Sparta boj o Ligu mistrů začne s Rapidem Vídeň. Pohárové soupeře znají Plzeň i Slovácko

Přestože v těchto týdnech vrcholí sezóna 2020/21 závěrečným evropským šampionátem, Evropská fotbalová unie UEFA už se připravuje na novou sezónu 2021/22. Ve středu totiž ve švýcarském Nyonu proběhl los předkol evropských fotbalových pohárů a tak se své hosoupeře dozvěděli hned tři čeští zástupci. Už je tak tedy jasné, že ve 2. předkole Ligy mistrů, kde začne svou pohárovou pouť pražská Sparta, se letenští utkají s Rapidem Vídeň. Své pohárové soky zná i Plzeň a Slovácko. Ty se představí poprvé ve 2. předkole nové evropské soutěže Evropské konferenční ligy, ve které se tak tedy Západočeši utkají s běoruským Brestem, Slovácko pak při své pohárové premiéře narazí na bulharský Lokomotiv Plovdiv.

Ze tří možných soupeřů pro Spartu ve 2. předkole představuje Rapid Vídeň jako toho papírově nejslabšího soka pro Pražany. Těm ještě osudí nabízelo Galatasaray Istanbul a dánský Midtjylland, se kterým mají nepříjemnou zzkušenost Slávisté z loňského 4. předkola Ligy mistrů.

Pokud Sparta pstoupí do 3. předkola Ligy mistrů, účast v evropských pohárech bude mít zajištěnou, neboť pak bude mít jistotu účasti ve skupinové části Evropské konferenční ligy. V případě dalšího postupu ze 3. předkola Ligy mistrů, kde svou pouť začne i pražská Slavia, čeká svěřence kouče Pavla Vrby ještě 4. předkolo Ligy mistrů.

Do této části kvalifikace Ligy mistrů se Sparta dostala poté, co v předchozí sezóně 2020/21 skobnčila na druhém místě Fortuna ligy a po dlouhých šestnácti letech se tak budou chtít konečně dstat do skupinové části tétoprestižní soutěže. Naposledy se tam tedy objevili Sparťané v sezóně 2005/06 a další sedm pokusů o to dostat se tam, se letenským vůbec nepovedlo.

Co se týče Rapidu Vífdeň, tak v jeho případě se jedná o aktuálního vicemistra rakouské ligy, když tedy skončil na druhém místě za prvním Salcburkem, pro kterého to byl letos již osmý ligový triumf v řadě. To Rapid Vídeň se může pyšnit zase cekově 32 ligovými tituly, což z něj dělá nejúspěšnějším rakouským týmem.

Připomeňme, že Rapid Vídeň není v pohárové Evropě žádným nezdárkem, pravidelně s v soutěžích vyskytuje a naposledy vloni se představil v základní skupině Evropské ligy společně s Arsenalem, Molde a Dundalkem. V této společnosti nakonec skončil natřetím místě a ze skupiny tak nepostoupil.

Poslední jejich vzájemný duel se Spartou se datuje do roku 2011, kdy se odehrál přátelský zápas, jenž Pražané vyhráli 2:0. V evropské kvalifikaci se z českých týmů s vídeňským Rapidem utkala pouze Viktoria Plzeň a to v sezóně 2015/16 v rámci bojů o Evropskou ligu. Tehdy Západočechy rakouský celek porazil nejprve doma 3:2 a venku 2:1.

Plzeň zamíří do Běloruska, Slovácko zase do Bulharska

Viktoria Plzeň by ráda napravila své poslední dva nezdary v kvalifikacích jak Ligy mistrů, tak Evropské ligy, zatímco před dvěma lety v boji o Ligu mistrů nejprve nestačila na Olympiakos Pireus, aby pak v boji o Evropskou ligu vypadla s Antverpami. Před rokem pak nejprve v předkole o Ligu mistrů nestačila na Alkmaar, v kvalifikaci o Evropskou ligu následně sice porazila dánské Sönderjyske, ale v dalším kole už byla izraelská Beer Ševa nad její sily.

Tentokrát se tedy ve 2. předkole nové evroopské klubové soutěže Evropské konferenční ligy utkají Západočeši s běloruským Dinamem Brestem. I tento celek nabízí českou stopu. Před dvěma lety ho totiž trénoval Marcel Lička, jemuž se s tímto klubem podařilo vybojovat jeho první mistrovský titul. Ještě před Ličkou vedl klub jiný český kouč Radoslav Látal. V minulosti ho pak dokonce trénoval i slavný Diego Maradona.

"Jde o kvalitní tým, nicméně naším cílem je dostat se do skupiny. To znamená, že musíme postoupit přes jakéhokoli soupeře. Vzájemný duel nás čeká za více než měsíc, máme proto dostatek času se na něj připravit a sehnat si všechny potřebné informace," řekl k soupeři kouč Plzně Michal Bílek.

Pro Slovácko se bude jednat o historickou účast v evropských pohárech a první jeho soupeřem se tak stane ve 2. předkole Evropské konferenční ligy bulharský Lokomotiv Plovdiv, druhý celek bulharské ligy. "Možná je to nejtěžší los, jaký jsme mohli dostat. Na druhou stranu to bude zajímavé srovnání. V Bulharsku vládne Ludogorec a na druhém místě je právě Plovdiv, takže je to určitě kvalitní celek a na začátek to pro nás bude obrovská prověrka," nechal se slyšet za Slovácko zkušený kapitán Michal Kadlec.

Los 2. předkola fotbalové Ligy mistrů:

Mistrovská část: Dinamo Záhřeb - Valur Reykjavík/Omonia Nikósie, Slovan Bratislava/Shamrock Rovers (Ir.) - Young Boys Bern, Bodö Glimt (Nor.)/Legia Varšava - Flora Tallinn/Hibernian (Mal.), Connah's Quay Nomads (Wal.)/Alaškert (Arm.) - Teuta (Alb.)/Šeriff Tiraspol, Olympiakos Pireus - Dinamo Tbilisi/Neftči Baku, Maccabi Haifa/Kajrat Almaty - Crvena zvezda Bělehrad, Fola Esch (Luc.)/Lincoln Red Imps (Gibr.) - Kluž/Borac Banja Luka (Bos.), Malmö/Riga FC - HJK Helsinky//Budučnost Podgorica, Ferencváros Budapešť/Folgore (San Mar.)/Priština/HB Tórshavn (Faer. ost.)/Inter Club d'Escaldes (And.) - Žalgiris Vilnius/Linfield (Sev. Ir.), Škendija Tetovo (Sev. Mak.)/Mura (Slovin.) - Ludogorec Razgrad/Soligorsk (Běl.).

Nemistrovská část: Rapid Vídeň - Sparta Praha, Celtic Glasgow - Midtjylland, PSV Eindhoven - Galatasaray Istanbul

Los 2. předkola fotbalové Konferenční ligy (první zápasy 22. července, odvety 29. července):

Viktoria Plzeň - Dynamo BrestLokomotiv Plovdiv - SlováckoTeuta (Alb.)/Šeriff Tiraspol - pořažený finalista předkola LMMalmö/Riga FC - Škendija Tetovo (Mak.)/Mura (Slovin.)Dinamo Tbilisi/ Neftči Baku - Maccabi Haifa/Kairat AlmatyHJK Helsinky/Budučnost Podgorica - HB Tórshavn (Faer. ostr.)/Inter Club d'Escaldes (And.)Žalgiris Vilnius/Linfield (Sev. Ir.) - Kluž/Borac Banja Luka (Bos.)Ludogorec Razgrad/Soligorsk (Běl.) - Fola Esch (Luc.)/Lincoln Red Imps (Gibr.)Folgore (San Mar.)/Priština (Kos.) - Flora Tallinn/Hibernians (Mal.)Ferencváros/vítěz předkola LM - Connah's Quay Nomads (Wal.)/Alaškert (Arm.)Dinamo Záhřeb/Valur (Isl.) - Bodö/Glimt/Legia VaršavaNoah (Arm.)/KuPS Kuopio (Fin.) - Vorskla PoltavaFCSB (Rum.) - Šachtar KaragandaArda Kardžali (Bul.) - Beer Ševa (Izr.)Apollon Limassol - Žilina /Dila Gori (Gruz.)Gagra (Gruz.)/Sutjeska (Č. Hora) - Maccabi Tel AvivAstana - Aris SoluňSileks (Sev. Mak.)/Petrocub Hincesti (Mold.) - SivassporAEL Limassol - Široki Brijeg (Bos.)/Vllaznia (Alb.)Soči - Kesla (Ázerb.)Elfsborg - Milsami Orhei (Mold.)/FK SarajevoRFS (Lot.)/KÍ Klaksvík (Faer. ostr.) - Inter Turku/Puskás AkadémiaDinamo Batumi/Tre Penne (San Mar.) - BATE BorisovPartizan Bělehrad - Dunajská StredaDundalk (Ir.)/Newtown (Wal.) - Levadia Tallinn/St Joseph's (Gibr.)Sant Julia (And.)/Gzira (Mal.) - RijekaEuropa (Gibr.)/Kauno Žalgiris - Glentoran (Sev. Ir.)/The New Saints (Wal.)Domžale (Slovin.)/Swift Hesper (Luc.) - Honka Espoo (Fin.)/NSÍ Runavík (Faer. ostr.)CSKA Sofia - Struga (Mak.)/Liepaja (Lot.)Škupi (Mak.)/Llapi (Kos.) - Santa Clara (Portug.)Hibernian - Mons Calpe (Gibr.)/Santa Coloma (And.)Bala Town (Wal.)/Larne (Sev. Ir.) - AarhusGent - Valerenga OsloDudelange (Luc.) - Stjarnan (Isl.)/Bohemians (Ir.)Velež (Bos.)/Coleraine (Sev. Ir.) - AEK AtényKarabach - Ašdod (Izr.)Fehérvár/Ararat Jerevan - Paide Linnameeskond (Est.)/VratislavUniversitatea Craiova - Laci (Alb.)/PodgoricaDečič (Č. Hora)/Drita (Kos.) - Feyenoord RotterdamBasilej - Sfintul Gheorghe (Mold.)/Partizani (Alb.)Štětín - OsijekAustria Vídeň - Racing-Union (Luc.)/Breidablik (Isl.)Olimpija Lublaň - La Fiorita (San Mar.)/Birkirkara (Mal.)Hammarby - Maribor/Urartu (Arm.)Molde - Servette ŽenevaÚjpest - VaduzTrnava/Mosta (Mal.) - Sfantu GheorgheHafnarfjördur (Isl.)/Sligo Rovers (Ir.) - Rosenborg TrondheimFC Kodaň - Torpedo Žodino (Běl.)Panevěžys (Lit.) - Vojvodina Novi SadHajduk Split - Tobol KostanajAberdeen - Häcken (Švéd.)

Související

FC Liverpool hraje své domácí zápasy na stadionu Anfield Road.

Liverpool už má náhradu za Kloppa. Nový kouč si z Feyenoordu může přivést i slovenského fotbalistu

Fanoušci fotbalového Liverpoolu už vědí, kdo bude od sezóny 2024/25 novým kormidelníkem jejich miláčků a tudíž nástupcem Jürgena Kloppa, německého kouče, který už předem avizoval, že tato sezóna bude jeho poslední na pozici trenéra anglického celku. Podle BBC se jím stane nizozemský stratég Arne Slot, jenž v současnosti působí jako kouč Feyenoordu Rotterdam. Právě s tímto klubem se měl Liverpool domluvit na uvolnění Slota za 9 milionů eur (v přepočtu přes 226 milionů korun) s tím, že si nizozemský klub přijde na další dva miliony eur (přes 50 milionů korun) v rámci dodatečných bonusů.
Ilustrační fotografie.

Koubek se rozhodl. I v příští sezóně bude nadále trénovat Viktorii Plzeň

Po vyřazení Viktorie Plzeň z Evropské konferenční ligy, kde zaznamenala poprvé v historii klubu postup až do čtvrtfinále evropského poháru, přičemž v této fázi nakonec nestačila na Fiorentinu, se trenér Miroslav Koubek nechtěl nikterak vyjadřovat ke své budoucnosti. Nyní už je ale jasno v tom, že nejstaršího fotbalového trenéra na scéně tuzemské Fortuna ligy, která bude nosit od příštího ročníku název Chance liga, uvidí fotbaloví fanoušci právě i v následující sezóně. Dvaasedmdesátiletý stratég se totiž dohodl s plzeňským vedením na prodloužení smlouvy o další rok.

Více souvisejících

Fotbal

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 21 minutami

Juraj Cintula

Na Slovensku se začalo rozhodovat o osudu atentátníka na Fica

Specializovaný trestní soud v Pezinku v sobotu poslal do vazby Juraje C., který je obviněn z pokusu o vraždu slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD). Obviněného dnes k soudu eskortovala policie, na místě panovala přísná bezpečnostní opatření. K atentátu na politika došlo ve středu, zdravotní stav premiéra zůstává vážný, nicméně je stabilizovaný. 

před 1 hodinou

Vesmírná loď CST-100 Starliner

Problémy lodi Starliner pokračují. Start k ISS se znovu odkládá

NASA znovu odložila první start vesmírné lodi Boeing Starliner s posádkou. Důvodem jsou technické potíže. Loď měla vzlétnout k Mezinárodní vesmírné stanici ISS v úterý 21. května, kvůli úniku hélia se start posouvá na 25. května, informovala agentura AFP. 

před 1 hodinou

David Pastrňák

Příjezd Pastrňáka se Zachou by národní tým přivítal. Chystá se telefonát

Podobně jako u Davida Kämpfa a Martina Nečase, kdy těmto hráčům volali Petr Nedvěd s Martinem Havlátem téměř hned po vypadnutí jejich týmů z play-off kanadsko-americké NHL, budou nyní tito členové realizačního týmu národního mužstva během soboty kontaktovat oba hráče Bostonu Davida Pastrňáka a Pavla Zachu za účelem jejich posílení reprezentace na domácím MS.

před 2 hodinami

Robert Fico

Ficův stav se zásadně nemění. Kaliňák ale zmínil pozitivní prognózu

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) je nadále vážný, nicméně stabilizovaný, uvedla ministryně zdravotnictví Zuzana Dolinková. Fico, jehož po středečním výjezdním zasedání vlády v Handlové několikrát postřelil atentátník, zůstává pro tuto chvíli v nemocnici v Banské Bystrici. 

před 2 hodinami

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

V sobotu národní tým posílí ze zámoří Nečas. Do Prahy by mohli přijet také Pastrňák se Zachou

Během pátečního večera, kdy čeští hokejisté ještě na ledě pražské O2 Areny hráli duel s Rakouskem (4:0), přišla dlouho očekávaná zpráva o první posile z kanadsko-americké NHL. Po vypadnutí Caroliny z play-off zámořské soutěže se jí stal útočník Martin Nečas. Ten by měl dorazit do Prahy v sobotu před polednem a pak se rozhodne, zda se již dnes večer představí v zápase proti Velké Británii. Poté, co navíc z play-off NHL v noci na sobotu českého času vypadl Boston, je ve hře i příjezd Davida Pastrňáka a Pavla Zachy.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

Britové i po vyrovnaném duelu s Dánskem stále bez bodu. Němci opět nastříleli osm branek

Duel dvou trápících se mužstev pražské skupiny A, tedy duel mezi Velkou Británií a Dánskem, nabídl v pátek odpoledne vyrovnanou bitvu, ze které vzešli nakonec vítězně Seveřané, navzdory dobrému vstupu do zápasu ze strany Britů. Ti sice svého soupeře trápili a dokázali hrát vyrovnanou partii, zásluhou přesilovkového gólu Wejseho však tři body putovali k dánskému týmu, Britové jsou dále bez bodu. Kdo rozhodně není bez bodu, je v ostravské skupině Německo, zvláště pak po posledních dvou zápasech, v nichž nastřílelo celkem 16 branek. 

před 6 hodinami

Petr Fiala

Fiala ocenil reakci odborů. Vyhlíží návrat k jednacímu stolu

Premiér Petr Fiala (ODS) ocenil reakci odborů, které ve ve světle událostí na Slovensku zrušily plánovaný protivládní protest. Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) to oznámila ve čtvrtek, protestní akce měla proběhnout v úterý 21. května. Důvody pro svolání demonstrace však podle zástupců zaměstnanců trvají. 

před 6 hodinami

Volodymyr Zelenskyj (Ukrajina)

Západ se bojí, říká Zelenskyj s ohledem na válku na Ukrajině

Západ se bojí nejen porážky Ruska, ale i porážky Ukrajiny. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj to v rozhovoru pro AFP označil za absurdní. Západním spojencům vyčetl například to, že Kyjevu zakázaly používat dodané zbraně k útokům na ruské území. Moskva chce podle Zelenského zaútočit na Charkov, přičemž nemá dost sil k novému útoku na Kyjev. 

před 6 hodinami

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Češi nepovolili Rakušanům další překvapení. Porazili je 4:0 a čtvrtfinále mají jisté

Poté, co nejprve Rakušané potrápili Švýcary (4:5) i Kanaďany (6:7 po prodloužení) a posléze dokázali porazit Finsko 3:2, se naši jižní sousedé v pátek večer v pražské O2 Areně představili proti svěřencům kouče Radima Rulíka. Ten své mužstvo na nevyzpytatelného soupeře připravil, a i když především druhá třetině herně nebyla podle českých představ, výsledkově k žádnému překvapení tentokráte naštěstí nedošlo. Utkání dospělo k české výhře 4:0.

před 8 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Putin tvrdí, že Rusko zatím neplánuje obsadit ukrajinské město Charkov

Ruský prezident Vladimir Putin v pátek uvedl, že Rusko zatím neplánuje obsadit ukrajinské město Charkov. Ruská ofenzíva v Charkovské oblasti je podle jeho slov reakcí na ostřelování ze strany Ukrajiny, informuje agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy