Škoda, proti Dánům jsme mohli vytěžit více, řekl Schick. Vaclík zaháněl chmury: Odcházíme se vztyčenou hlavou

Čišelo z něj zklamání a byla na něm znát neuvěřitelná únava. Fotbalový útočník Patrik Schick právě kvůli vyčerpanosti nedohrál čtvrtfinále v Baku proti Dánům. Jeho už pátý gól na mistrovství Evropy jen mírnil porážku i následné vyřazení. „Pět dosažených branek za turnaj mě samozřejmě těší, ale asi všichni cítíme, že jsme mohli z utkání proti Dánsku vytěžit mnohem více,“ řekl Schick pro ČT. Brankář Tomáš Vaclík, který předvedl opět famózní zákroky, tišil smutek. „Jsem na tým hrdý, odcházíme se vztyčenou hlavou. Před šampionátem nám nikdo nevěřil. Čtvrtfinále je úspěch.“

Slova chvály pěl navzdory vyřazení ve čtvrtfinále od Dánska trenér české fotbalové reprezentace Jaroslav Šilhavý. „Kluci zápas odmakali, sáhli si na naprosté dno svých sil. Srazila nás inkasovaná branka od soupeře těsně před poločasem a pak už bylo těžké se přes obrovskou sílu Dánů prosadit. Zklamání ale prožívám veliké, ale jsem na mužstvo hrdý,“ popsal kouč. S celkovým vystoupením týmu na mistrovství Evropy byl pochopitelně spokojený. „Nemohu klukům nic vytknout, rvali se do poslední minuty,“ zatleskal obrazně kouč v rozhovoru pro Českou televizi. Lodivod přiznal, že na psychice týmu se promítl první gól, který padl z vymyšleného rohu. „Chyba sudích nás ovlivnila, ale svalovat naši prohru na jejich přehmat nebudeme.“

Žádné výmluvy na vyřazení nehledal ani uzdravený kapitán Vladimír Darida, který naskočil do střetnutí z lavičky. „Nedokázali jsme se dostat do defenzivy Dánů, mají vynikající obranu. Sice jsme si říkali, že se musíme cpát do každého našeho centru ale náš záměr se nepovedl,“ uvedl pro Českou televizi záložník bundesligové Herthy, který se odmítal zabývat dalekým cestováním do Baku. „Sice letošní EURO bylo na transport hodně náročné, ale regeneraci jsme měli perfektní. Rozhodně cestování nestojí za našim vyřazením.

Za prvním obdrženým gólem stojí špatná komunikace

Po půli, kdy národní tým prohrával 0:2, si reprezentace vytyčila za cíl zrychlit hru a napadat dánskou rozehrávku. „Bohužel jsme žádné ideální řešení na vyrovnání nenašli. Naše odpověď zkrátka nepřišla,“ litoval Patrik Schick. Útočník německého klubu Bayer Leverkusen se vinil z úvodní obdržené branky, kterou vstřelil hlavou už v páté minutě Delaney. „Bohužel jsme si s Tomášem Kalasem oba stoupli k jednomu hráči a nepohlídali jsme si Delaneyho, který tam najednou vyplaval. Šlo o špatnou vzájemnou komunikaci,“ posteskl si.

Jeho spoluhráč Vladimír Darida byl přesvědčený, že kdyby Češi dali první gól, byl by výsledek po závěrečném hvizdu možná jiný. „Kdybychom vstřelili branku my, uklidnili bychom se. Pak už si vše dobře organizovaná obrana soupeře pohlídala.“ S jeho názorem souhlasil fotbalový expert v televizním studiu Pavel Kuka. „První branka byla klíčová, pokud bychom ji dali my, mohli bychom se nyní radovat a Patrik Schick by se mohl třeba stát králem střelců celého turnaje,“ pravil bývalý český reprezentant.

V utkání s Dány opět zazářil brankář Tomáš Vaclík, který doslova kouzlil. Před turnajem byl přitom bez angažmá, neboť ve španělské FC Seville skončil. „Byl jsem na post jedničky i tak připravený a hodně mně pomohla důvěra spoluhráčů z kabiny, kteří mně věřili.“ Gólman si pochvaloval obrovskou morální sílu v kolektivu. „Semkli jsme se, a to bylo klíčové. Nikdo z kluků, který nehrál, se necítil uražený. Naopak, náhradníci vytvářeli skvělou atmosféru a v tréninku všichni dřeli.“

Tým byl přes měsíc spolu v bublině, a to kvůli covidu-19. „Ponorkou jsme netrpěli, všichni jsme věděli, proč se obětujeme a nemůžeme být s rodinami. A odloučení se vyplatilo, byť nám mnozí vůbec nevěřili, tvrdili, že nic neuhrajeme ve skupině a pak, že nemáme šanci ani proti Nizozemí v osmifinále. Myslím, že jsme překvapili. Na tým jsem hrdý a pyšný,“ měl jasno Vaclík. Podobný postoj zaujal i Darida. „ Bili jsme se jako lvi, kterého máme v srdci.“

Hráči se museli vypořádat i s absencí fanoušků. I když jich v dalekém Baku pár bylo, v převaze byli dánští příznivci. „Samozřejmě by bylo příjemné slyšet naše fanoušky, ale pořád je lepší, když někdo v hledišti dělá šrumec, než aby bylo při zápase hrobové ticho,“ prohlásil Darida.

Seveřany žene faktor přeživšího Eriksena i vzpomínky na pohádku

Schick ale vyřazení těžko snášel, výraz měl zasmušilý. „Pořád mám dojem, že jsme ze zápasu s Dány mohli vytěžit více. Škoda.“ Na dálku jej konejšil z televizního studia Pavel Kuka, slávistická legenda. „Kluci ukázali, že Česká republika má kvalitní fotbalisty. Chybělo nám dnes trochu štěstí, přesto uhrané čtvrtfinále je cenné. Podívejte, kolik kvalitnějších zemí už z turnaje vypadlo a jejich týmy nepostoupily tak daleko jako my.“

Kuka se domníval, že Dány, kteří prohráli dva zápasy ve skupině,  žene faktor Christiana Eriksena, jenž se po srdečním kolapsu v úvodním zápase s Finy zhroutil a na trávníku bojoval o život. Nyní se úspěšně zotavuje. „Je možné, že jeho šťastný příběh týmu pomáhá. Dánové jsou i podle německých expertů velkým favoritem na evropský titul,“ uzavřel Kuka.

Dánsko tak může zažít stejnou pohádku jako v roce 1992, kdy triumfovalo na turnaji ve Švédsku. Na šampionát se nekvalifikovali, ale kvůli válce v Jugoslávii, byli na EURO povoláni, zatímco Jugoslávci měli zákaz startu. Tehdy trenér Möller-Nielsen  musel narychlo svolávat své svěřence, kteří už byli deset dní na dovolené. Přesto šokovali. Nyní je před Seveřany další výzva. Zvládnou ji a napíší i podruhé zlatou tečku?

Související

FC Liverpool hraje své domácí zápasy na stadionu Anfield Road.

Liverpool už má náhradu za Kloppa. Nový kouč si z Feyenoordu může přivést i slovenského fotbalistu

Fanoušci fotbalového Liverpoolu už vědí, kdo bude od sezóny 2024/25 novým kormidelníkem jejich miláčků a tudíž nástupcem Jürgena Kloppa, německého kouče, který už předem avizoval, že tato sezóna bude jeho poslední na pozici trenéra anglického celku. Podle BBC se jím stane nizozemský stratég Arne Slot, jenž v současnosti působí jako kouč Feyenoordu Rotterdam. Právě s tímto klubem se měl Liverpool domluvit na uvolnění Slota za 9 milionů eur (v přepočtu přes 226 milionů korun) s tím, že si nizozemský klub přijde na další dva miliony eur (přes 50 milionů korun) v rámci dodatečných bonusů.
Ilustrační fotografie.

Koubek se rozhodl. I v příští sezóně bude nadále trénovat Viktorii Plzeň

Po vyřazení Viktorie Plzeň z Evropské konferenční ligy, kde zaznamenala poprvé v historii klubu postup až do čtvrtfinále evropského poháru, přičemž v této fázi nakonec nestačila na Fiorentinu, se trenér Miroslav Koubek nechtěl nikterak vyjadřovat ke své budoucnosti. Nyní už je ale jasno v tom, že nejstaršího fotbalového trenéra na scéně tuzemské Fortuna ligy, která bude nosit od příštího ročníku název Chance liga, uvidí fotbaloví fanoušci právě i v následující sezóně. Dvaasedmdesátiletý stratég se totiž dohodl s plzeňským vedením na prodloužení smlouvy o další rok.

Více souvisejících

Fotbal Fotbal ME 21

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Vlak odjel bez strojvedoucího a vykolejil. (2.5.2024) Prohlédněte si galerii

ČD ve čtvrtek odklidí vykolejený vlak, který ujel strojvedoucímu. Na trati bude výluka

České dráhy začnou ve čtvrtek ráno s odstraňováním dvou vozů, které vykolejily minulý týden u středočeského Klínce, informoval dopravce. Vozy budou nakolejeny s pomocí jeřábu a v rámci možností transportovány z místa po kolejích. Na trati mezi Čisovicemi a Měchenicemi tak bude muset být přerušen provoz, zajištěna bude náhradní autobusová doprava. 

před 2 hodinami

Český tým bude na MS hrát v pražské O2 areně.

Bez Vrány, Noska či Chlapíka. Trenéři naopak ze zámoří povolali na domácí MS Kämpfa

Realizační tým české hokejové reprezentace v čele s koučem Radimem Rulíkem v neděli večer na tiskové konferenci oznámil, kteří hokejisté budou Česko reprezentovat na domácím světovém šampionátu, který v Praze a Ostravě odstartuje v pátek 10. května. Stalo se tak po odehrání generálky, tedy Českých hokejových her v Brně, v rámci nichž se Čechům výsledkově vůbec nedařilo, přičemž vstřelili jen dvě branky. Jinak všechny duely s Finskem (1:4), Švédskem (0:2) a Švýcarskem (1:2) prohráli. Z konečné nominace vyplývá, že se na domácím turnaji představí mimo jiné devět hokejistů ze zámoří, pět hráčů z evropských soutěží a 12 z české extraligy.

před 2 hodinami

Kerčský most spojuje pevninské Rusko s anektovaným poloostrovem Krym.

Kyjev by měl přehodnotit plány útoku na Krymský most, ukazují satelitní snímky

Případný ukrajinský útok na most spojující Rusko s anektovaným poloostrovem Krym už nemusí dávat takový smysl jako v minulosti. Britský deník The Independent upozornil, že Moskva přestala využívat Kerčský most k zásobování frontové linie. Odkazuje se na satelitní snímky společnosti Molfar. Rusové aktuálně využívají pozemní trasy na východě Ukrajiny. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Josef Středula

Odboráři opustili jednání tripartity, potvrdil Středula. Podle vlády k tomu nebyl důvod

Odboráři předčasně opustili pondělní jednání tripartity, informovala ČT s odkazem na předsedu ČMKOS Josefa Středulu. Zástupci vlády, zaměstnavatelů a odborů řešili například aktuální situaci v zemědělství, ukotvení duálního systému vzdělávání do školského systému či vytvoření seznamu zemí, jejichž občané nebudou potřebovat k práci v Česku zvláštní povolení.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy