na stadionu Anfield Road.

Liverpool už má náhradu za Kloppa. Nový kouč si z Feyenoordu může přivést i slovenského fotbalistu

Fanoušci fotbalového Liverpoolu už vědí, kdo bude od sezóny 2024/25 novým kormidelníkem jejich miláčků a tudíž nástupcem Jürgena Kloppa, německého kouče, který už předem avizoval, že tato sezóna bude jeho poslední na pozici trenéra anglického celku. Podle BBC se jím stane nizozemský stratég Arne Slot, jenž v současnosti působí jako kouč Feyenoordu Rotterdam. Právě s tímto klubem se měl Liverpool domluvit na uvolnění Slota za 9 milionů eur (v přepočtu přes 226 milionů korun) s tím, že si nizozemský klub přijde na další dva miliony eur (přes 50 milionů korun) v rámci dodatečných bonusů.
Ilustrační fotografie.

Koubek se rozhodl. I v příští sezóně bude nadále trénovat Viktorii Plzeň

Po vyřazení Viktorie Plzeň z Evropské konferenční ligy, kde zaznamenala poprvé v historii klubu postup až do čtvrtfinále evropského poháru, přičemž v této fázi nakonec nestačila na Fiorentinu, se trenér Miroslav Koubek nechtěl nikterak vyjadřovat ke své budoucnosti. Nyní už je ale jasno v tom, že nejstaršího fotbalového trenéra na scéně tuzemské Fortuna ligy, která bude nosit od příštího ročníku název Chance liga, uvidí fotbaloví fanoušci právě i v následující sezóně. Dvaasedmdesátiletý stratég se totiž dohodl s plzeňským vedením na prodloužení smlouvy o další rok.

Více souvisejících

Fotbal

Aktuálně se děje

před 48 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Česko - Kanada 3:4. Velký návrat, pak prohra v prodloužení

Česko v závěrečném zápase skupinové fáze domácího mistrovství světa proti Kanadě hrálo o první místo ve skupině A. Za národní tým poprvé na šampionátu nastoupil nejlepší český hráč současnosti David Pastrňák. I on byl na ledě, když národní tým v předposlední minutě dokonal návrat z dvoubrankové ztráty. V prodloužení ale rozhodl o vítězství zámořského týmu Cozens.

před 2 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

V Rusku začaly manévry s nestrategickými jadernými zbraněmi

Ruská armáda v úterý zahájila úvodní fázi manévrů s nestrategickými jadernými zbraněmi, uvedla agentura Interfax s odvoláním na ministerstvo obrany. Cvičení probíhá v Jižním vojenském okruhu, pod který spadají i okupované části ukrajinského území. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 4 hodinami

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Británií hýbe lékařský skandál. Desetitisíce lidí se nakazily krví infikovanou HIV a žloutenkou

Více než 30.000 lidí se od 70. do 90. let nakazilo viry jako HIV a hepatitida po transfuzi krve ve Spojeném království. Uvádí to zpráva zveřejněná v pondělí, podle které se velké části případů nákazy dalo předejít, píše agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy